Strainii stiu despre Romania trei chestii mari si late: Dracula, sport (Nadia, Hagi, Tiriac/Nastase) si comunism/Ceausescu. Iar in materie de turism, doar doua lucruri ii intereseaza: vreun castel cu vampiri (nu neaparat cel de la Bran) si Casa Poporului (Palatul Parlamentului) din Bucuresti. La cat de populara e actuala cladire a Parlamentului in lume te-ai fi asteptat ca la intrare sa fie cozi uriase, ca la Versailles sau piramide. Nu e cazul.

Si nu e cazul pentru ca a vizita Casa Poporului nu-i un lucru usor nici pentru romani, nici pentru straini. Singurele solutii mai rapide sunt grupurile organizate, pentru ca exista cumva un ghid care te duce spre punctul de acces. Altfel, ca turist individual, bajbai pe internet cautand poarta de intrare, casti ochii pe toate laturile pentru a vedea vreun panou indrumator si ajungi sa urmaresti pe forumuri discutiile despre un posibil loc de parcare in zona.

In principiu, la Casa Poporului se ajunge facand o programare. Nu e neaparat obligatoriu, te poti si nimeri in zona, la ora turului si sa gasesti locuri libere. Un tur standard plus subsol costa 30 de lei si include doar cateva sali. Avantajul e ca turul e insotit automat de un ghid, lucru extrem de rar la obiectivele turistice din Romania.

Arhitectura si obiectele decorative din salile aflate in circuit dau seama de o perioada relativ lipsita de imaginatie artistica din istoria Romaniei, asa ca ceva iesit din comun e greu de gasit aici. Impune, evident, monumentalitatea locului si aglomerarea de elemente gandite parca special pentru a domina vizitatorii.

Pentru cei care ajung pentru prima data aici, cladirea probabil ca impune prin masivitatea sa. Pentru cei care au mai ajuns in Casa Poporului la diverse evenimente organizate aici, elementul noutate isi pierde insa mult din intensitate. Cat priveste includerea subsolului in acest circuit, acest loc nu este altceva decat un „beci”, evident, mai mare, cu care e dotat aproape orice bloc comunist din Romania.

Un mare dezavantaj este si faptul ca vizitatorii nu pot beneficia de vreun lift de acces intre etaje, asa ca oamenii mai in varsta au probleme reale cu mobilitatea. In plus, pentru acestia nu exista nici un alt fel de facilitati, existand reduceri doar pentru elevi si studenti, nu si pentru pensionari.

Informatii utile despre vizitarea Casei Poporului

– Pentru a vizita Casa Poporului intrarea se face prin latura din dreptul Parcului Izvor- Tot pe latura dinspre Izvor exista si un loc destul de generos de parcare, va pot indruma cei de la paza in acest sens (grija insa, gropile sunt la ele acasa si in Casa Poporului)- Programarile se pot face la telefon 021.311.36.11 sau 021.414.14.26. Va scuteste de asteptat, tururile incepand la ore prestabilite- Orarul de vizitare e intre 10:00 – 16:00, putand fi insa afectat de diferite evenimente care au loc aici- Pretul pentru un tur standard si subsol e de 30 de lei. Mai exista si posibilitatea de a vizita terasa, pentru panorama, dar acest lucru se poate face in special doar vara. Elevii si studentii beneficiaza de reduceri- Atentie: turul e destul de lung, exista multe scari de urcat si coborat, in schimb nu exista nici un lift pe care sa-l puteti folosi- Exista un ghid atat in romana, cat si intr-o limba de circulatie internationala, daca insotiti straini ce vor sa viziteze acest obiectiv- Obligatoriu sa aveti un act de identitate, il predati la intrare si veti primi in schimb un ecuson de acces. Controlul e asemanator cu cel de la aeroport, ceva mai relaxat insa- Fotografierea si filmarea profesionala costa, dar pozele de amator sunt gratis- La intrare este si un mic magazin pentru suveniruri, dar sunt putine obiectele legate de Casa Poporului pe care le puteti gasi aici- Iata si doua site-uri unde puteti gasi mai multe informatii legate de vizitarea Casei Poporului: cdep.ro si casapoporului.ro

Casa Poporului in cifre

– Suprafata desfasurata: 330.000 mp (locul doi in lume, dupa Pentagon)- Volum: 2.550.000 mc (locul trei in lume, dupa Cape Canaveral si Quetzalcoatl, dar cu 2% mai mare decat volumul piramidei lui Keops)- Constructia a inceput in 1978, nefiind in totalitate finalizata nici azi- Pentru construirea sa s-au demolat constructiile de pe 7 kmp din vechiul centru al Capitalei, inclusiv Manastirea Vacaresti si Spitalul Brancovenesc- Constructia are 270 m lungime, 245 metri latime, 86 metri inaltime, 93 metri adancime si o suprafata construita la sol de 66.000 mp- Costurile cladirii au fost estimate in 2006 la trei miliarde de euro- Resurse folosite la constructie: 1.000.000 mc de marmura, 5.500 de tone de ciment, 7.000 de tone de otel, 20.000 de tone de nisip, 1.000 de tone de basalt, 900.000 mc de esente de lemn, 3.500 de tone de cristal, 200.000 mc de sticla, 2.800 de candelabra, 220.000 mp de covoare, 3.500 mp de piele- La constructie au participat 200 de arhitecti si 20.000 de muncitori- Din 1994, in cladirea Casei Poporului functioneaza Camera Deputatilor, iar din 2004, aici se afla si Senatul Romaniei