Publicitatea pe Internet si, mai ales, publicitatea pe RRSS, bloguri sau motoare de cautare, s-a dezvaluit ca o modalitate simpla, ieftina si eficienta de a ajunge la consumator.

Aspecte juridice in publicitatea digitala

In urma cu cativa ani, investitia a depasit 27.000 de milioane de euro conform unui raport publicat de IAB (Interactive Advertising Bureau). In noul context, apar noi figuri, cum ar fi continutul de marca, marketingul de influenta, continutul generat de utilizatori sau advergaming.

Indiferent de tipul de publicitate, ceea ce trebuie sa fim clari este ca drepturile tertilor nu trebuie sa fie afectate, nici de la protectia datelor, nici de proprietatea intelectuala sau dreptul la onoare. Publicitatea ta va fi scrisoarea ta de prezentare iar cea care este „incorecta” va avea efectul opus asupra obiectivelor tale.

De exemplu, cum vom actiona atunci cand trimitem e- mailuri catre potentialii consumatori? In toate comunicarile comerciale trebuie sa identificam agentul de publicitate si sa indicam conditiile specifice ale ofertei, promotiei sau concursului.

In plus, consimtamantul trebuie sa fie prealabil si explicit. Comunicarile comerciale dirijate fara acordul expres al destinatarului nu vor fi valabile. In cazul newsletterelor, utilizatorul trebuie sa accepte expres in casuta corespunzatoare ca este de acord cu primirea acestora si, in plus, fisierele trebuie declarate in AEPD.

Nu uitati de „celebrele”  drepturi ARCO pentru ca cei interesati sa cunoasca drepturile pe care le au. De exemplu, dezabonati-va de la astfel de comunicari trimitand un e-mail agentului de publicitate. Pe scurt, a fi transparent este garantia succesului pentru a evita penalitati care pot ajunge pana la 150.000 de euro. Nu numai asta, dar va servi si la construirea increderii consumatorilor. 

Acum, cand este publicitatea ilegala sau neloiala pe internet? Cand nu este adevarat, legal, cinstit si loial. Publicitatea adecvata va sustine principiul bunei credinte. Fara sa priveasca prea mult inapoi (noiembrie 2016), Autocontrol a descris in rezolutia sa comportamentul companiei Mahou (marca San Miguel) ca fiind denigrator, stabilind pe site-ul sau ca „alte” marci aveau arome artificiale. Mahou nu s-a limitat la a lauda beneficiile produsului sau, dar face si aluzie peiorativa la aromele marcilor concurente.

Ce sa faci intr-o criza de reputatie online?

Dar atentie, ce putem face atunci cand avem o problema de reputatie online ca companie sau ca profesionist? Cele mai cunoscute riscuri pe care le provoaca aceste crize pot proveni din publicarea unor informatii negative despre o companie de catre terti sau din scurgeri de informatii, printre altele. De obicei, se recomanda crearea unei strategii de identitate corporativa si monitorizare constanta in RRSS, bloguri si alte platforme. De asemenea, exercitarea actiunilor prejudiciare cu privire la dreptul companiei de a fi uitat va fi esentiala, mai ales in cazul profesionistilor care nu sunt o companie.

Ce masuri legale se intreprind?

#1 Actiuni civile. Vom solicita eliminarea informatiilor daunatoare si repararea prejudiciului.

#2 Actiuni penale. Ne referim la insulte (demonstratii care dauneaza faimei sau imaginii companiei) sau calomnii (falsa acuzatie ca firma a comis infractiuni).

Pe scurt, se recomanda realizarea unui plan de conformitate pentru proiectul de afaceri in materie juridica in care se prevede ce trebuie facut in cazuri de criza de afaceri sau reputatie profesionala.

Educatie in prevenirea juridica

Educarea in preventie legala – si in publicitatea digitala – va fi esentiala inca din primul moment in care se lanseaza proiectul. Publicitatea evolueaza si se adapteaza contextului, dar trebuie sa stim care sunt cerintele legale existente. In acest fel, pot evita speriatele de ultim moment.