Orasul New York si-a marit masurile de securitate inainte de a zecea aniversare a atacurilor din 11 septembrie. Aceasta alerta vine dupa ce Departamentul SUA pentru Securitate Interna a raportat o  amenintare „credibila si specifica” de atac terorist,  desi „neconfirmata” la doar trei zile dupa cea de-a zecea aniversare a 9/11.

Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, a declarat vineri ca  in spatele acestei amenintari, care afecteaza in special orasele New York si Washington, se afla  Al Qaeda  si, potrivit unui inalt oficial american, liderul organizatiei teroriste,  Ayman al Zawahiri, fost mana dreapta a lui Osama bin Laden si succesorul sau dupa moartea sa pe 2 mai.

„Ne vom mentine intotdeauna  dreptul de a folosi forta impotriva unor grupuri precum Al Qaeda  care ne-au atacat si inca ne ameninta”, a subliniat secretarul de stat.

Autoritatile au obtinut informatii de la ceea ce ei cred ca sunt „posibili suspecti” legati de reteaua terorista Al Qaeda. Secretarul Securitatii Interne, Janet Napolitano, si primarul orasului, Michael Bloomberg, au precizat ca  sunt trei persoane, un vehicul si explozibili asociate amenintarii,  fara a oferi mai multe detalii.

Televiziunile americane mentioneaza ca acesti trei suspecti, unul dintre ei american, ar fi intrat in tara in urma cu o luna cu intentia de a comite un  atac cu masina bomba, poate la  New York sau Washington.

Se crede ca acesti suspecti au sosit in Statele Unite din Afganistan printr-o tara terta, posibil Iran. In plus, exista rapoarte despre  cel putin doua camioane disparute in Kansas, Missouri, fiind  cautate pentru posibila legatura cu suspectii.

Michael Bloomberg, a asigurat intr-o conferinta de presa ca „in aceste vremuri, este necesar sa luam in serios aceste amenintari” si le-a cerut newyorkezilor sa duca o viata normala, dar „in urmatoarele zile,  trebuie sa fim cu totii cu ochii larg deschisi”. 

Vicepresedintele Joe Biden a vorbit in acelasi sens. “Exista oameni care sunt dispusi sa incerce in urmatoarele luni si ani. Dar ideea este ca folosim fiecare resursa pe care o avem, inclusiv autoritatile locale, pentru a zadarnici posibilitatea ca acest lucru sa se intample”, a spus el.

Departamentul de Politie din New York va desfasura  resurse suplimentare„unele dintre care veti fi constienti, iar altele nu”,  potrivit comisarului de politie din New York, Raymond Kelly.

Un numar mai mare de patrule de politie  va spori vigilenta  locurilor semnificative, cladirilor publice, podurilor si feribotului din oras. In plus,  va creste si examinarea sacilor si valizelor  si scoaterea vehiculelor parcate necorespunzator. Cainii dresati  sa detecteze bombe pot fi vazuti si pe strazi.

„Daca vedeti ceva potential suspect, sunati la 911”, a subliniat primarul New York-ului, care, dimpotriva, a afirmat ca „ nu exista niciun motiv” ca americanii sa-si schimbe  rutina zilnica.

Pe de alta parte, secretarul Securitatii Nationale a reamintit ca Al Qaeda „si-a aratat interes” istoric in marcarea unor aniversari  precum 9/11. Potrivit  documentelor gasite in timpul operatiunii militare care a pus capat lui Osama Bin Laden in Pakistan la 1 mai, seful de atunci al Al Qaeda planuia sa atace SUA la a zecea aniversare a 9/11.

Presedintele american Barack  Obama a fost informat despre amenintare mai devreme  in cursul zilei si a cerut dublarea eforturilor, potrivit unui oficial inalt de la Casa Alba care a vorbit sub conditia anonimatului. Aceleasi surse adauga ca  Guvernul are in vedere ridicarea nivelului de alerta.

Departamentul american pentru Securitate Interna a cerut americanilor sa ramana vigilenti pe tot parcursul weekendului, relateaza Efe. „Luam foarte in serios toate amenintarile si am luat si vom continua sa luam toate masurile necesare”, a spus purtatorul de cuvant al acestui departament.

Una dintre sursele guvernamentale neidentificate, dar stiind despre amenintare, a declarat pentru reteaua Fox News ca amenintarea „este  suficient de specifica pentru a provoca ingrijorare”, de aceea „avem obligatia de a avertiza”.

Pe de alta parte, lantul CNN informeaza vineri despre convocarea unei conferinte de presa in care primarul New York-ului si  sefii FBI  vor da  mai multe detalii despre ancheta.

In ultimele saptamani, mai multe autoritati guvernamentale si in special secretarul pentru Securitate Interna, Janet Napolitano, au insistat ca nu a fost detectata nicio amenintare credibila a unui posibil atac in jurul aniversarii 9/11.

Cu toate acestea,  tara ramane sub „vigilenta maxima”, iar guvernul a emis o „alerta mondiala” pentru cetatenii americani pe 2 septembrie, insistand asupra „amenintarii continue pe care Al Qaeda si aliatii sai o reprezinta in continuare”.