Business angel a devenit una dintre cele mai cunoscute si mai vorbite figuri din lumea startup-urilor. Daca inca nu stii ce este un business angel si ce face, astazi este ziua in care afli.

Ce este un Business Angel in startup-uri?

Un business angel, sau cunoscut si ca angel investitor, este o persoana cu mult capital propriu, adica din buzunar, care ofera finantare startup-urilor, in general in schimbul devenirii partenerului companiei.

Profilul unui business angel poate fi diferit in functie de persoana. De multe ori, acestia sunt investitori care au fost anterior antreprenori sau directori si care sunt interesati sa investeasca din motive care depasesc simplul obiectiv de a obtine profit. De exemplu, acesti oameni ar putea cauta un contact care sa-i mentina activi intr-un anumit domeniu al afacerii, ar putea dori sa invete alte generatii de antreprenori ticalosiile meseriei si cum sa le depaseasca, sau pur si simplu sa-si foloseasca experienta si contacte fara munca cu norma intreaga, adica atata timp cat o pozitie manageriala necesita sau munca unui antreprenor, a carui misiune este sa ridice ceva din nimic. Prin urmare, pe langa bani, business angel investeste timp pretios, contacte si cunostinte din experienta anterioara.

Exista, de asemenea, un numar mic, desi este in crestere, de business angels care decid sa investeasca online prin intermediul platformelor de crowdfunding sau se organizeaza grupuri mici de business angels in care impartasesc idei de afaceri in care sa investeasca, precum si sfaturi de investitii.

Care sunt cele mai importante lucruri pentru un Business Angel?

Investitia facuta de acesti oameni implica riscuri si este normal ca acestia sa aiba preocupari carora le vor acorda o atentie deosebita deoarece ei sunt cei care pot determina viabilitatea proiectului sau esecul acestuia.

 • Ceva foarte important, pe langa cifre, este de obicei cea mai umana fateta a afacerii; pasiunea, dedicarea si integritatea fondatorilor startup-ului. Un business angel se va uita la acesti factori, precum si la calculele rentabilitatii economice.
 • In termeni mai operationali, business angel-ul va studia piata si oportunitatile oferite de startup de a creste in ea.
 • Startup-ul pe care il alegeti trebuie sa fie capabil sa raspunda ideii de afaceri pe care o aveti in minte, astfel incat sa va raspunda asteptarilor de a deveni o companie mai mare.
 • Business angels au un ochi atent pentru a investi in tehnologie interesanta sau proprietate intelectuala .
 • Un factor determinant va fi gasirea echilibrului intre valoarea startup-ului si perspectivele sale viitoare. Nu vor investi intotdeauna ceea ce si-ar dori antreprenorul; sunt marginite la numere mai realiste.

Cum sa gasesti un business angel?

Cel mai bun mod de a gasi un investitor este prin intermediul prietenilor sau colegilor tai. Gasirea business angel-ului in sine este deja o adevarata isprava, dar in plus, pentru ca prezentarea ideii tale si sansele tale de a obtine finantare sa fie mai mari, trebuie sa ii cunosti prietenii sau colegii si sa ii faci sa prezinte ideea investitorului; cand vine de la oameni pe care ii cunosc, li se pare o valoare mai sigura de luat in considerare deoarece a trecut deja un filtru anterior.

Puteti folosi retelele de business angel pentru a incepe; sunt grupuri in care se alatura investitorii privati. Pe de alta parte, poti folosi si platforme de crowdfunding precum Kickstarter sau Indiegogo.

Avantajele si dezavantajele de a avea un business angel in startup-uri

Un raport de la Harvard al lui William R. Kerr, Josh Lerner si Antoinette Schoar arata dovezi ca startup-urile fondate prin business angels au fost mai putin probabil sa esueze decat cele care s-au bazat pe alte forme de finantare de baza. Acest lucru este influentat de faptul ca business angel, asa cum am spus mai inainte, ofera nu doar capital monetar, ci si cunostinte si experienta, ceea ce face ca startup-ul sa mearga pe pasi mai siguri.

Sunt companii care incep sa caute finantare la niveluri mai avansate ale proiectului; poate ca au avut economii pentru a incepe startup-ul, dar au nevoie de mai multe venituri pentru a putea continua pe traiectoria de crestere; de exemplu, pentru a extinde productia de produse si a furniza mai multa cerere. In acele cazuri, este utila si cifra business nagel-ului, deoarece poate oferi acel capital suplimentar si este, de asemenea, mai usor sa-l convingi, deoarece deja poti afisa statistici mai realiste si proiectii de viitor, pe baza rezultatelor obtinute pana acum.

Pe de alta parte, dezavantajele includ pierderea puterii sau a controlului asupra companiei dumneavoastra. Cu alte cuvinte, doar unul din zece startup-uri are succes, ceea ce inseamna ca investitia reprezinta un risc foarte mare pentru un business angel . Un procent mare de investitori isi pierd banii in primele etape ale afacerii si de aceea este atat de important sa se poata implica; pentru a avea senzatia ca nu lasa totul pe mana „incepatorilor”. Business angels profesionisti tind sa investeasca in afaceri care, cel putin, reprezinta un profit de zece ori mai mare decat suma pe care au investit-o, inainte de 5 ani. Cu aceste previziuni nu ne putem astepta sa ne dea banii si sa ramana pe margine; trebuie sa te bazezi pe participarea ta, ceea ce pe de o parte este bun, dar implica si faptul ca trebuie sa lasi deciziile despre compania ta in mainile unui tert. Nu numai ca ii vei lasa sa decida cum ar trebui sa functioneze compania, dar cel mai probabil va trebui sa transformi business angelul intr-un partener de capital al acesteia.

La ce intrebari ar trebui sa se astepte un antreprenor de la un business angel?

 • Cat capital vrei sa investesti?
 • Cat va dura acel capital?
 • Cate bankroll-uri anticipati sa arda in fiecare luna?
 • Aveti detalii financiare despre proiectiile pentru urmatorii doi ani?
 • Care sunt ipotezele cheie pe care va bazati proiectiile?
 • Ce costuri cheie exista pentru componentele produsului sau serviciului dvs.?
 • Care anticipati ca vor fi marjele dvs. de profit?