Procesul de optimizare SEO, denumit „proces” si nu o simpla „campanie” de promovare, reprezinta o tehnica de e-marketing moderna, ce se implementeaza pe termen lung, pentru rezultate pe masura. Search Engine Optimization (n.r. termenul englezesc) face referire la totalitatea mijloacelor si procedeelor prin care afacerile online sunt promovate pe Internet, astfel incat sa fie corect optimizate pentru motoarele de cautare.

Vorbim, mai precis, de site-urile de comert electronic sau paginile web de prezentare a serviciilor oferite de diferitele firme, companii ori corporatii. Procesul de optimizare SEO se poate preta, in cazuri speciale, insa, sub o forma sau alta, inclusiv cazurilor de Management al Reputatiei.

Atat business-urile mici si mijlocii, nationale, locale sau regionale, cat si cele de talie internationala apeleaza in prezent la SEO, toate obtinand rezultate imbucuratoare, precum cresterea traficului organic si a ratei de conversie – adica, a profitului. Obtinerea acestora se realizeaza prin: optimizarea tehnica a site-ului, optimizarea on-page si off-page a continutului promovat (prin cuvinte cheie si expresii de cautare atent selectionate si targetate), link-building etc.

Referitor la motoarele de cautare ce se afla in vizorul procesului de optimizare SEO, cel mai important si vizat astfel de tool e Google – intrucat acesta este, indubitabil, cel mai utilizat motor de cautare de catre internautii din intreaga lume. Pe langa Google, alte motoare de acest gen mai sunt Bing, Yahoo! s.a.

Vorbind despre optimizarea site-urilor pentru motoarele de cautare, ce sunt utilizate, dupa cum spuneam, de catre internauti, adica de utilizatori de Internet (potentiali clienti / persoane interesate de un brand sau altul), este lesne de inteles faptul ca utilizatorul se afla in centrul atentiei procesului de optimizare SEO. Acesta este, practic, miza centrala!

In termeni de specialitate, ne referim la experienta utilizatorului in procesul navigarii pe site, acronim cunoscut drept UX (User Experience). Asadar, iata cativa dintre cei mai importanti indicatori UX pe care procesul de optimizare SEO implementat pentru orice site trebuie sa-i bifeze:

·Calitatea continutului

Algoritmii Google analizeaza mai degraba, in prezent, calitatea continutului, in detrimentul cantitatii acestuia. Vizitatorii unui site sunt, practic, cititori ai continutului oferit, iar satisfactia acestora cantareste decisiv pentru modul in care Google va aprecia si pozitiona site-ul in topul rezultatelor sale (SERPs). Astfel, review-urile vizitatorilor sunt un indicator UX ce trebuie sa fie pozitiv. Google poate aprecia calitativ o pagina web prin prisma actiunilor realizate de vizitatori si reactia acestora fata de oferta comerciala.

·Viteza de incarcare a site-ului

Daca site-ul se incarca greu, utilizatorii nu vor avea rabdare sa continue navigarea si il vor parasi. Din acest motiv, o viteza de incarcare cat mai mare este un factor ce poate influenta in mod pozitiv ranking-ul. In caz contrar, va creste bounce rate-ul, ceea ce-i va indica un aspect negativ lui Google.

·Design-ul web

La fel de important este si designul site-ului. Acesta trebuie sa fie cat mai intuitiv, sa ofere un meniu logic, usor de parcurs, pastrand „regula celor 3 click-uri” (pentru a ajunge de la o pagina la alta).

Procesul SEO este tot mai complex si necesita cunostinte atat de marketing, business understanding, cat si notiuni tehnice si de web design. De aceea, sunt folosite numeroase tool-uri de nisa, iar principalii indicatori UX pot fi observati cu Google Analytics: Rata de respingere, Timp petrecut pe pagina, Timp petrecut pe site, Numar de pagini accesate, Rata de conversie s.a.m.d.