De-a lungul anilor, conceptele de comunicare si colaborare au evoluat si s-au schimbat continuu. Metodologiile si tehnologiile sunt esentiale pentru globalizare si realizarea unui concept interconectat, unic.

Lumea antica folosea semnale de fum si porumbei calatori. Pe masura ce tehnologia a progresat, descoperirea telexului, a telegrafelor, a telefoanelor, a apelurilor video si chiar a tehnologiei telepatiei revolutioneaza modul in care comunicam.

Daca te uiti in urma in ultimii zece ani, omenirea a folosit in primul rand internetul pentru comunicare, de la a face noi prieteni, la a forma noi asociatii si afaceri.

Retelele de socializare si aplicatiile de mesagerie au reusit doar sa ne imbogateasca comunicarea, inlocuind chiar si utilizarea SMS-urilor si a apelurilor telefonice. Este posibil sa partajati documente, videoclipuri, mesaje si chiar sa efectuati apeluri video conferinte cu mai mult de o suta de persoane.

Acum, intram intr-o noua lume – Metaversul .

Oamenii cauta experiente mai imersive, in care ideea este de a crea spatii digitale complet noi in care comunicarile noastre devin reale, cum ar fi experientele noastre de comunicare in persoana.

In aceasta lume noua, nu este vorba doar de a participa intr-o conversatie, asa cum facem deja in apelurile video, ci de a interactiona cu ceilalti in metavers.

Aici intervine intregul concept. Toate datorita tehnologiei zilelor noastre si a epocii noastre, precum si conceptelor unei economii descentralizate, toate schimbarile necesare pentru a aduce metaversul la viata se pot intampla fara probleme.

Ce este Metaversul?

Ce este chiar metaversul? Ce inseamna metavers?

Metaverse este o lume care poate fi gasita doar virtual. Poate fi explorat folosind tehnologia, de pe computere, console de jocuri sau telefoane mobile, unde utilizatorul experimenteaza grafica si sunetul 3D in timp ce exploreaza. Aceste aspecte te fac sa te simti prezent in metavers, in ciuda faptului ca esti intemeiat in fizic.

Include o combinatie uriasa de diferite elemente de avansare tehnologica, de la realitate virtuala, la realitate augmentata pana la video, unde jucatorii sau utilizatorii traiesc in universul digital.

Cei care au in vedere si sustin conceptul de metavers isi imagineaza utilizatorii sa lucreze, sa se joace si sa ramana interconectati cu prietenii pe distante si prin orice, de la concerte la conferinte la calatorii virtuale in jurul lumii.

Facebook, recent redenumit Meta, este una dintre cele mai mari companii de tehnologie care se mizeaza pe un metavers. Compania o descrie mai simplu, spunand ca „„metaversul” este un set de spatii virtuale in care poti crea si explora alaturi de alti oameni care nu se afla in acelasi spatiu fizic ca tine.”

CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, estimeaza ca va dura cinci pana la zece ani inainte ca caracteristicile si ideile cheie ale metaversului sa devina mainstream si pilonii pentru societate. Intr-adevar, aspecte ale metaversului exista in prezent, cum ar fi viteze de banda larga ultra-rapide, casti de realitate virtuala (VR) si multe lumi online diferite si persistente sunt deja in functiune, desi este posibil sa nu fie intotdeauna usor de accesat pentru oameni.

Tehnologiile care alcatuiesc metaversul pot include cu siguranta realitatea virtuala, deoarece multe dintre sistemele din metavers sunt caracterizate de lumi virtuale care vor continua sa existe chiar si atunci cand nu participati.

Acest lucru nu inseamna ca aveti nevoie de hardware VR sau de realitate augmentata (AR) pentru a accesa un astfel de univers virtual, deoarece ar putea insemna si accesarea acestuia de pe un telefon, aplicatie sau computer desktop.

Un univers virtual, cu aspecte precum Fortnite, MMORPG-uri sau jocuri sociale accesate prin computere, console si telefoane ar putea avea, de asemenea, o amploare metaversala.

Autorul amplului Metaverse Primer, Matthew Ball a remarcat ca

„Metaverse este o retea extinsa de lumi si simulari 3D persistente, redate in timp real, care sustin continuitatea identitatii, obiectelor, istoriei, platilor si drepturilor si poate fi experimentata sincron de un numar efectiv nelimitat de utilizatori, fiecare cu un individ. simtul prezentei.”

In mod idealist, exista mai multe lucruri care pot fi asteptate de la orice iteratie a metaversului.

  • Realitate virtuala – Multi se asteapta ca un set cu casca de realitate virtuala sa fie o necesitate pentru acest lucru. Desi nu este neaparat important, o casca VR este conceputa pentru a te face sa te simti mai prezent si mai implicat in lumea virtuala, pana cand te lovesti de ceva fizic in timp ce te impiedici in orbirea ta fericita.
  • Oameni – Este conceput sa fie social si, ca atare, alti oameni trebuie sa fie prezenti. O multime de oameni si avatare vor fi prezenti si, desi unii dintre ei nu vor fi reali, puteti petrece timp cu oameni reali si chiar puteti face lucruri impreuna.
  • Persistenta – Lumea virtuala trebuie sa fie mereu online si sa persiste chiar si atunci cand nu esti acolo. Fiecare schimbare minora pe care o face o persoana trebuie sa ramana atunci cand acea persoana se deconecta, de la obiecte la cladiri. Sistemul se bazeaza in totalitate pe indivizi care creeaza si creeaza continut, asa ca acesta este unul dintre cei mai importanti factori ai oricarei lumi online.

In cele mai multe cazuri, lumea virtuala va fi o copie directa sau o reprezentare a lumii reale. Folosirea unei drone in metavers, de exemplu, sau calatoria pentru a vedea un reper faimos pe care nu ai putea niciodata sa-l vezi in viata reala ar putea fi moduri in care acest lucru este utilizat.

Unii se refera la metavers drept geamanul digital al lumii fizice.

Exista si alte nume pentru Metaverse, cum ar fi „lumea oglinda” sau „internetul spatial” sau chiar „norul AR”.

Metaversul se traduce, de asemenea, destul de usor intr-o economie digitala, in care utilizatorii pot dezvolta, cumpara, vinde si comercializa bunuri.

In viziuni mai idealiste ale metaversului, acesta poate fi operat in mai multe realitati virtuale, unde utilizatorii pot duce articole virtuale precum haine sau masini de pe o platforma pe alta. In lumea reala, la fel cum poti cumpara o camasa de la mall si apoi o poti purta la un cinematograf.

Chiar si in acest moment, multe platforme online gazduiesc identitati virtuale, avatare si inventare legate de o singura platforma. Un sistem metaversal, pe de alta parte, ar putea permite unui individ sa creeze o persoana luata peste tot in retea, la fel de usor cum poti copia o fotografie de profil de la o retea sociala la alta.

ADN-ul Metaversului

Metaversul trebuie sa aiba trei straturi distincte pentru a se asigura ca functioneaza cu succes.

Stratul 1: Experienta

Expresia metaversului in sine va fi construita prin experiente traite.

Acest lucru se va face prin jocuri care sa cuprinda comunitate, interactiuni sociale asa cum ati face in viata reala, educatie si chiar evenimente sportive live si concerte pentru placerea utilizatorilor.

Prin urmare, scopul metaversului este de a dezvolta si de a construi o experienta placuta si captivanta care va inlocui in cele din urma internetul mobil cu care ne-am obisnuit.

Indiferent daca metaversul este folosit pentru a-i intalni pe altii, pentru a lucra, pentru a se juca, pentru a invata la scoala sau la universitate sau chiar pentru a face cumparaturi, metaversul va fi vorba despre a te bucura de continut in timp real prin experiente de realitate virtuala. Reprezinta o schimbare de la un loc de impartasire a experientelor, cum ar fi retelele sociale, la un loc de impartasire a experientelor impreuna cu altii.

Stratul 2: economia de baza

In prezent, toata discutia despre metavers este centrata in jurul unei economii a creatorului, a jetoanelor nefungibile (NFT) si a schimburilor bazate pe registre care le permit oamenilor sa cumpere, sa schimbe si sa vanda articole.

Volumul pietei NFT se tranzactioneaza la peste 700 de milioane de dolari, iar platforma OpenSea urmeaza sa fie evaluata la 100 de miliarde de dolari in curand. Intr-adevar, pietele blockchain Ethereum s-au dovedit a fi o infrastructura benefica si strategica atunci cand vine vorba de economia metaversului, dar inca lipseste ceva din ecuatie.

Bunurile digitale sunt deja comercializate si, deoarece in prezent nu exista atat de mult de-a face cu lucrurile proprii, este o piata pentru investitori. Pentru ca economiile sa functioneze eficient pe metavers, proprietarii trebuie sa poata face ceva cu articolele achizitionate.

Promisiunile care vin cu schimburile bazate pe registru si crearea de optiuni alternative de monede care le alimenteaza permit transferul articolelor achizitionate, iar valorile acestora vor fi mai simple.

Stratul 3: Tehnologia

Aceste lucruri includ infrastructura online si instrumentele necesare pentru producerea metaversului, cum ar fi conectivitate la retea, sisteme informatice, interfete de utilizator bine dezvoltate si mediul virtual in care locuiesc.

Acest univers implica un mediu 3D si cartografiere geospatiala pentru a forma tesatura realitatii virtuale, cu o combinatie de AR si VR.

Metavers: Ce poate face?

Pe masura ce tehnologia s-a dezvoltat si a evoluat, si cultura pop a evoluat.

De obicei, lumea culturii pop a fost interesata de universuri cinematografice intregi, iar conceptul metaversal se potriveste pentru a satisface dorintele culturii pop.

In cele din urma, metaversul va putea fi folosit si identificabil pentru toata lumea, nu doar pentru cativa oameni interesati in zilele noastre actuale.

Metaversul este un univers captivant, cu avatare imobiliare si alter-ego ale oamenilor care se interactioneaza cu alti oameni intr-o varietate de contexte diferite.

Toate acestea se rezuma la o comunitate virtuala, o experienta digitala si complet captivanta a vietii in comunitate.

Utilizatorii pot cumpara proprietati imobiliare, isi pot construi o locuinta si isi pot face prieteni, ceea ce este imbunatatit si mai mult prin experienta comerciala in care puteti cumpara haine, pantofi, accesorii si multe alte articole pe care le doriti.

Nike este doar un exemplu de marca de renume implicata in metavers si a anuntat recent achizitionarea unei companii care sa produca pantofi sport nefungibili. Daca poate, Nike vrea sa se asigure ca toti avatarurile isi vor purta pantofii si nu asteapta sa vada implicarea altor companii. Ea valorifica o investitie buna si benefica devreme inaintea concurentilor sai.

Somnium Space este un exemplu de lume care permite detinerea si comertul cu bunuri imobiliare virtuale. Este alcatuit din realitate virtuala si este construit pe blockchain si chiar are propria sa moneda in joc, cunoscuta sub numele de cuburi Somnium, care poate fi folosita pentru a cumpara articole.

Finantarea principala a platformei Somnium Space provine din achizitionarea acestui imobil virtual, care poate fi folosit pentru lucruri precum retele sociale, comert electronic, jocuri si chiar evenimente.

Acest lucru demonstreaza ca tehnologia si sistemele evolueaza intr-un mod care se preteaza metaversului.

Aceasta lume virtuala, de exemplu, poate avea spatii dezvoltate ca mall-uri virtuale de proprietati inchiriate. In cazul in care Louis Vuitton doreste sa infiinteze un magazin si sa vanda un produs virtual din articolele lor catre avatare, ar putea face acest lucru.

Multi sustinatori ai tehnologiei vad o lume in care pot inchiria vitrine companiilor care doresc sa vanda marfuri, dar nu sa intretina ei insisi imobile, sa inchirieze case virtuale sau chiar sa ajunga pana la proiectarea si construirea de case la comanda pentru persoane bogati si celebri care doresc pentru a adauga prezenta lor in metavers.

Cu siguranta, jocul este una dintre cele mai imediate aplicatii practice, iar unele jocuri au inceput deja sa intre in conceptul de metavers.

Multe jocuri online multiplayer masiv contin toate aspectele care intemeiaza metaversul, iar multi dintre creatorii de jetoane nefungibile au inceput sa lucreze la jetoane metaversale si jocuri care pot fi jucate in blockchain.

Jocuri precum Roblox si Fortnite sunt pe drumul spre metavers, unde lumile si obiectele lor, avatarurile si socializarea persista chiar si atunci cand jucatorul se deconecteaza. Fortnite a gazduit un concert online Ariana Grande la care au participat milioane de oameni, ceea ce este doar o mica afisare a capacitatilor pe care le-ar putea detine un metavers.

Un alt exemplu de joc video cu idealuri metaversale este Eve Online, jocul online cu multiplayer masiv plasat in spatiu.

Lumea persistenta, socializarea jucatorilor si libertatea lor de a face alegeri influenteaza tot ceea ce se intampla in jocul video.

Unii jucatori Eve Online au facut o banca, cum ar fi una care exista in lumea reala, au acordat imprumuturi, au platit dobanda si au avut un CEO, un consiliu si o organizatie excelenta.

CEO-ul a ajuns sa fure bancii doua sute de miliarde din moneda din joc, echivalentul a 6000 USD. Economia jocului functioneaza bine, organizata de o echipa de economisti cu potential nelimitat de piata si condusa de jucatori, sisteme de cerere si oferta si multe oportunitati diferite.

Metavers: O extensie pentru alter ego

Una dintre cele mai interesante idei care apar in timpul consideratiilor despre metavers este tendinta oamenilor de a cauta moduri de a trai care pur si simplu nu sunt posibile in viata lor reala. Acest lucru s-ar putea datora locatiei lor geografice, a unor impuneri de reglementare sau a constrangerilor obisnuite de zi cu zi.

Intr-adevar, ideea unui alter-ego este incitanta pentru multi oameni.

Ideea unei lumi imersive in care poti fi cineva care nu esti, sa interactionezi cu oameni pe care nu i-ai intalni niciodata in viata reala si sa te dezvolti asa cum iti doresti fara constrangerile lumii fizice este un concept atractiv.

Poti cultiva online o personalitate complet diferita de tu real, daca vrei.

Va fi pe deplin posibil ca noi, ca avatare digitale, sa fim mai destepti, mai amuzanti, mai curajosi, mai talentati si chiar mai aratati decat suntem in viata reala. Va revolutiona economia, prin aspecte precum reclama si cultura mondiala datorita amalgamarii culturilor si oamenilor care interactioneaza.

Cumparaturile si modul in care companiile fac afaceri se vor schimba pentru totdeauna, deoarece unii vor incerca sa incerce lucruri prin lumea virtuala si sa cumpere articole pentru personajele lor. Chiar si divertismentul, cum ar fi concertul Arianna Grande gazduit prin Fortnite, nu va mai fi niciodata la fel.

Extinderea vietii noastre umane intr-o zona virtuala are multe posibilitati nesfarsite. Viziunea de baza este interactiunea umana si nu este vorba doar despre sisteme de jocuri, desi aceasta este o utilizare populara a sistemelor de realitate virtuala.

Un fan al regretatului Michael Jackson, de exemplu, care nu a putut sa-l intalneasca in viata reala, l-ar putea intalni in metavers. Ar putea sa poarte o conversatie cu el, sa mearga la unul dintre concertele lui la care nu au avut ocazia sau sa cumpere o casa in cartierul in care a trait in viata reala.

Unul dintre cele mai mari si mai profitabile articole de cultura pop din ultimii zece ani a fost supereroii si, cu siguranta, exista momente in care oamenii au simtit dorinta de a fi unul.

Este firesc pentru noi sa evitam aceste incercari in viata reala din cauza fricii sau a ingrijorarii, dar in metavers, nu este nimic de care sa ne ingrijoram. Ne-am putea extinde viata reala intr-o lume virtuala pentru a face lucruri pe care le-am putea visa doar sa le facem in realitatea noastra de zi cu zi.

Locurile de munca ar putea deveni virtuale, mai ales in perioadele de coronavirus, si ar putea avea locul de munca configurat pe metavers. Ei isi puteau oferi bunurile si serviciile virtual, isi puteau intalni colegii in spatii de intalnire si discuta ca si cum ar fi prezenti in persoana.

Exista multa tractiune in spatele acestui lucru si entuziasmul care vine de a putea trai si interactiona cu oamenii intr-o realitate virtuala persistenta si extinsa ii face pe multi oameni care asteapta cu nerabdare viitorul tehnologiei.

Cand mergem si mai adanc, metaversul este construit pe un model economic descentralizat. In timp ce societatile noastre moderne exista si functioneaza in jurul increderii in sisteme centralizate de putere, sisteme de drept si economie, toate aceste noi forme de mecanisme de incredere evolueaza. Aceste modele descentralizate ofera o modalitate mult mai buna de a construi un metavers si de a gestiona increderea implicita necesara, intr-un mod mult mai sigur, transparent si eficient.

Multe comunitati, organizatii si intreprinderi diferite din intreaga lume au inceput deja sa exploreze si sa experimenteze aceste modele economice descentralizate si, pe masura ce se intelege mai mult despre acest nou model de economie, implicatiile pentru viitor si modul in care vor fi utilizate aceste tehnologii sunt interesante. .

Exista o multitudine de oportunitati si moduri de utilizare a metaversului care pot fi utilizate si dezvoltate pentru binele umanitatii.

Tehnologiile moderne, cum ar fi realitatile virtuale si augmentate, blockchain-ul, criptomonedele si creatorii sunt toate esentiale pentru dezvoltarea in continuare a acestor modele economice intr-o functie Metaverse.

Multi furnizori lucreaza la astfel de lucruri, intr-o cursa pentru a vedea cine poate crea cel mai bun, totul in umbra modelului economic descentralizat.

Multe filme si carti au avertizat despre un cosmar distopic, dar ar trebui sa luam in considerare perspectivele pozitive ale unei astfel de miscari.

Toate tehnologiile dezvoltate de-a lungul multor ani, de la blockchain la VR la AR, senzori, camere si chiar 5G se reunesc intr-un intreg coeziv.

Acum, cele mai multe dintre acestea se concentreaza in jurul economiei creatoare de NFT-uri, contracte inteligente si tranzactii, iar Metaverse-ului ii lipsesc inca o multime de piese, cum ar fi utilitatile si economia.

Cu toate acestea, nu exista nicio indoiala ca destul de curand utilizarile din lumea reala se vor concretiza si, pe masura ce tehnologia continua sa se dezvolte si sa se bazeze pe acest concept incredibil, vom avea multe de urmarit in anii urmatori.