Arta si design – ambele implica compozitii, folosind mijloace fizice si vizuale. Ambele impartasesc o baza de cunostinte si abilitati. Ambele implica aplicarea imaginatiei si creativitatii la conceptele pe care le abordeaza. Si totusi nu sunt la fel – evident, ati putea crede, desigur, ca nu sunt la fel. Diferenta dintre arta si design este o dezbatere continua – Deci, exista o diferenta?

Pe masura ce ambele domenii s-au dezvoltat de-a lungul anilor, oamenii au incercat sa le separe pe cele doua. Acest lucru este mai dificil decat s-ar putea crede.

Designul nu mai urmeaza regulile taiate si uscate, iar arta nu mai este doar imagini dintr-o galerie.

Ce se intampla daca arhitectul care creeaza o cladire cu laturile curbe, inclinate, astfel incat sa para o continuare a peisajului – acesta este design sau arta? Si cum ramane cu artistul care foloseste tipografia si sabloanele ca mediu – aceasta este arta sau design?

Primul argument pe care il puteti face este ca designul este, de fapt, un fel de arta in sine si ca incercarea de a le separa este lipsita de sens. Celalalt este ca sunt practici complet distincte care se intampla sa impartaseasca unele atribute

Cu toate acestea, ceea ce pare sa faca fiecare dintre aceste idei este sa argumenteze ambele parti. Evidentiind locurile in care ele diverg, trebuie sa aratam si locurile in care se potrivesc si invers. Una dintre cercetarile recente a ajuns la un tabel pentru a ilustra diferentele dintre arta si design, dar, facand acest lucru, a trebuit sa gaseasca puncte de contrast care sa se potriveasca.

Diferenta dintre arta si design

S-a spus ca arta, de exemplu, este o abstractizare a concretului, in timp ce designul era o concretizare a abstractului. Se spunea ca arta actioneaza asupra mintii, in timp ce designul actioneaza asupra realitatii si asa mai departe.

Nu se poate nega diferentele dintre arta si design. Cu toate acestea, cele doua raman indisolubil legate; intr-o armonie gratioasa unul cu celalalt.

Cat de departe merge aceasta relatie?

Intrebari despre arta, Raspunsuri de design

Abordarea tipica a unei piese de arta nu este sa te intrebi „care este scopul ei?” ci mai degraba „ce inseamna?” – o intrebare care, invariabil, duce la mai multe intrebari. Se poate spune ca succesul unei piese de arta ar putea fi masurat prin capacitatea ei de a-i determina pe oameni sa-si puna intrebari despre ei insisi si despre lumea din jurul lor. Ea exista pentru a nu servi niciunui scop decat propriei sale existente – pentru a fi arta. A provoca sau a pune oamenii pe calea reflectiei.

Designul, pe de alta parte, este destinat sa raspunda la intrebari, incepand cu „care este scopul sau?” Nu provoaca; asista. Exista pentru a rezolva probleme. Problema ar putea fi orice de la „Cum fac mai multi clienti sa-mi observe vitrina?” la „cum putem face fata ceasului nostru mai usor de citit?” sau chiar „cum putem face aceasta centura de siguranta mai confortabila?”

Ganditi-va la arta pe care ati putea sa o vedeti in fiecare zi, arta stradala, de exemplu. Acele picturi murale uriase si colorate pe care le gasesti pe zidurile orasului, concepute pentru a-i face pe trecatori sa se gandeasca la natura societatii, la guvern sau la ei insisi, chiar si atunci cand isi fac naveta zilnica.

Aceasta este arta.

Bohumil-Hrabal-Mural

Dar ce zici de semnul care le spune unde se afla baia, sau de afisul colorat care ii anunta despre un eveniment viitor sau de marcajele usor de inteles de pe drum care arata trecerea de pietoni?

Acestea implica forme, culori si linii, dar nu forteaza oamenii sa puna intrebari, ci le raspund chiar inainte de a aparea. Acesta este designul.

Arta inspira, designul motiveaza

Atat arta, cat si designul s-ar putea spune ca sunt despre comunicare. Ambele urmaresc sa creeze o reactie. Ei folosesc chiar unele dintre aceleasi metode in care sa atinga aceste obiective. Reactiile, insa, sunt acolo unde putem gasi o alta diferenta majora: arta, in general, isi propune sa-i faca pe cei care o privesc sa aiba o experienta emotionala, sa fie inspirati sa gandeasca intr-un anumit fel sau sa ia in considerare o anumita tema.

Artistul isi impartaseste emotiile si punctele de vedere prin alegeri de culoare, forma si continut. Designul are ca scop motivarea. Pentru a-i determina pe cei care il vad sa faca ceva – folosind si culoarea, forma si continutul.

Una dintre cele mai faimoase picturi din lume este Persistenta memoriei de Salvador Dali. Prezinta o scena suprarealista a ceasurilor care se topesc in prim-planul unui peisaj deschis. Ne aduce in minte ganduri despre decadere, despre visare, despre natura haotica a universului, despre daca putem vreodata sa percepem corect propria noastra realitate; ceasurile creeaza forme ciudate, intinse langa o jumatate de fata monstruoasa, aruncata in umbra, in timp ce un orizont galben pal da profunzime scenei atragand privirea spre fundal si contrastand cu umbrele.

Persistenta memoriei

In mod similar, una dintre cele mai bune inventii de design din notele POST-IT

Apropo, aceasta nuanta speciala de galben este una pe care s-ar putea sa o vezi in fiecare zi. Este culoarea unui post-it.

Notele post-it au una dintre cele mai faimoase povesti de design de acolo: Dr. Spenser Silver, incercand sa creeze un adeziv foarte puternic, a facut din greseala unul atat de slab incat ar putea fi indepartat si reaplicat iar si iar. Dupa o anumita dezvoltare, s-a nascut post-it-ul.

Cea mai obisnuita culoare este acel galben deschis, nu pentru ca designerul a vrut sa luam in considerare eternitatea, ci pentru ca atrage ochiul si contrasteaza bine cu orice scrie pe ea cu cerneala mai inchisa. Aceeasi culoare, acelasi principiu, acelasi efect – si reactii foarte diferite.

Arta este interpretata, designul este inteles

„Nu inteleg”, se plange turistul nemultumit din galerie. „Ce ar trebui sa fie?”

„Nu ar trebui sa intelegi”, linisteste prietenul care i-a tarat aici in loc de festivalul branzei, „asta e ideea”.

Si, s-ar putea spune, acesta este intr-adevar unul dintre punctele principale ale artei. Toate acele intrebari pe care ne obliga sa ni le punem ne conduc la o interpretare. Cu toate acestea, nimeni nu va avea exact aceeasi interpretare ca oricine altcineva; vor fi afectati de propriile lor perceptii, istorie si viziune asupra lumii. Din nou, acesta poate fi ideea, ca fiecare persoana va avea un raspuns diferit la intrebarea adresata.

Designul, pe de alta parte, incearca sa ofere un singur raspuns. Acelasi raspuns pentru toata lumea si cu cat este mai usor de inteles, cu atat mai bine. La urma urmei, nu ar fi potrivit pentru fiecare persoana care se uita la un indicator stradal sa vina cu propria interpretare personala a acestuia. „Imi pare rau, domnule ofiter, doar ca portocaliul este o culoare atat de nehotarata, nu esti de acord, ca pur si simplu am simtit ca semnul ar fi putut insemna si ca nu trebuie sa te intorci acolo, stii, ca depindea de cum te-ai simtit in acest moment… cat de mult ma amendezi?”

Si totusi, designul se bazeaza atat de des pe principii artistice, iar arta poate, de fapt, sa incerce sa comunice un singur mesaj tuturor. Din nou si din nou, vedem ca acesti factori se suprapun.

Luati, de exemplu, arta care reprezinta o anumita cultura. Uneori, poate fi singurul mod in care o persoana dintr-o cultura poate incepe sa inteleaga alta – iar faptul ca are ca rezultat aceasta intelegere inseamna ca, de fapt, a reusit sa transmita un anumit mesaj.

Inca nu le putem separa pe cele doua.

Arta este un talent, designul este o abilitate

A avea succes fie in arta, fie in design implica talent si pricepere.

Talentul este o abilitate innascuta; nu poate fi predat. Indemanarea, pe de alta parte, trebuie predata. Regulile si practicile care vor fi folosite in procesul de creare trebuie invatate metodic.

Dar este la fel pentru fiecare? Daca designul inseamna cu adevarat utilizarea reactiilor cunoscute pentru a crea rezultate previzibile, atunci poate ca un talent innascut nu este atat de necesar. Stiti ca folosirea unei anumite forme, culori sau texturi va provoca un anumit raspuns si proiectati in consecinta. Si daca proiectati pantofi, bucatarii sau usi de masina, puteti afla ce este necesar pentru fiecare.

Ce este arta? De ce este importanta arta?

Un artist, pe de alta parte, poate deveni un expert in fiecare abilitate artistica existenta, dar totusi nu poate crea o piesa care ii afecteaza cu adevarat pe cei care o vad. S-ar putea sa recreeze perfect o natura moarta sau sa traga o linie dreapta fara rigla sau sa framante, sa sculpteze si sa coace o figura de lut fara nicio asistenta. Fara talent, insa, fara capacitatea de a face alegeri personale, este cu adevarat arta?

Din nou, fiecare dintre aceste argumente poate fi luat in sens invers. Un designer poate cunoaste toate regulile meseriei sale, dar va avea nevoie de talent pentru adevarata inovatie. Un artist poate avea ascunsa in cap imaginea perfecta conceputa vreodata, dar fara abilitatile de a o pune pe pagina sau pe panza, acolo va ramane.

Arta este imaginatie. Designul este Imaginatie+Inteligenta

Uneori, o piesa de arta si o lucrare proiectata vor impartasi un scop. Nu doar ceva de baza, cum ar fi sa stii ca galbenul atrage privirea, ci o reactie mai profunda decat aceasta.

Putem spune ca arta este mai emotionala decat designul. Cu toate acestea, designul se poate baza si pe reactii emotionale; un exemplu excelent sunt planurile de locuri la birourile Planned Parenthood. Unele sectiuni de scaune sunt plasate aproape una de cealalta pentru persoanele care stau in grupuri intime, altele sunt mai deschise, astfel incat oamenii sa poata vorbi cu altii pe care ii intalnesc, iar unele sectiuni au scaune fata in fata una fata de alta pentru a permite izolarea.

Nevoile emotionale sunt satisfacute prin mobilier, prin design.

Arta cauta adesea sa provoace reactii specifice, deoarece artistul va sti ca anumite imagini vor fi adesea intalnite cu anumite raspunsuri. Acesta este unul dintre locurile in care separarea devine cea mai dificila: fiecare foloseste o cunoastere a comportamentului uman si fiecare foloseste aceste cunostinte pentru a-si atinge obiectivele. In cautarea unei diferente, poate ne-am uita la modul in care sunt utilizate cunostintele.

Ganditi-va la oricare dintre celebrele piese de arta care prezinta moartea. Conceptul este unul neplacut; privitorul experimenteaza o zguduire de tristete sau teama. Acest lucru este previzibil, dar arta in sine nu este. Apoi, luati in considerare un afis celebru aparut recent, care prezenta imaginea izbitoare a patuturilor pentru bebelusi asezate, intercalate cu sicrie minuscule. Din nou, experimentam o zguduire. Dar de data aceasta, motivul este clar: posterul foloseste aceasta imagine pentru a le reaminti spectatorilor sa practice o buna igiena in jurul sugarilor, prevenind raspandirea bolilor.

Arta este o calatorie, designul este un proces

Poate ca, pana la urma, una dintre putinele linii care pot fi trase intre arta si design este ca una are un final, iar cealalta nu.

Designul inseamna atingerea obiectivelor. Exista o problema, iar solutia trebuie dezvoltata. Ideea pentru solutie va necesita creativitate si imaginatie, dar scopul insusi va fi atins printr-un proces disciplinat de reguli, cercetare si aplicarea cunostintelor.

Ce este arta

Poate fi planificata sau poate fi inceputa de la cea mai vaga banuiala a unei idei, fara indrumare, ci o panza goala. Artistul poate crede ca a terminat, apoi revine la piesa intr-o zi, o saptamana sau o luna si o ia intr-o directie cu totul noua.

Si chiar si odata ce s-au declarat gata, calatoria continua cu fiecare persoana care experimenteaza arta dupa acest punct. Nu se termina niciodata; nu poate avea un scop pentru ca scopul ar fi mereu in miscare.

Ganduri de inchidere

Pe masura ce lumea noastra progreseaza la fel de repede, constatam ca liniile pe care generatiile precedente le-au trasat intre arta si design devin din ce in ce mai neclare. Impartasesc obiective. Ei impartasesc metode. Impartasesc abilitati si cunostinte.

Si, pe masura ce se fac noi inovatii si descoperiri in fiecare, suprapunerile lor permit o fel de polenizare incrucisata, fiecare fiind imbogatit de celalalt. Cu toate acestea, nu putem ignora ceea ce le separa pe cele doua, deoarece insasi diviziunea lor ne permite sa le intelegem pe fiecare cu mai multa profunzime.

Designul rezolva problemele, apartine modului in care lumea are nevoie sa functioneze. Arta evidentiaza probleme si ii invita pe oameni sa ia in considerare ideile dincolo de realitate. Designul schimba lumea; arta schimba oamenii din ea.

Ii vom gasi mereu mana in mana. Designul va arata unde sa traversati drumul, iar arta va face sa va intrebati de ce v-ati indreptat in acest sens. In ciuda diferentelor lor, niciunul nu poate fi considerat fara celalalt; nici nu ar trebui sa fie.