Profitul economic este definit ca diferenta dintre venitul total si costul total, incluzand atat costul explicit, cat si costul implicit. Includerea costului implicit este ceea ce separa profitul economic de profitul contabil mai comun (care tine cont doar de costul explicit).

Chiar daca acesta din urma este mai des folosit in viata reala si cu siguranta mai usor de inteles, conceptul de profit economic este critic atunci cand vine vorba de analizarea procesului decizional intr-un context economic. Prin urmare, ne vom uita la modul de calcul al profitului economic pas cu pas in paragrafele de mai jos. Mai exact, vom urma un proces simplu in trei pasi: (1) calcularea veniturilor totale, (2) calcularea costurilor totale si (3) scaderea costurilor totale din veniturile totale.

1) Calculati venitul total

In primul rand, trebuie sa calculam venitul total. Adica trebuie sa stim cati bani a castigat o companie (sau orice alt actor economic) din vanzarea bunurilor sau serviciilor sale. Retineti ca in acest moment nu ne facem inca griji cu privire la costuri. Tot ce vrem sa stim este cati bani au platit consumatorii pentru produsele companiei in total. Din fericire, acest lucru este destul de usor de aflat. Tot ce trebuie sa facem pentru a calcula venitul total este sa inmultim numarul de produse (adica unitati) vandute cu preturile lor individuale. Pentru a calcula veniturile totale pentru mai multe produse, putem face exact acelasi lucru si apoi pur si simplu adunam veniturile individuale la sfarsit pentru a obtine veniturile totale. Deci, cu alte cuvinte, pentru a calcula veniturile totale, folosim urmatoarea formula:

Venitul total = Numarul de unitati vandute x pret pe unitate

De exemplu, sa ne uitam la o companie imaginara de inghetata numita Ice Dream . Aceasta companie vinde un singur produs, conuri de inghetata. Anul trecut, Ice Dream a vandut peste 5.000.000 de conuri la un pret de 0,5 USD fiecare. Aceasta inseamna ca, conform formulei de mai sus, veniturile totale ale companiei se ridica la 2.500.000 USD (5.000.000 x 0,5).

2) Calculati costurile totale (adica costurile explicite si implicite)

Apoi, trebuie sa calculam costurile. Aceasta include atat costurile explicite, cat si implicite. Costurile explicite sunt toate costurile care sunt legate de plati directe reale, cum ar fi costul materiilor prime, chirie, salarii etc. Ca regula generala, toate costurile care apar in rapoarte si conturi sunt costuri explicite. Exista mai multe tipuri diferite de costuri explicite, pentru mai multe informatii despre acestea, puteti citi articolul nostru despre tipurile de costuri de productie.

Intre timp, costurile implicite se refera la toate costurile pentru care nu se fac plati. Acum, acest lucru poate parea ciudat daca nu sunteti familiarizat cu conceptul de costuri de oportunitate. In acest caz, asigurati-va ca consultati lista noastra de 12 lucruri pe care ar trebui sa le stiti despre economie inainte de a continua. In esenta, costurile implicite sunt costurile de oportunitate a ceea ce trebuie renuntat pentru a utiliza factorii de productie intr-un anumit mod. Mai precis, valoarea urmatoarei alternative bune este considerata un cost implicit.

Cost total = Cost explicit + cost implicit

Pentru a ilustra acest lucru, sa revedem exemplul nostru de mai sus. Sa presupunem ca Ice Dream a trebuit sa plateasca un total de 400.000 USD pentru ingrediente si alte materiale, precum si 500.000 USD in salarii si chirie de 100.000 USD anul trecut. Astfel, costurile explicite insumeaza 1.000.000 USD (400.000 + 500.000 + 100.000). Acesta este ceea ce veti vedea in conturile companiei. Daca Ice Dream ar fi decis sa-si aloce o parte din resurse si pentru producerea de bomboane, ar fi putut obtine un profit contabil de 1.000.000 USD. Aceasta este cea mai buna alternativa pe care compania ar fi putut-o veni. Deci, pentru a calcula costul total, trebuie sa includem si acele costuri, ceea ce duce la costuri totale de 2.000.000 USD (1.000.000 + 1.000.000).

3) Scadeti costurile totale din venituri

In cele din urma, putem scadea costul total pe care l-am calculat mai sus (adica costul explicit + costul implicit) din venitul total pentru a gasi profitul economic. In acest moment, este important de mentionat ca profitul economic este de obicei considerabil mai mic decat profitul contabil (deoarece include mai multe costuri). Acest lucru devine si mai evident cand ne uitam la urmatoarea formula:

Profit economic = Venitul total – (costuri explicite + costuri implicite)

Cu aceasta formula, putem calcula profitul economic al companiei noastre imaginare Ice Dream . Daca introducem cifrele pe care le-am calculat mai sus, profitul economic se ridica la 500.000 USD (2.500.000 – [1.000.000 + 1.000.000]) . Intre timp, profitul contabil se ridica la 1.500.000 USD (2.500.000 – 1.000.000). Acest lucru are sens deoarece profitul pierdut de 1.000.000 USD nu apare in conturile companiei. Cu toate acestea, este inca relevant pentru procesul decizional.

Profitul economic este definit ca diferenta dintre venitul total si costul total, incluzand atat costul explicit, cat si costul implicit. Conceptul de profit economic este extrem de important atunci cand vine vorba de analiza proceselor decizionale in context economic. Pentru a-l calcula, putem urma un proces simplu in trei pasi: (1) calculati veniturile totale, (2) calculati costurile totale si (3) scadeti costurile totale din veniturile totale.