Pe tot globul, jetoanele nefungibile sau NFT-urile sunt din ce in ce mai utilizate in utilizarea de zi cu zi. O varietate de firme de cercetare diferite, cum ar fi L’Atelier BNP Paribas si NonFungible.com, au examinat piata NFT si au descoperit ca pe tot parcursul anului 2020, NFT-urile au controlat o piata de 250 de milioane de dolari, cu cresteri ale investitiilor cu pana la 299% de la an la an.

Desigur, deoarece piata pentru astfel de articole este in crestere rapida si poate fi o sursa destul de profitabila de venit, multi investitori cauta sa profite de nebunie si sa castige multi bani. 

Poate ca o parte din motivul pentru care nebunia a decolat sunt beneficiile NFT-urilor.

Pentru artisti, NFT-urile aduc libertatea de exprimare. Deoarece nu respecta aceleasi conventii ca arta panzei, poate fi atractiv pentru artisti sa-si creeze opera digital.

Atat investitorul, cat si creatorul sunt atrasi de lipsa unui intermediar sau a unei galerii, unde nu se pierde bani pentru persoana care lucreaza intre cei doi.

Pentru multi, este, de asemenea, un tip alternativ de investitie, cu multe articole diverse disponibile. Regulile jocului sunt mult diferite de modul conventional de a face lucrurile.

Fungibil inseamna orice unitate care poate fi schimbata, cum ar fi banii.

Notele de 10 USD pot fi vazute ca echivalentul a doua bancnote de 5 USD sau a cinci bancnote de 2 USD. In ceea ce priveste termenii nostri de zi cu zi, un articol nefungibil nu poate fi schimbat cu ceva de o valoare similara.

Toata lumea ar fi de acord ca Mona Lisa este nepretuita. Casa in care locuiesti este unica si diferita de toate celelalte case. Mobilierul, computerul si o carte Pokemon rara si unica sunt bunuri nefungibile. 

Initial, doar o activitate marginala, NFT-urile s-au catapultat in activitatile principale de criptomoneda ca doar un alt loc de joaca pentru cei cu bani importanti.

Aceste jetoane pot fi tranzactionate digital ca un activ digital de colectie prin intermediul retelei blockchain. Toate sunt articole unice, unice detinute de persoane fizice dintr-o baza de date incoruptibila.

Popular printre artisti si colectionari de arta, jucatori si marci de afaceri mari, NFT-urile pot fi orice, de la lucrari de arta la meme, skinuri sau personaje de jocuri video, videoclipuri, postari pe retelele sociale, carduri de schimb sau GIF-uri. Posibilitatile si domeniul de aplicare sunt nesfarsite. 

Ofera un sens si un scop nou celor care creeaza opere de arta digitale incredibile si deschide mult potential atat pentru artisti, cat si pentru investitori. Costul este la fel de mare pentru multe dintre aceste articole ca orice alta lucrare de arta dintr-o galerie sau un muzeu.

Asadar, pe masura ce continuam, ne vom adanci mai mult in lumea jetoanelor nefungibile si vom explora exact ceea ce face ca aceste articole digitale sa fie atat de valoroase. 

Economia de incredere emergenta

Cand este considerata social, increderea are o varietate de semnificatii si conotatii diferite.

In mod normal, increderea se va referi la situatii care sunt caracterizate de doua aspecte diferite. In primul rand, o parte are incredere in cealalta. Sunt pregatiti sa se bazeze pe actiunile lor si cred ca vor face asa cum spun. Al doilea este atunci cand situatia este indreptata spre indeplinirea unui anumit obiectiv.

Chiar si fara a explora toate controversele din jurul lumii criptomonedei, o parte dintre cele mai promitatoare rezultate ale sistemului economic este sentimentul complet nou de incredere pe care il ofera oamenilor.

Societatile din zilele noastre functioneaza pe baza increderii in sistemele pe care le avem de-a lungul guvernului si proceselor economice, fie ca este vorba despre puterea de stat, procesele judiciare sau bani. Pe masura ce timpul a trecut, s-au dezvoltat noi tipuri de incredere in diferite sisteme, ceea ce a condus la modele mai descentralizate, oferind mult mai multa securitate, transparenta si eficienta in gestionarea increderii.

Aceasta inseamna deschiderea internetului.

Ideea internetului deschis este incredibil de puternica. Intr-un fel, NFT-urile pun o limita si o penurie pentru articolele care de obicei nu lipsesc in circulatie.

Exista o oarecare opozitie fata de rationamentul pentru care oamenii ar dori sa faca ceva mai rar si mai greu de gasit daca oamenii isi doresc asta. Economistul castigator al Premiului Nobel, Elinor Ostrom, sugereaza ca modurile in care comunitatile gestioneaza resursele cu sau fara guverne si ca supraconsumul dauneaza intregii societati au ceva de-a face cu asta.

Ce este valoarea?

Exista doua definitii principale ale semnificatiei valorii.

In primul rand, valoarea este un principiu sau standard, ca si comportament, care este important sau de dorit . In al doilea rand, evalueaza sau evalueaza ceva in functie de o estimare relativa a valorii sau dezirabilitatii

In special in economie, valoarea unui obiect sau serviciu este de obicei definita ca pretul pe care l-ar aduce pe o piata deschisa, echitabila si competitiva.

Determinarea pretului pietei este identificata pe baza ofertei si cererii relative a obiectului in societate.

Cum se evalueaza valoarea unui NFT?

Valoarea unui jeton nefungibil se bazeaza pe trei variabile diferite. Acestea sunt cunoscute sub numele de coeficient subiectiv, utilitate si provenienta.

1. Coeficient subiectiv

Adesea, valoarea este definita pe baza valorii subiective sau obiective a unui articol.

O valoare obiectiva este atunci cand credinta, perceptia sau preferinta cuiva nu influenteaza importanta reala.

Obiectiv, valoarea ramane valoarea, indiferent ce spui sau faci.

Teoria obiectiva a valorii, spre deosebire de cele de mai sus, sustine ca bunul este,

„…nici un atribut al „lucrurilor in sine” si nici al starilor emotionale ale omului, ci o  evaluare  a faptelor realitatii de catre constiinta omului conform unui standard rational de valoare… Teoria obiectiva sustine ca  binele este un aspect al realitatii in relatie. omului – si ca trebuie descoperit, nu inventat, de om.”

Subiectiv este ideea ca valoarea unui articol depinde in intregime de convingerile, preferintele, alegerile sau ideile acelei persoane.

De exemplu, o persoana care participa la un meci de fotbal poate cheltui mii de dolari pentru locuri premium, deoarece sunt mari fani ai fotbalului si are o valoare incredibila.

Pentru cei care nu sunt fani ai fotbalului, mii de dolari pe un scaun premium sunt o uriasa risipa de bani si fara valoare pentru noi.

Un iubitor de masini de epoca poate fi dispus sa cheltuiasca milioane de dolari pentru a detine o masina de epoca si multi mai multi dolari pentru intretinere. Acest lucru, insa, este foarte neinteresant pentru oricine vede masinile pentru a ajunge de la A la B.

Achizitionarea unei carti Pokemon ultra-rare, desi lipsita de sens pentru majoritatea populatiei, este o mina de aur literala pentru anumiti cumparatori.

Pe orice piata, fie online, fie in orasul dvs. local, tuturor obiectelor si marfurilor li se atribuie o valoare in functie de consumatorul tinta, de gusturile si de dorintele lor.

Se bazeaza subiectiv pe ele. Unii care intra intr-o galerie de arta vor fi impresionati de anumite piese de arta si le vor pune valoare subiectiva. Unii dintre cei care intra nu vor considera acelasi lucru.

Este acelasi lucru cu arta si articolele NFT.

Vanzarea Beeple de 69 de milioane de dolari la Christie’s este una dintre cele mai costisitoare vanzari de jetoane nefungibile care au avut loc vreodata in scurta istorie a NFT. Opera de arta vanduta, „In fiecare zi – Primele 5000 de zile”, a reusit sa gaseasca un client care a inteles si a perceput costul subiectiv al unei astfel de lucrari incredibile.

Clientul a inteles ca piesa valoreaza 69 de milioane de dolari si era dispus sa plateasca.

Prin urmare, aceasta subiectivitate a clientului si coeficientul subiectiv sunt fundamentale pentru definirea valorii reale pe care o detine un NFT. Ceea ce pentru unul e gunoi, pentru altul e o comoara.

2. Provenienta

O alta problema care este ridicata in mod regulat cu privire la NFT este cea a provenientei.

Majoritatea NFT-urilor exista digital si online, ceea ce face destul de dificil, in unele privinte, in comparatie cu ceva precum o casa.

In timp ce unele NFT-uri pot fi folosite pentru a arata proprietatea asupra obiectelor fizice, acum, in lumea digitala, unii consumatori arata valoarea detinerii de medii si obiecte digitale originale si valoroase la validarea provenientei lor.

Deci, ce este mai exact provenienta?

Provenienta este istoria unui obiect valoros sau a proprietatii operei asupra istoriei sale.

Provenienta este importanta, deoarece poate dovedi in mod concludent cat de autentica este o opera de arta si, prin urmare, poate creste foarte mult valoarea acesteia.

In istorie, provenienta a fost considerata cea mai buna metodologie pentru a verifica cat de autentic este un articol.

Provenienta a fost intotdeauna un instrument valoros pe piata pentru articole scumpe si este aplicabila pe pietele de arta, de lux si de colectie.

De asemenea, acelasi proces poate fi aplicat si NFT-urilor.

In lumea NFT, valoarea unui obiect, opere de arta sau obiect de colectie este direct legata de cine este proprietarul sau cine l-a initiat, un artist individual, un brand de lux major sau un brand sportiv important.

Jetoanele nefungibile care au o valoare semnificativa de proprietate sunt in mod normal cele care au fost create sau emise de artisti de renume mondial sau companii din intreaga lume care mentin un brand puternic.

De exemplu, moda de lux, cum ar fi Burberry si Louis Vuitton, incearca sa lucreze in NFT-uri si jocuri pentru a-si promova in continuare marcile de lux, valorificand interesul mondial pentru arta digitala si NFT. 

Cei care observa tendinta actuala in NFT pot vedea trei lucruri care se intampla.

In primul rand, multi artisti coopereaza cu companii mari de marca din intreaga lume pentru a crea si a emite opere de arta NFT.

In al doilea rand, unii oameni foarte influenti au creat clase de avere complet noi prin intermediul NFT-urilor.

In al treilea rand, au avut loc revanzari in masa de jetoane nefungibile detinute anterior de persoane influente. 

Datorita tehnologiei incredibile blockchain, provenienta tuturor acestor articole digitale, marcile si oamenii influenti de la care provin pot fi urmarite si urmarite cu precizie, cu platforme precum Opensea, Raible si altele care incearca sa se dezvolte in aceasta scena. 

Certificatul blockchain care vine cu articolele digitale pe tehnologia blockchain garanteaza provenienta acestora, proprietatea anterioara si autenticitatea totala ca articole care pot fi vandute.

Datorita modului in care este adaugat la blockchain, acest certificat blockchain poate fi vizualizat de aproape toata lumea, dar nu exista posibilitatea de a schimba sau modifica certificatul.

Poate fi distribuit fara a pierde dreptul de proprietate asupra unui design sau a unei opere de arta, iar valoarea sa este asigurata. 

3. Utilitate

Valoarea de utilitate a unui NFT depinde in intregime de modul in care poate fi utilizat NFT.

Platformele, sistemele si articolele de jocuri sunt unul dintre cele mai practice si mai reale exemple de utilitate in forma NFT.

Pe piata NFT, exista multe moduri in care NFT-urile pot fi aplicate, de la jocuri la proprietate digitala la proprietatea avatarurilor si altele asemenea. Optiunile sunt nesfarsite si multi dezvoltatori vor valorifica cat mai multe moduri posibil de a produce venituri pentru companiile lor.

Jocurile formeaza multe NFT diferite care pot fi folosite de jucatori in cadrul jocurilor. Acestea ar putea fi sabii pentru a lupta cu un inamic, piei pentru a schimba aspectul caracterului lor, arta sau mobilier pentru a-si decora casele sau moda pentru persoana lor.

Indiferent de scop, posibilitatea de a crea si de a utiliza astfel de elemente intr-un joc creeaza valoare in intregul joc.

Jucatorii pot folosi orice bunuri valoroase doresc si le pot vinde altor jucatori, daca doresc.

Cu achizitii, creatorii de jocuri pot crea mai multe articole, pot imbunatati jocul, isi pot plati oamenii si pot programa un contract in NFT-uri care acorda un mic comision pentru achizitiile viitoare. Pe langa metodologia obisnuita si traditionala a achizitiilor in aplicatie, jetoanele nefungibile ofera dezvoltatorilor o cale cu totul noua pentru a obtine mai multe venituri.

O alta asemenea dimensiune a utilitatii unui NFT este capacitatea de a vedea sau de a utiliza NFT in orice context sau aplicatie.

Aceasta inseamna ca este independent de ecosistemul de unde a fost achizitionat si poate fi operat oriunde prin natura.

Unii dezvoltatori vor face parteneriate pentru a oferi o astfel de utilitate pentru dezvoltatori.

De exemplu, Dapper Labs poate coopera cu organizatorii de evenimente nefungibile pentru a crea o reducere pentru proprietarii CryptoKitties. Prin formarea unor tehnologii precum tokenScript-ul AlphaWallet, cooperarea este foarte eficienta, iar emitentul proprietarului NFT-urilor poate fi autentificat cu usurinta.

In acest fel, cei care organizeaza evenimente nu trebuie sa faca mare lucru pentru a colabora cu alte organizatii. Este un proces simplu, usor, castigator pentru acele companii care doresc sa lucreze impreuna.

Exemple

  • Genies, o platforma de identitate virtuala, a decis recent sa gazduiasca o mare strangere de fonduri pentru a crea avatare digitale si bunuri purtabile.
  • Cel mai mare joc de pe Ethereum, Axie Infinity, este modelat ca un joc de colectie de monstri Pokemon-Esque, in care jucatorii lupta si cresc pentru glorie si profit. Toate aceste articole NFT pot fi tranzactionate si vandute. Pe langa aceasta, este si una dintre cele mai utilizate aplicatii Ethereum.
  • Un alt joc din ecosistemul Ethereum este Gods Unchained , un joc de carti de schimb similar jocului Magic: The Gathering. In Gods Unchained, cei care joaca formeaza pachete de carti ale diferitelor fiinte fantastice si se lupta cu altii. Castigatorul primeste premii renumite si simbolizate in reteaua blockchain.
  • Dupa cum multi oameni stiu, realitatea virtuala este o realitate de cativa ani. Ethereum este prima tehnologie care permite cu adevarat proiectelor de realitate virtuala sa faca obiectele lor imobiliare rare si usor de comercializat in intreaga lume. Din toate aceste motive, proiectele de realitate virtuala conduc la un nou tip de internet, definit de lumi virtuale, numit metavers.
  • Un exemplu de astfel de sistem de realitate virtuala este cel al Cryptovoxels. Acest proiect pe Ethereum si-a format numele prin ingrijirea echipei sale de dezvoltare si crearea unui sistem placut pentru utilizatori. In cadrul acestui proiect de realitate virtuala, utilizatorii pot cumpara parcele ca NFT si apoi pot dezvolta si construi instalatii digitale in partea superioara a acestora, cum ar fi o galerie de arta.
  • O platforma de moda, RTFKT , a facut venituri de 3 milioane de dolari in doar sapte minute. Ei vindeau adidasi virtuali.
  • Intr-o alta lume de realitate virtuala, Somnium Space, utilizatorul poate detine teren sau poate produce avatare care pot fi vandute. De la teren la avatare pana la piese de arta digitala, fiecare articol achizitionat este un simbol nefungibil.

NFT-urile, dupa cum putem vedea, sunt marfuri cu adevarat valoroase.

Ele impun raritatea articolelor care, prin natura lor, nu sunt rare si, ca urmare, pot obtine o valoare incredibila pe piata. Ca si in cazul multor articole, jetoanele nefungibile au preturi destul de subiective; pretul lor depinde de oamenii care le cumpara.

Provenienta unor astfel de articole este usor de urmarit, proprietarii anteriori fiind identificati si crescand mai bine valoarea acestor articole.

Pentru toate NFT-urile, utilitatea lor va creste doar valoarea, iar capacitatea de a fi utilizat in multe moduri si locatii este un bonus pentru orice proprietar de NFT. Desigur, toate aceste lucruri se aduna pentru a creste valoarea NFT-urilor si, ca o jucarie pentru bogati si colectionari de arte, design, articole de jocuri, avatare si tot felul de biti si bob-uri digitale diferite, NFT-urile vor fi o parte a tuturor ecosistemelor cripto in viitor.