Inainte de crearea motoarelor de cautare, pentru a gasi ceea ce ne doream pe Internet, trebuia sa cautam acul in carul de fan. Internetul a evoluat intr-o mare masura si nivelul de indexare care exista in prezent ne impiedica sa pierdem ceva.

Prin folosirea corecta a SEO putem face ca paianjenii sau crawlerele motoarelor de cautare precum Google sa gaseasca site-ul nostru, acea gaura in reteaua in care ne publicam continutul. Obiectivul acestui lucru este, prin urmare, de a ne populariza munca din orice motive, cum ar fi beneficiul economic sau dorinta de a obtine cunostinte de pe site. Cu toate acestea, nu toata lumea isi doreste ca continutul lor sa devina popular. Deep Web-ul se naste din aceasta nevoie de anonimat in fata motoarelor de cautare, agentiilor de publicitate sau chiar agentilor de ordine.

Deep Web: Coltul grozav care nu este indexat

Cunoasteti expresia „varful aisbergului”? Ei bine, internetul pe care il cunoastem, cel pe care il domina marele motor de cautare nascut in Silicon Valley, este tocmai acesta, capatul vizibil al unui aisberg urias, scufundat la mare adancime. Si trebuie sa vorbim despre adancime cand mentionam Deep Web-ul, acel teren misterios pe care nu multi stiu sa ajunga si chiar mai putini stiu sa navigheze. Tot continutul gasit pe Deep Web nu poate fi indexat de niciunul dintre motoarele de cautare existente, de la gigantul Google la Bing, trecand prin Yahoo, Yandex si Baidu. SEO, prin urmare, devine un instrument inutilizabil in aceste cazuri.

Tot ceea ce stim despre SEO, toate conditiile care ajuta site-ul nostru sa functioneze mai bine si sa aiba succes, nu au sens in Deep Web. De fapt, site-urile sunt adesea extrem de simple pe Deep Web din cauza incarcarii lente a paginilor din cauza software-ului necesar accesarii acestora, care, in linii mari, filtreaza navigarea pentru a asigura anonimatul. Nu este ca paginile sunt simple sau putin lucrate in acel colt al retelei, este ca daca ar fi programate cu elemente complexe si estetice, navigarea ar fi excesiv de lenta. In orice caz, ceea ce vom gasi pe Deep Web nu este „dragut” si nici designul sau.

Numele prost al Deep Web-ului

Adevarul este ca, daca ati auzit de Deep Web, probabil ca ati auzit doar zvonuri negative. Desi este adevarat ca anonimatul despre care presupune contribuie la generarea de continut de moralitate dubioasa sau care incalca direct etica, fata ascunsa a retelei a luat nastere pentru a pastra anonimatul fata de celebrele motoare de cautare pentru dorinta de a privatiza continutul pe care il avem. produc sau din cauza lipsei de interes ca nimeni nu o poate gasi, asa cum am spus mai inainte. Toate aceste caracteristici pot fi folosite, desigur, pentru a desfasura actiuni ilegale: Si este ca in Deep Web putem gasi piete online pentru droguri, arme, imagini si videoclipuri cu continut sexual condamnabil si chiar pot fi angajati asasini care nu vor. accept doar sa ucizi direct, dar unii vor oferi si executarea de campanii de defaimare fata de persoane publice. Toata aceasta afacere bazata pe latura ascunsa a retelei este alimentata de moneda virtuala, bitcoin, care se obtine prin schimbul de bani gazduiti in portofelele digitale, ceea ce face ca aceasta moneda sa fie extrem de greu de urmarit.

Exista o credinta populara ca Google domina totul, dar SEO nu functioneaza in acel colt intunecat al internetului, deoarece SEO se bazeaza tocmai pe ceea ce nu se va face niciodata pe Deep Web: indexarea continutului public al retelei. Prin utilizarea proxy-urilor si a codurilor in locul adreselor, de exemplu, este posibila devierea continutului, astfel incat acesta sa treaca prin mai multe filtre pana cand este accesat. Sunt folosite si alte trucuri, precum includerea documentelor in formate neindexabile si integrarea fisierelor in codul web in sine care impiedica motorul de cautare sa-l indexeze. Cu toate acestea, nu toate site-urile web neindexabile apartin webului profund ca atare. Exista site-uri la care SEO nu poate ajunge pur si simplu pentru ca serverele sunt inchise, de exemplu.

Se spune ca dimensiunea Deep Web-ului depaseste cu mult dimensiunea Internetului superficial, cel pe care il folosim cu totii si cel care este indexat datorita SEO-ului nostru. Daca motoarele de cautare ar putea indexa continutul anonim al Deep Web-ului, Deep Web-ul ar inceta sa mai existe pe loc. Se estimeaza ca peste 90% din continutul de pe retea este gazduit pe Deep Web si ca continutul ramas este cel care se chinuie sa ajunga pe prima pozitie in motoarele de cautare.

Pentru a accesa acest continut in umbra Internetului, este necesar sa se foloseasca un software specific precum TOR (The Onion Router), proiect conceput de Marina Statelor Unite care a fost creat in 2002. Din nou, scopul sau initial, de a utilizarea militara, a fost inlocuita de folosirea utilizatorilor, al caror obiectiv era mai aproape de apararea libertatii de exprimare si a dreptului la viata privata. In orice Web superficial de pe Hidden Wiki veti putea gasi link-uri care pot fi folosite doar in TOR si care, efectiv, va vor duce catre anumite pagini ale Deep Web-ului. Daca te hotarasti sa incepi aceasta calatorie, ar trebui sa tii cont de faptul ca poti intalni continut foarte neplacut daca esti prea curios, asa ca responsabilitatea este in intregime in mainile tale.