Cand vine vorba de optimizare SEO, exista doua directii majore in ceea ce priveste conceptia generala a publicului asupra domeniului.

Pe de o parte, in primul rand, optimizarea site-urilor pentru motoarele de cautare (precum Google) este deseori redusa la redactarea de texte promotionale, on-page si off-page, care targeteaza in continutul lor anumite cuvinte cheie si expresii de cautare specifice brandului astfel promovat.

Pe de alta parte, foarte multe persoane asociaza aceasta tehnica de e-marketing cu un proces eminamente tehnic, bazat pe o strategie mai putin creativa, care include mai degraba expertiza si skill-uri specifice zonei IT. Mai mult decat atat, nu rareori se intampla ca SEO sa fie perceputa chiar drept ocupatia programatorilor.

Intr-adevar, intr-o mare masura, aceste conceptii sunt absolut justificate, avand in vedere ca:

– in Search Engine Optimization, content is king – adica, continutul face diferenta;

– procesul de optimizare SEO pune accent inclusiv pe detalii tehnice – ceea ce presupune si contributia IT-istilor.

Totusi, acest lucru nu inseamna ca daca vei colabora cu o agentie de optimizare SEO – iAgency, de pilda – vei lucra in mod direct cu programatori. Acestia, pe langa designeri web deopotriva, reprezinta doar o veriga a echipei, care in principiu este reprezentata de specialisti SEO ca atare si de… copywriteri nisati.

O confuzie si mai mare se produce, insa, atunci cand Search Engine Optimization este vazuta drept o enigma tehnica, iar continutul specific creat de copywriteri este plasat in plan secund. Nimic mai gresit! Fiindca, in definitiv, asa cum spuneam, content is king. De fapt, acesta ar trebui tratat cu mare finete.

In acest sens, conceptul E-A-T, principiu esential pentru Google, este predestinat pentru a pune „lucrurile la punct”. Insemnand Expertise, Authority, Trust, E-A-T reglementeaza calitatea si acuratetea continutului la modul general; dar, in special, al celui cu caracter sensibil.

Spre exemplu, informatiile medicale trebuie sa indeplineasca anumite standarde stricte, deoarece pot influenta sanatatea cititorilor prin deciziile luate de catre acestia in urma lecturarii unui astfel de text. Asadar, cand vine vorba de optimizare SEO intr-un astfel de domeniu, rigorile sunt mult mai mari, astfel incat Google sa te considere credibil.

Pe langa faptul ca site-ul trebuie sa aiba o anumita autoritate si notorietate pozitiva, continutul asociat acestuia trebuie obligatoriu sa indeplineasca urmatoarele conditii:

Expertiza – Google va aprecia continutul de calitate, scris de o persoana cu cunostinte vaste in domeniul dat, fiind vorba de un expert in materie de probleme medicale, probleme legislative etc. Sau, cel putin, continutul respectiv va trebui sa fie foarte bine documentat de catre copywriterul SEO.

Autoritate – Aici vorbim fie de autoritatea site-ului (spre exemplu, o farmacie online de referinta), fie despre buna reputatie a unui medic care semneaza articole de blog pentru o clinica medicala s.a.m.d.

Incredere – Acest aspect se refera la legitimitatea si transparenta de care site-ul da dovada. Altfel spus, continutul sensibil trebuie asociat unui specialist, sursa de informatii trebuie specificata etc.

In concluzie, E-A-T se refera, in procesul de optimizare SEO, la calitatea continutului, stabilind un nivel cat mai inalt al acesteia. Continutul unic, relevant, corect si util pentru utilizator, indiferent de natura sa, este mereu un factor deosebit de important in ranking-ul Google. Algoritmii acestuia vor determina nivelul de credibilitate al continutului, prin reputatia pe Internet a site-ului ori autorului, si vor tine cont de acest aspect.

In 2022, Google a confirmat ca E-A-T este un criteriu de evaluare pentru fiecare interogare de cautare. Mai mult, in acelasi an, Google a adaugat un extra E (Experienta) conceptului, devenind E-E-A-T si fiind astfel consolidat ca importanta si relevanta in SEO.