Arhitectura nu a fost intotdeauna gandita ca o profesie. „Arhitectul” era persoana care putea construi structuri care nu cadeau. De fapt, cuvantul arhitect provine din cuvantul grecesc pentru „dulgher sef”, architektōn.  In Statele Unite, arhitectura ca profesie autorizata sa schimbat in 1857.

Inainte de anii 1800, orice persoana talentata si priceputa putea deveni arhitect prin lectura, ucenicie, auto-studiu si admiratie fata de actuala clasa conducatoare. Conducatorii antici greci si romani au ales inginerii a caror munca i-ar face sa arate bine. Marile catedrale gotice din Europa au fost construite de zidari, dulgheri si alti artizani si meseriasi. De-a lungul timpului, aristocratii bogati si educati au devenit designeri cheie. Ei si-au realizat pregatirea informal, fara linii directoare sau standarde stabilite. Astazi ii consideram pe acesti primi constructori si designeri arhitecti:

Vitruvius

Constructorul roman Marcus Vitruvius Pollio este adesea citat drept primul arhitect. In calitate de inginer sef al conducatorilor romani, cum ar fi imparatul Augustus, Vitruvius a documentat metodele de constructie si stilurile acceptabile pentru a fi folosite de guverne. Cele trei principii ale arhitecturii sale sunt folosite ca modele a ceea ce ar trebui sa fie arhitectura si astazi.

Palladio

Celebrul arhitect renascentist Andrea Palladio a fost ucenic ca taietor de pietre. A aflat despre ordinele clasice de la savantii din Grecia antica si din Roma, cand De Architectura a lui Vitruvius este tradus, Palladio imbratiseaza ideile de simetrie si proportie.

Wren

Sir Christopher Wren, care a proiectat unele dintre cele mai importante cladiri din Londra dupa Marele Incendiu din 1666, a fost matematician si om de stiinta. S-a educat prin lectura, calatorii si intalnirea cu alti designeri.

Jefferson

Cand omul de stat american Thomas Jefferson a proiectat Monticello si alte cladiri importante, a aflat despre arhitectura prin cartile maestrilor Renasterii precum Palladio si Giacomo da Vignola. Jefferson a schitat, de asemenea, observatiile sale despre arhitectura renascentist atunci cand era ministru in Franta.

In anii 1700 si 1800, prestigioase academii de arta precum Ecole des Beaux-Arts au oferit pregatire in arhitectura, cu accent pe ordinele clasice. Multi arhitecti importanti din Europa si coloniile americane au primit o parte din educatia lor la Ecole des Beaux-Arts. Cu toate acestea, arhitectii nu au fost obligati sa se inscrie la Academie sau la orice alt program educational formal. Nu existau examene necesare sau reglementari de licentiere.

Influenta AIA

In Statele Unite, arhitectura a evoluat ca o profesie extrem de organizata cand un grup de arhitecti proeminenti, printre care Richard Morris Hunt, a lansat AIA (Institutul American de Arhitecti). Infiintata la 23 februarie 1857, AIA a aspirat sa „promoveze perfectiunea stiintifica si practica a membrilor sai” si „sa ridice pozitia profesiei”. Alti membri fondatori au inclus Charles Babcock, HW Cleaveland, Henry Dudley, Leopold Eidlitz, Edward Gardiner, J. Wrey Mould, Fred A. Petersen, JM Priest, Richard Upjohn, John Welch si Joseph C. Wells.

Primii arhitecti AIA din America si-au stabilit cariera in vremuri tulburi. In 1857, natiunea a fost in pragul Razboiului Civil si, dupa ani de prosperitate economica, America a intrat in depresie in panica din 1857.

Institutul American de Arhitecti a pus cu indarjire bazele pentru stabilirea arhitecturii ca profesie. Organizatia a adus standarde de conduita etica planificatorilor si designerilor Americii. Pe masura ce AIA a crescut, a stabilit contracte standardizate si a dezvoltat politici pentru formarea si autorizarea arhitectilor. AIA in sine nu emite licente si nici nu este o cerinta pentru a fi membru al AIA. AIA este o organizatie profesionala – o comunitate de arhitecti condusa de arhitecti.

Nou formata AIA nu a avut fonduri pentru a crea o scoala nationala de arhitectura, dar a oferit sprijin organizational noilor programe de studii de arhitectura la scolile consacrate. Cele mai vechi scoli de arhitectura din SUA au inclus Institutul de Tehnologie din Massachusetts (1868), Cornell (1871), Universitatea din Illinois (1873), Universitatea Columbia (1881) si Tuskegee (1881).

Astazi, peste o suta de programe scolare de arhitectura din Statele Unite sunt acreditate de National Architectural Accrediting Board (NAAB), care standardizeaza educatia si formarea arhitectilor din SUA. NAAB este singura agentie din SUA care este autorizata sa acrediteze programe de diplome profesionale in arhitectura. Canada are o agentie similara, Canadian Architectural Certification Board (CACB).

In 1897, Illinois a fost primul stat din SUA care a adoptat o lege de autorizare pentru arhitecti. Alte state au urmat incet in urmatorii 50 de ani. Astazi, tuturor arhitectilor care practica in SUA este necesara o licenta profesionala. Standardele pentru licentiere sunt reglementate de Consiliul National al Comisiilor de Inregistrare Arhitecturale (NCARB).

Medicii nu pot practica medicina fara licenta si nici arhitectii. Nu ti-ai dori un medic neinstruit si fara licenta care sa trateze starea ta de sanatate, asa ca nu ar trebui sa vrei ca un arhitect neinstruit si fara licenta sa construiasca acea cladire de birouri inalta in care lucrezi. O profesie autorizata este o cale catre o lume mai sigura.