Cuvintele economisire si investitie sunt adesea folosite in mod interschimbabil. Cu toate acestea, intr-un context economic, exista o distinctie esentiala intre cele doua. Prin urmare, in paragrafele urmatoare, vom arunca o privire mai atenta asupra diferentei dintre economisire si investitie si vom afla cum sunt conectati cei doi termeni.

Economisire

Economiile se refera la partea din venitul unei persoane care nu este consumata. De obicei, acesti bani in exces sunt pastrati intr-un cont bancar ( adica, cont de economii ). Cu toate acestea, poate fi pastrat si in numerar sau folosit pentru a cumpara obligatiuni guvernamentale sau actiuni. Desi cumpararea de actiuni si obligatiuni este adesea mentionata ca investitie intr-un context financiar, este important de retinut ca este inca considerata economisire din perspectiva unui economist.

Pentru a ilustra acest lucru, faceti cunostinta cu Joanna. Joanna lucreaza ca inginer si castiga 100.000 USD pe an. Ea cheltuieste 60.000 USD din acesti bani pe consum. Aceasta include lucruri precum mancarea, locuinta, imbracamintea, vacanta si asa mai departe. In plus, cumpara actiuni TSLA in valoare de 10.000 USD , cheltuieste inca 10.000 USD pe obligatiuni de trezorerie si pune restul de 20.000 USD in contul ei de economii. Desi actiunile si obligatiunile sunt denumite in mod obisnuit investitii ( si pe buna dreptate ), Joanna adauga 40.000 USD ( adica, 10.000 + 10.000 + 20.000 ) la economiile natiunii sale din perspectiva macroeconomica.

Investitie

Investitia descrie achizitionarea de catre o firma de capital nou. Aceasta inseamna ca se refera la toate achizitiile care ridica capitalul social. Acestea includ in principal bunuri de capital, cum ar fi echipamente noi de productie, masini sau cladiri ( a se vedea si factorii de productie ). Deoarece aceste achizitii sunt limitate exclusiv la bunuri de capital, putem concluziona ca, in context economic, toate investitiile sunt facute de producatori si nu de consumatori.

Pentru a da un exemplu, sa ne uitam la o firma imaginara numita EngineTech Inc. , un producator de motoare electrice avansate. EngineTech intentioneaza sa deschida o noua fabrica in apropiere de Silicone Valley pentru a satisface cererea in crestere cauzata de popularitatea in crestere a vehiculelor electrice. Pentru a face acest lucru, compania achizitioneaza o noua cladire de fabrica pentru 100 milioane USD si echipamente noi de productie in valoare de inca 10 milioane USD. Ca rezultat, compania adauga un total de 110 milioane USD ( adica 100 milioane + 10 milioane ) la investitia natiunii sale. Intre timp, consumatorii nu cumpara bunuri de capital ( pentru ca nu produc nimic ), deci nu contribuie la investitia natiunii.

Economie = Investitie

Pentru economie in ansamblu, economisirea ar trebui sa fie intotdeauna egala cu investitia ( adica, S = I ). Motivul pentru aceasta este ca bancile folosesc economiile consumatorilor pentru a acorda imprumuturi. Majoritatea acestor imprumuturi sunt acordate firmelor care trebuie sa-si finanteze investitiile. Prin urmare, mai multe economii permit mai multe investitii si invers.

Pentru a ilustra acest lucru, luati in considerare un exemplu simplu. Stim ca Joanna are 20.000 USD in contul ei bancar. De dragul acestui exemplu, vom presupune ca acestea sunt singurele ei economii si ea este singura persoana din economie care economiseste bani. In acest caz, economisirea totala este de 20.000 USD. Banca ei poate folosi acum banii Joannei pentru a acorda imprumuturi. Aceasta inseamna ca EngineTech Inc. ( sau orice alta companie ) poate imprumuta acesti bani pentru a investi in echipamente noi. Prin urmare, daca Joanna ar avea doar 10.000 USD in cont, ar fi mai putini bani disponibili pentru investitii si invers.

Multi oameni folosesc cuvintele economisire si investire in mod interschimbabil. Cu toate acestea, intr-un context economic, exista o distinctie importanta intre cele doua. Economiile se refera la partea din venitul unei persoane care nu este consumata. In schimb, investitia descrie achizitia de catre o firma de capital nou. Pentru economie in ansamblu, economisirea ar trebui sa fie intotdeauna egala cu investitii, deoarece disponibilitatea economiilor determina cati bani sunt disponibili pentru investitii.