Niciun subiect nu este mai bun decat altul. Cu toate acestea, numerele si cifrele joaca un rol important in modul in care functioneaza societatile. Economia este studiul faptelor si cifrelor care afecteaza guvernul, gospodariile, familiile, afacerile si starea generala a resurselor lumii. Pentru cei care s-au intrebat vreodata, „de ce este importanta economia?” sau nu sunteti sigur de ce economia este un subiect inteligent de studiat, va vom completa tot ce trebuie sa stiti.

Intelegerea economiei va poate schimba viata la nivel de zi cu zi, precum si poate juca un rol in a va ajuta sa intelegeti imaginea de ansamblu a guvernului local si a afacerilor mondiale. Vom detalia detaliile: de la definirea economiei la motivele pentru care cineva poate alege sa se specializeze in materie la facultate.

Ce este economia?

In termeni cei mai simpli, economia este studiul resurselor. Sunt metodele si practicile care ajuta la cuantificarea, optimizarea si conservarea resurselor la nivelul: guvernelor, intreprinderilor, gospodariilor, societatilor si indivizilor.

Natura larga a subiectului inseamna ca poate fi impartit in bucati mai mici. De exemplu, exista doua cadre principale in care se poate studia economia, si anume:

1. Macroeconomie

Studiul de ansamblu a ceea ce afecteaza economia in ansamblu. Aceasta poate include importurile si exporturile sau rata somajului, de exemplu.

2. Microeconomie

Studiul resurselor la nivel individual si de companie. Exemplele includ: studiul ofertei si cererii sau modul in care reglementarile pot afecta rezultatul final al unei afaceri.

De ce conteaza economia?

Economia afecteaza pe toata lumea. Este o conceptie gresita sa credem ca numai economistii, profesionistii financiari si politicienii ar trebui sa stie despre economie. Ca individ in societate, economia va juca un rol in viata personala, precum si in cariera ta profesionala.

Orice s-ar intampla in societate si in lume va ajunge sa iti afecteze viata de zi cu zi intr-un fel sau altul – indiferent daca este sub forma unei rate a somajului sau a ratei dobanzii pentru banci. Desi este posibil sa nu aveti nevoie sa va specializati in economie, este totusi important sa aveti un fel de intelegere a subiectului.

Economia joaca un rol in toate urmatoarele experiente majore de viata:

 • Cum planifica guvernul politicile
 • Starea pietei imobiliare si oportunitati de investitii imobiliare
 • Capacitatea de a lua decizii financiare intelepte
 • Decizia de a urma sau nu o scoala superioara
 • Costul si beneficiul schimbarii carierei cuiva
 • Dezvoltarea initiativelor de sanatate publica
 • Cum sa previi criminalitatea
 • Modalitati de reducere a rasismului si a inegalitatii

Cele doua principii principale care stau la baza economiei sunt: ​​1. resursele au o limita si 2. societatea isi propune sa foloseasca resursele cat mai eficient posibil. Acest lucru arata clar de ce economia este importanta pentru fiecare persoana din lume.

Piata de cunostinte economice: lucruri pe care le inveti

Unii oameni sunt inclinati in mod deosebit sa cunoasca dezavantajele economiei. In functie de obiectivele tale viitoare de cariera sau chiar doar de pasiunea ta pentru subiect, specializarea in economie poate fi o decizie inteleapta.

In calitate de student universitar care alege sa se specializeze in materie, vei beneficia de urmatoarele:

 • O gama larga de oportunitati de angajare, inclusiv: contabilitate, servicii bancare, marketing, afaceri si consultanta in guvern, sectorul privat sau sectorul public
 • O baza riguroasa in analiza datelor, cu capacitatea de a aplica cunostintele in situatii practice
 • O intelegere a microeconomiei si macroeconomiei
 • A invata ceea ce este practic si aplicabil alegerilor din viata reala si luarii deciziilor
 • Capacitatea de a rezolva probleme
 • Cunostinte pentru a lua decizii financiare intelepte
 • Intelegerea tehnicilor statistice si matematice
 • Expertiza in utilizarea tehnologiei si calculatoarelor pentru analiza datelor

Bazele economiei

Poate ca nu stiti prea multe despre subiect, dar acesta a fost un inceput intrigant. Sa aruncam o privire la cateva dintre principiile de baza ale economiei pentru o mai buna intelegere.

1. Problema deficitului

Tot ceea ce consumi are o limita. La nivel individual, trebuie sa alegi cata mancare cumperi sau cate tricouri noi iti poti permite. La nivel national, guvernele trebuie sa decida cum sa aloce fondurile intre aparare sau protectia mediului. Toate acestea din cauza penuriei.

Fiecare resursa – fie ca este vorba de productie umana, de calificare sau de resursa naturala – este limitata. Deci, deficitul creeaza un sistem de cerere si oferta care este alterat de constrangerile si alegerile fiecarui individ care afecteaza intregul.

2. Diviziunea si specializarea muncii

Deoarece fiecare individ are un set diferit de abilitati sau dorinta de a produce un produs diferit, exista o diviziune naturala a muncii. Creata de autorul Adam Smith in lucrarea sa The Wealth of Nations, o diviziune a muncii este ideea ca lucrurile sunt produse de diferiti oameni. In centrul economiei, acest adevar a creat locuri de munca si afaceri care impart sarcinile intre angajatii sai.

Intr-o societate democratica, va ofera, de asemenea, dreptul de a studia si de a va specializa in orice doriti. Pentru a indeplini cariera pe care o alegeti, va puteti specializa mai intai in educatie. Pe masura ce lumea noastra foloseste tehnologia pentru imbunatatire, scoli precum University of the People sunt chiar capabile sa ofere educatie online fara scolarizare, astfel incat oricine sa isi poata urmari pasiunile!

3. Diviziunea Muncii creste productia

Deoarece 10 persoane care creeaza un produs vor produce mai mult intr-o ora decat o singura persoana care creeaza acelasi produs, este de inteles de ce impartirea muncii si sarcinilor poate creste productia. Odata cu diviziunea muncii vine si specializarea. La scara mica, aceasta este ideea ca unii oameni se specializeaza in Stiinta sanatatii, in timp ce altii sunt in Informatica, in functie de ceea ce sunt mai buni.

Specializarea si diviziunea muncii lucreaza impreuna pentru a produce avantaje competitive in afaceri si economii mondiale.

4. Comert si piete

In cele din urma, specializarea are ca rezultat comert si diferite piete pentru marfuri. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu toata lumea poate face sau face totul. Deci, societatile isi folosesc bunurile pentru a face schimb cu alte bunuri pe care nu le produc.

Economia este in totul

Sa speram, doar prin intelegerea elementelor de baza ale economiei, ati ajuns sa realizati cat de mult din viata voastra personala, facultatea, cariera viitoare si viziunea generala asupra lumii sunt modelate de aceasta chestiune.

Economia abordeaza si rezolva pentru:

 1. Cum sa faceti fata lipsei de materiale
 2. Cum sa distribuiti resursele in societate
 3. Cat de mult ar trebui sa fie implicat guvernul in viata personala
 4. Ce inseamna costul de oportunitate
 5. Cum sa functioneze eficient societatile
 6. Cum sa planificati viitorul cu previziuni
 7. Cum sa faci fata crizei economice
 8. Cum sa evaluam starea actuala a societatilor
 9. Cum isi fac oamenii alegerile (economia comportamentala)
 10. Oportunitati de cariera si piata muncii

Fiecare individ isi afecteaza societatea si, la randul sau, lumea. De la alegerile mici de ceea ce cumparati pana la optiunile mai mari de unde mergeti la facultate, fiecare decizie pe care o luati va juca un rol in cerere si oferta si, ca atare, in economia generala. Economia este studiul resurselor si al modului de a le gestiona eficient si eficient, astfel incat oamenii sa aiba ceea ce au nevoie pentru a trai.

Cei care aleg sa se specializeze in economie deschid usa catre multe oportunitati de angajare si cariere in guvern, organizatii non-profit si in sectorul public si privat. De la servicii bancare la contabilitate, analiza datelor si multe altele, o experienta in economie este extrem de benefica.

O licenta in economie este, de asemenea, un punct de plecare excelent pentru a obtine un master in administrarea afacerilor din cauza cunostintelor care se suprapun. Pentru mai multe despre cum puteti obtine un MBA online fara scolarizare, consultati programul MBA al Universitatii Poporului!