Economia afecteaza toate partile vietii noastre de zi cu zi. Deci, daca vrei sa fii un cetatean informat, trebuie sa cunosti macar cateva dintre cele mai elementare concepte economice. Acest lucru va va ajuta sa intelegeti cum functioneaza lumea si va va permite sa luati decizii bine informate.

Acum, pentru ca stim ca nu toata lumea are oportunitatea sau dorinta de a deveni econ major, am creat un infografic care ilustreaza 12 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre economie. Este un fel ca o foaie de cheat pentru Econ 101. Arunca o privire.

1) Microeconomie vs Macroeconomie

Macroeconomia este studiul economiei in ansamblu. Se concentreaza pe numere si date agregate pentru tari intregi. Astfel, ofera o perspectiva larga. Microeconomia, pe de alta parte, este studiul unitatilor economice mici. Ea examineaza indivizii si luarea lor de decizii dintr-o perspectiva apropiata. Chiar daca cele doua ramuri acopera domenii diferite ale economiei in cea mai mare parte, ele sunt strans legate intre ele.

2) Costuri de oportunitate

Oamenii se confrunta in mod constant cu compromisuri. Ei trebuie sa faca alegeri din cauza resurselor limitate. Drept urmare, nu pot obtine tot ce isi doresc, asa ca trebuie sa aleaga anumite lucruri in detrimentul altora. Costurile de oportunitate descriu valoarea urmatoarelor alternative bune la care se renunta in timpul acestui proces pentru a obtine altceva.

3) Oferta si cererea

Pretul unui bun sau serviciu este determinat de cererea si oferta sa. In cele mai multe cazuri, o crestere a cererii are ca rezultat o crestere a pretului, avand in vedere ca toti ceilalti factori raman neschimbati. Intre timp, o crestere a ofertei, toate celelalte egale, are ca rezultat o scadere a pretului. Pe termen lung, piata atinge un pret de echilibru in care oferta este egala cu cererea.

4) Avantaj comparativ

Daca un actor economic are capacitatea de a produce un bun sau un serviciu la costuri de oportunitate mai mici decat un alt actor, se spune ca are un avantaj comparativ. In prezenta avantajului comparativ, toti actorii pot beneficia de cooperare si comert daca se specializeaza in producerea si exportul bunurilor si serviciilor pe care le pot produce mai eficient decat altii.

5) Utilitate marginala in scadere

In cele mai multe cazuri, satisfactia pe care oamenii o obtin de la consumul unui anumit bun sau serviciu scade pe masura ce oferta acestuia creste. La un moment dat, utilitatea marginala a consumului unei unitati suplimentare poate deveni chiar negativa (adica complet nefavorabila). Acest concept este adesea folosit de companii pentru a stabili preturile.

6) Cresterea economica si PIB

Cresterea economica este necesara pentru a satisface dorinta oamenilor de a avea un nivel de viata in continua crestere, de a redistribui bogatia si de a promova noile tehnologii. Se masoara prin modificarea PIB-ului, valoarea totala a tuturor bunurilor si serviciilor finale produse intr-o economie intr-o anumita perioada de timp.

7) Externalitati

Externalitatile sunt consecintele pozitive sau negative ale activitatilor economice experimentate de terti neafiliati. Ele pot aparea fie din partea productiei, fie din partea consumului. In cele mai multe cazuri, externalitatile duc la esecuri ale pietei care pot fi evitate doar prin impunerea unui fel de reglementare pentru internalizarea acestora.

8) Inflatia si deflatia

Majoritatea economiilor se confrunta cu un nivel moderat de inflatie. Aceasta inseamna ca nivelul global al preturilor creste, ceea ce este egal cu o scadere a puterii de cumparare a banilor. Pe de alta parte, deflatia este mai putin frecventa. Descrie o scadere a nivelului global al preturilor, adica o crestere a puterii de cumparare a banilor.

9) Ratele dobanzii

Ori de cate ori o banca imprumuta bani cuiva, se va astepta sa primeasca dobanda in schimb. In acest fel poate fi compensat pentru costurile sale de oportunitate si riscul de a nu primi banii inapoi. Ratele dobanzilor definesc cat trebuie sa plateasca oamenii (sau institutiile) pentru a obtine un imprumut. Prin urmare, acestea au un impact semnificativ asupra tuturor tranzactiilor monetare.

10) Politica fiscala

O modalitate prin care guvernul poate monitoriza si influenta economia unei tari este prin ajustarea cheltuielilor si a ratelor de impozitare. Conceptul de politica fiscala afirma ca cresterea cheltuielilor guvernamentale si cotele mai mici de impozitare vor stimula activitatea economica, in timp ce o scadere a cheltuielilor guvernamentale si cote mai mari de impozitare o vor decelera. Astfel, politica fiscala poate fi utilizata ca mijloc de a atenua fluctuatiile economice (adica expansiuni si crize).

11) Politica monetara

Bancile centrale sau consiliile valutare pot influenta economia unei tari prin ajustarea ofertei de bani. Ei fac acest lucru cumparand sau vanzand obligatiuni guvernamentale sau modificand rata dobanzii. O politica monetara expansionista va stimula activitatea economica si cresterea economica, in timp ce o politica contractiva o va reduce.

12) Cicluri de afaceri

Economiile experimenteaza, in general, perioade alternante de expansiune si contractie a activitatii economice. Un ciclu de afaceri incepe cu un boom, urmat de o recesiune. Odata atins pragul, economia isi revine si se extinde din nou pana cand atinge urmatorul varf (adica isi incepe urmatorul ciclu economic).