Aplicarea SEO in strategia noastra digitala este obligatorie daca dorim sa generam clienti potentiali. Dar, oricat de mult ne dorim sa pozitionam, mai intai trebuie sa stim pentru cine ne pozitionam. Astazi patrundem in micro-momente pentru ca tu sa stii sa identifici unde se afla clientul tau si ce mesaj ar trebui sa-i transmiti in fiecare moment. 

Ce sunt micro-momentele?

Google defineste un micro-moment ca fiind acel moment specific in care, printr-o cautare, mai ales de pe un smartphone, utilizatorii se asteapta ca marcile sa raspunda nevoii lor de a obtine informatii, de a efectua o actiune, de a face o achizitie sau de a viziona continut in timp real.

In spatele acestor „porniri bruste” pe dispozitivele mobile se afla o multitudine de interactiuni: verificarea la ce ora aveti o programare la medic, postarea unei fotografii de la un concert sau trimiterea unui e-mail rapid de la serviciu in timp ce faceti cumparaturi la supermarket.

Comportamentul consumatorilor de astazi este diferit de cel de acum cativa ani. Utilizatorul nu mai sta doar la biroul sau in cautarea informatiilor, acum consumatorul apeleaza la toate dispozitivele sale si ia decizii informate mai rapid ca niciodata.

Potrivit datelor furnizate de Google si Ipsos, 68% dintre oameni isi verifica telefonul la fiecare 15 minute dupa ce se trezesc. Cu toate acestea, nu toate aceste experiente pot fi definite ca micro-momente, deoarece necesita trei elemente pentru a fi clasificate ca atare: intentia, contextul si imediatitatea.

Tipuri de micro-momente Google

Google grupeaza micro-momentele in 4 blocuri mari:

Vreau sa stiu: atunci cand un utilizator efectueaza o cautare cu un obiectiv de informare sau cercetare, dar nu are intentia de a consuma , cauta doar din curiozitate sau cunostinte. Ele se refera si la momentul in care utilizatorii primesc informatii noi despre produse sau subiecte de interes si solicita mai multe detalii pentru a face achizitii sau a lua decizii.

Vreau sa merg: sunt legate de cautari de servicii sau produse care includ cuvintele „langa mine” sau cautari dupa locatie. Cand un utilizator cauta o afacere locala sau intentioneaza sa cumpere un produs dintr-un magazin din apropiere.

Vreau sa fac: Cand un utilizator efectueaza o cautare despre cum sa efectueze o sarcina, pentru ca vrea sa incerce ceva nou sau pentru ca are nevoie de ajutor. Aceste momente sunt practic toate cautarile, inclusiv tutoriale, videoclipuri, retete si orice altceva permite internetul. Inclusiv subiecte de la „cum sa legati o cravata” la „cum sa desenati”.

Vreau sa cumpar: Corespunde procesului desfasurat de utilizatorul care este gata sa faca o achizitie si poate avea nevoie de ajutor pentru a decide ce sa cumpar, cum sa-l cumpar sau unde sa o fac (recenzii, date tehnice, pret etc.).

Cum sa aplici micro-momente strategiei tale SEO

O cercetare a cuvintelor cheie realizata de micromoments ajuta la identificarea intrebarilor utilizatorilor. Cu aceasta metodologie, toate raspunsurile la cautarile utilizatorilor sunt colectate in diferite momente ale Customer Journey a unui consumator. Odata ce interogarile de cautare au fost eliminate, continutul trebuie sa fie prelucrat pentru a creste haloul cuvintelor cheie principale si este probabil sa se pozitioneze in Google Featured Snippet.

Aceasta metodologie ar trebui realizata pe pagini mature, in care un anumit nivel de pozitionare a fost deja atins si scopul este de a creste continutul de calitate si de a incerca sa obtina pozitie zero pentru unele cuvinte cheie.

Pasii pentru dezvoltarea acestui tip de cercetare a cuvintelor cheie pot fi rezumati dupa cum urmeaza:

 1. Extragerea datelor.
 2. Clasificarea datelor.
 3. Stabilirea modelelor de cautare.
 4. Combinatie de date.

1. Extragerea datelor

Primul pas pentru a dezvolta o Cercetare a cuvintelor cheie axata pe micro-momente este extragerea celui mai mare volum posibil de termeni de cautare legati de sectorul dvs. Pentru a face acest lucru, sunt consultate urmatoarele tipuri de surse: 

Surse interne:

 • Cautari interne pe web si blog.

Surse concurente:

 • Sectiunea Intrebari frecvente de pe site-urile concurentei.
 • Cautari Google care se pot clasa in fragmente recomandate si in rezultatele „People Also Ask”.

Alte tipuri de surse:

 • Intrebari pe forumuri specializate.
 • Raspunde Publicului.
 • Quora.
 • Raspunsuri Yahoo.

Pentru fiecare moment in care vrei sa te dezvolti, pune-te in locul consumatorului. Ce ar face mai usor sau mai rapid gasirea produselor sau serviciilor dvs.? Ce fraze ar fi de ajutor in acel moment?

2. Clasificarea datelor

Dupa extragerea tuturor datelor, trebuie efectuata o curatare pentru a elimina acele rezultate care se repeta, nu raspund la intrebari legate de sectorul nostru, sunt legate de parti negative ale sectorului pe care nu dorim sa le evidentiem, sau pentru care facem nu vrem sa ne pozitionam.

Cu datele curate, radacinile si semintele ar trebui sa fie stabilite . Grupati despre ce subiecte sunt intrebarile si incepeti sa identificati structurile sau intentiile consumatorilor.

De exemplu, in sectorul telecomunicatiilor, Google a detectat cinci momente cheie in care marcile axate pe internet si telefonie pot influenta luarea deciziilor consumatorilor:

Este foarte important sa examinati cu atentie procesul de cautare al consumatorilor dvs., inclusiv cautari de informatii, achizitii rapide, inspiratie sau orice altceva apare in timpul cercetarii si sa identificati momentele in care doriti sa faceti parte si pe care nu va deranjeaza sa le omiteti. . .

3. Stabilirea modelelor de cautare si combinarea datelor

Este actul de verificare a unei anumite secvente . Consta in extragerea de informatii care permit stabilirea proprietatilor intre seturile de cautari mentionate. Explicat in alt mod, in acest moment trebuie sa stabiliti potriviri intre cautarile utilizatorilor pentru a determina o serie de modele si a extrage mai multe seturi pentru a avea material si a genera continut.

De exemplu, atunci cand se efectueaza o analiza pe sectorul energetic, acelasi tipar se observa in intrebarile informationale.

Odata ce ai tiparele de cautare, trebuie sa incrucisezi radacinile cu semintele pentru a obtine toate combinatiile posibile de intrebari si apoi sa le cureti pe cele care nu au sens. 

De exemplu, prin combinarea diferitelor radacini si seminte ale modelului sectorului energetic pe care il gasim mai sus, apar o multitudine de combinatii pentru a putea dezvolta acel continut :

 • Care este diferenta dintre un marketer si un distribuitor?
 • Ce este discriminarea de timp?
 • Care este mai bine Iberdrola sau Endesa?

Ce continut functioneaza in fiecare micro-moment

Fi prezent

Trebuie sa anticipezi micro-momentele utilizatorilor din sector si sa te angajezi sa fii prezent in toate acele momente. Este necesar sa fie prezent in toate etapele calatoriei consumatorului, nu doar atunci cand doresc sa faca o achizitie.

Pana in prezent, multe marci nu reusesc sa fie prezente pentru consumatorii lor in toate cautarile legate de sectorul lor. Atunci cand nu este posibil sa fii prezent, acea oportunitate este oferita concurentilor.

La ce continut trebuie sa lucrezi pentru a fi prezent?

 • Intrebari cu informatii generice despre industria dvs. pentru momentele „Vreau sa stiu”.
 • Pune pe Google inregistrari Compania mea si pagini web despre magazine locale pentru continutul „Vreau sa merg”.
 • Continut explicativ , atat pe YouTube, cat si pe site-ul web pentru momentele „Vreau sa fac”.
 • Aveti toate informatiile posibile despre produsele sau serviciile dumneavoastra pentru momentele „Vreau sa cumpar”.

Cand vine vorba de generarea de continut, nu ne putem concentra pe un singur dispozitiv sau pe un singur canal. Consumatorul de astazi este multi-platforma, asa ca trebuie sa ne concentram pe a fi prezenti pe cat mai multe canale posibil. 

Suntem intr-un punct in care un utilizator, pentru a decide asupra unui produs intr-un supermarket, cauta informatii pe mobilul sau, citeste ingredientele din care este compus si intra in platformele de opinie. Scopul este sa fii prezent in toate aceste actiuni.

Fii util

Continutul oferit trebuie sa fie relevant pentru nevoile consumatorilor din acest moment si sa se conecteze cu raspunsul pe care il cauta. Ajutarea consumatorilor sa gaseasca raspunsul corect la intrebarea lor poate influenta o decizie finala atunci cand se decid asupra unei marci sau alta.

Consumatorii tind sa aleaga marci cu continut concis si educational si nu marci cu strategii de vanzari agresive.

Fii rapid

Daca sunt numite micro-momente este din cauza nevoii de viteza. Consumatorii, in special pe dispozitivele mobile, vor sa stie, sa mearga si sa cumpere imediat. Experienta trebuie sa fie rapida.

Pentru ca experienta clientilor de pe site-ul nostru sa raspunda asteptarilor de viteza, se recomanda efectuarea urmatoarelor actiuni:

 • Puneti pe primul loc informatiile principale si ascundeti actiunile secundare din spatele meniurilor.
 • Reduceti numarul de pasi dintr-un formular si simplificati-l cat mai mult posibil. Este, de asemenea, un punct bun ca datele sa fie populate automat pentru a face experienta utilizatorului mai usoara.
 • Faceti ca paginile de produse sau videoclipurile sa poata fi partajate intr-un mod vizibil si usor pentru toate tipurile de dispozitive.
 • Segmenteaza clientii dupa comportamentul lor anterior pentru a le putea prezenta mesaje adecvate si personalizate nevoilor lor, fara ca acestia sa fie nevoiti sa piarda timpul cautandu-le.
 • Optimizati viteza de incarcare atat pe desktop, cat si pe mobil.

Cand generati continut, trebuie sa va ganditi ca utilizatorul este multidispozitiv si multicanal.

Este important ca marcile sa fie prezente in momentul in care oamenii decid sa faca o achizitie, sa caute informatii, sa mearga intr-un loc si sa indeplineasca o sarcina. Micromomentele sunt cheia pentru brandurile care doresc sa castige in drum spre consumator si sa ofere o experienta mai relevanta.