Cine ar fi crezut ca cel mai vechi muzeu al culturii egiptene din lume ar fi la Torino, Italia? Poate ca ati stiut sau ati fost surprins cand l-am inclus in lista noastra de locuri de vazut in Torino, dar da, Muzeul Egiptean, de fapt Museo delle Antichita Egizie, este motivul pentru care mii de oameni viziteaza anual Torino, capitala Piemont.

Insusi Jean-Francois Champollion a fost cel care, datorita pietrei Rosetta, a ajuns sa descifreze scrisul egiptean, care a spus: „Drumul catre Memphis si Teba trece prin Torino”. Daca a spus-o, nu vom fi noi cei care o vom nega. Nu sugeram ca dupa ce calatoriti la Torino trebuie sa cumparati un bilet de avion spre Egipt, dar va recomandam sa intrati in muzeu indiferent daca sunteti pasionat de cultura si arta egipteana sau nu.

In atata „stima” avem Muzeul Egiptean, care este cel pe care alegem sa il vizitam daca veti petrece doar o zi in Torino.

Legenda intemeierii egiptene a Torino

Daca va intrebati de ce exista un muzeu egiptean in Torino, raspunsul este din cauza interesului pentru cultura egipteana, inca din secolul al XVII-lea, al familiei Savoia, domnii regiunii – mai tarziu regi ai Italiei–. Dar, dincolo de acest fapt, exista o legenda care uneste orasul italian cu regatul de pe malul Nilului intr-un mod mult mai romantic si intim.

Aceasta legenda spune ca un print egiptean, Pa Rahotep – numit Eridano in Italia – a trebuit sa-si paraseasca tara din cauza unor dispute cu preotii in secolul al XV-lea i.Hr. Dupa ce a facut turul coastei Greciei si o parte a peninsulei italiene, a ajuns sa-si ancora navele in Liguria actuala, al carei nume se va referi la cel al fiului sau Ligurio, care a ramas in zona in timp ce tatal sau a calatorit spre nord. Cand a ajuns la malurile unui rau care ii amintea de Nilul sau natal , a decis sa intemeieze un oras. Acel rau era PoEridano pentru greci – si acel oras era ceea ce este acum Torino, cu sapte secole inainte de sosirea lui.romani si a fondat Julia Taurinorum. Ar fi cultul zeului Apis –cu cap de taur–, cu simbolul lui taurin, care ar ajunge sa dea orasului numele…

Originea muzeului egiptean din Torino

Dincolo de legende antice, germenul muzeului egiptean din Torino s-a nascut in 1724 de mana lui Vittorio Amedeo al II-lea –Victor Amadeo al II-lea– care a fondat muzeul universitatii regale din Torino, Museo della Regia Universita di Torino. O suta de ani mai tarziu, in 1824, Muzeul de Antichitati Egiptene, cunoscut sub numele de „Muzeul Egiptean” , a fost fondat oficial de Carlo Felice di Savoia. La acea vreme, acesta includea deja piesele recuperate in Egipt de Vitaliano Donati sub ordinele lui Carlo Emanuele al III-lea si colectia lui Bernardino Drovetti, consulul francez in Egipt. Acest lucru il face cel mai vechi muzeu egiptean din lume. Cel din Cairo – singurul a carui colectie este mai importanta – a fost fondat in 1902, desi nu si-a deschis portile pana in 1909.

Toate piesele din muzeu au fost cumparate, e adevarat ca pentru sume destul de mici – cine se va tocme cu un rege? – sau recuperate prin expeditii arheologice precum cele de la sfarsitul secolului al XIX-lea la Heliopolis, Giza, Asyut, Hermopolis, Valea Reginelor (mormantul lui Nefertari), Deir el-Medina si Gebelein.

Museo delle Antichita Egizie astazi

Dupa aproape doua sute de ani de istorie, muzeul egiptean din Torino a fost complet renovat – au fost necesare 1.080 de zile de lucru dupa cum se indica pe site-ul sau – redeschizandu-si portile in 2015. Fa-ti timp pentru ca vorbim de 10.000 m2 repartizati pe patru etaje, cu 3.300 de exponate si alte 26.000 in depozite – dintre care multe pot fi vizitate.

Nu vei fi singurul: muzeul se numara printre cele mai vizitate zece din Italia – iar aceasta lista include Colosseumul, esential in orice excursie la Roma, sau Pompeii – si printre cele mai vizitate sute din lume. Odata cu vizita dumneavoastra, va veti alatura celor peste 700.000 de oameni care viziteaza camerele sale in fiecare an.

Canonul regal de la Torino, lista faraonilor egipteni

Una dintre cele mai importante piese din muzeu este asa-numitul „canon regal de la Torino”: lista faraonilor din Egipt. Probabil va trebui sa va intoarceti pentru ca este aproape la intrare, pe partea stanga, si este foarte usor sa treceti pe langa el. Ok, este si adevarat ca „in persoana” nu este foarte frapant pentru ca este foarte deteriorat… dar vei fi in fata listei faraonilor Egiptului de la crearea lumii pana la dinastia a XVI-lea, in secolul al XV-lea. i.Hr., momentul in care ar fi fost fondatorul Torino Pa Rahotep a parasit Egiptul.

Nu este doar o lista de nume, ceea ce ar fi exceptional deoarece nu lipsea niciunul – era foarte comun in Egiptul antic ca noii faraoni sa elimine urma celor vechi – dar include si timpul domniei lor in ani, luni si zile.

Evident ca nu ne-am dat seama uitandu-ne la canon, dar include si durata domniei zeilor – primii conducatori ai Egiptului – si a semi-zeilor care lasa loc dinastiei I. Ar fi zeii egipteni in carne si oase?

Sarcofage si mumii, nu asta cautam cu totii?

Ce ar fi un muzeu egiptean fara cateva sarcofage si mumii? Nu-ti face griji, in Torino vei gasi cateva. Sarcofage de tot felul, de la cele mai „traditionale” si cunoscute sub numele de sarcofagul lui Khonsumose sau Butehamon, pana la altele mai putin „elegante”, precum mormantul lui Ini , vistiernicul regelui Egiptului de Jos, cu ochi pictati care amintesc ca vistiererii, chiar si morti, continuau sa vegheze asupra oamenilor.

Pe langa mumiile acoperite cu bandajele lor, exista si una recuperata dintr-un mormant in pozitie fetala. Desi este posibil sa ne apropii, este mai bine apreciat din galeria superioara cu o vedere aeriana perfecta.

Dar din moment ce moartea nu traieste doar din sarcofage si mumii –ce contradictie!–, exista si ramasite de morminte. Ernesto Schiaparelli , directorul muzeului la inceputul secolului XX si care l-a condus la pozitia sa de al doilea ca importanta din lume, a organizat mai multe expeditii in Egipt si a explorat peste optzeci de morminte din 1903 pana in 1906. Printre acestea, unul intacta, cea a sotului si sotiei Kha si Merit, transferata la muzeu si capela mormantului Maya, tot in muzeu.

Picioarele lui Nefertari

La sfarsitul anului 2016, s-a ajuns la concluzia ca cele doua picioare mumificate gasite in muzeul egiptean din Torino ar putea apartine reginei egiptene Nefertari, marea sotie regala a lui Ramses al II-lea cel Mare. Dupa mai bine de o suta de ani, ar putea fi numiti „proprietar”.

Alte piese ale muzeului egiptean din Torino

In anii 1960, templul lui Abu Simbel a trebuit sa fie relocat pentru a-l salva de ape, constructia Barajului Aswan ar fi ajuns sa-l inece. Guvernul egiptean a multumit tarilor care au ajutat in companie cu diferite donatii si, daca templul lui Debod – din Madrid – a fost donat Spaniei, Italia a „capatat” templul Ellesiya, care se afla astazi in muzeul egiptean din Torino. Templul a fost construit de faraonul Tutmosis al III -lea in secolul al XV-lea i.Hr., acelasi in care fondatorul orasului Torino ar fi parasit Egiptul. Coincidenta?

Statuile faraonilor precum cele ale lui Tutmozis I, Tutmozis al III-lea – din nou presupusul nostru fondator apare in muzeu– Amenhotep, Haremhab si Ramses II –sotul lui Nefertari– iti vor atrage si ei atentia… Ei bine, totul iti va atrage atentia. atentie, pentru ca cine nu ai de gand sa observi vasele canope, armele, tablourile, barcile mici, statuetele?