Ziarul Rodong Sinmun a spus ca tatal actualului lider Kim Jong-un a inventat „invelisul de grau” si a spus ca vanzarile sale sunt in plina expansiune, in ciuda penuriei de alimente.

Mancarea de strada a fost prezentata si intr-o emisiune recenta de propaganda, spunand ca Kim Jong-un are un „interes meticulos” pentru felul de mancare mexican.

Un purtator de cuvant al guvernului nord-coreean a sustinut ca Kim Jong-il a creat burrito-uri in 2011 si ca vanzarile lor sunt acum in plina expansiune. In fotografie: o femeie care cumpara „invelisuri de grau” la Phenian

In imaginile de stiri, nord-coreenii pot fi vazuti inghitind burrito la o taraba din afara fabricii de alimente Kumsong din Phenian.

Emisiunea a aratat, de asemenea, o pictura murala cu Kim Jong-il zambind intr-o bucatarie unde se pregateau burrito-uri.

Dar nord-coreenii care au scapat din statul secret insista ca astfel de feluri de mancare sunt practic inexistente acolo.

Penuria de alimente i-a lasat pe oameni „in pericol de foame”, potrivit unui expert ONU in drepturile omului, iar Kim a avertizat ca ar putea dura pana in 2025.

Hyun-seung Lee, care s-a nascut intr-o familie de elita nord-coreeana, dar a fugit din tara in 2014, a spus ca majoritatea compatriotilor sai nici macar nu puteau visa sa manance un burrito.

Mancarea de strada a fost prezentata intr-o emisiune recenta de propaganda, spunand ca Kim Jong-un are un „interes meticulos” pentru felul de mancare mexican.

„Acest lucru se datoreaza faptului ca nici macar nu li se ofera posibilitatea de a-l gasi”, a spus el.

„Majoritatea cetatenilor nu au bani sa cumpere alimente straine. Chiar daca au bani, nu exista unde sa-i manance.

„In anii 1990, iubitorii de paine si unt au fost batjocoriti si criticati ca tradatori socialisti”.

In multe cazuri, a adaugat el, ingredientele pentru a recrea alimente ciudate pur si simplu nu existau.

„Nu am vazut niciodata burritos sau wrap-uri de vanzare in Coreea de Nord”, a spus el.

Poate ca pana acum nu existau restaurante unde sa mananci burritos si wrap-uri.

„Rata de penetrare a mancarurilor occidentale in Coreea de Nord este extrem de scazuta, deoarece exista foarte putine restaurante unde se poate manca si ingredientele alimentare nu sunt diverse.

In imaginile de stiri, nord-coreenii pot fi vazuti inghitind burrito la o taraba din afara fabricii de alimente Kumsong din Phenian.

Nord-coreenii care au scapat din statul secret insista ca astfel de feluri de mancare sunt practic inexistente acolo.

„Lipsesc absolut mai multe ingrediente pentru gatit, precum laptele, branza si condimentele”.

Versiunea nord-coreeana arata diferit fata de versiunea vestica, folosind carne de doner cu varza si morcovi.

Kim Jong-il a avertizat ca „impachetarile din grau” sunt cel mai bine combinate cu apa minerala vara si ceai fierbinte iarna, a adaugat Rodong Sinmun.

Rowan Beard, ghid pentru Young Pioneer Tours, care este specializat in organizarea de excursii in Coreea de Nord, a spus ca nu a gasit preparatul in Phenian.

Granitele Coreei de Nord au fost inchise vizitatorilor straini din ianuarie 2020 pentru a se proteja impotriva coronavirusului.

„Este prima data cand vad carne doner si acele masini de gratar in special in Coreea de Nord”, a spus Beard.

„Nu am avut niciodata un burrito sau un wrap acolo pana acum. Arata destul de bine! O sa incerc cu siguranta odata ce Coreea de Nord se va redeschide pentru turisti.

El a spus ca a gasit mancare occidentala „destul de comuna” la Phenian, dar a fost de acord ca este rar in alta parte.

Penuria de alimente i-a lasat pe oameni „in pericol de foame”, potrivit unui expert ONU in drepturile omului, Kim avertizand ca ar putea dura pana in 2025.

„Poti gasi spaghete, cartofi prajiti sau un hamburger in anumite meniuri in restaurantele raspandite in capitala”, a spus el.

— Totusi, nu atat de mult in afara Phenianului.

Domnul Lee locuieste acum in SUA si isi povesteste cei 29 de ani petrecuti in Coreea de Nord pe canalul de YouTube al lui Pyonghattan, alaturi de sora si colegul sau dezertor, Seohyun.

El a spus ca burgerii si pizza au aparut doar in „restaurante de lux” din Phenian in ultimii 10 ani.

Inainte, a spus el, singurele alimente straine pe care le incercase vreodata erau japoneze: sushi si sashimi.

„Coreea de Nord a refuzat de mult sa accepte bunuri si cultura straina”, a spus el. „Mancarea straina nu face exceptie”.

Provenienta exacta a burrito-ului modern este neclara, totusi cuvantul burrito apare intr-un dictionar mexican din 1895, unde este descris ca un produs alimentar.

Departe de propaganda, penuria de alimente ramane o problema majora pentru Coreea de Nord, Kim Jong-un insusi recunoscand in iunie anul trecut ca situatia era „tensionata”.

In octombrie, Kim le-a spus cetatenilor sai sa se astepte sa manance mai putine alimente pana cand tara isi redeschide granita cu China in 2025.

Guvernul a invinuit factorii externi pentru penuria sa de alimente, invocand sanctiunile impuse acestora, dezastrele naturale si pandemia globala de coronavirus.