Panourile fotovoltaice sunt o soluție excelentă pentru producerea de energie electrică verde și sustenabilă. Acestea captează lumina solară și o transformă în electricitate, care poate fi utilizată în gospodării sau în instalații industriale.

Cu toate acestea, pentru a putea beneficia de electricitatea produsă de panourile fotovoltaice și atunci când soarele nu strălucește, este necesară utilizarea unor baterii solare pentru sisteme fotovoltaice eficiente.

Capacitatea bateriei

Unul dintre cei mai importanți factori de luat în considerare atunci când alegi acumulatorii pentru panourile fotovoltaice este capacitatea bateriei. Capacitatea unei baterii solare determină cantitatea totală de energie electrică pe care o poate stoca și furniza într-un anumit moment. Aceasta este exprimată în kilowați-oră (kWh) și reprezintă durata pentru care sistemul fotovoltaic poate furniza energie consumatorilor.

Pentru a determina capacitatea de stocare a bateriilor, trebuie să iei în considerare consumul mediu de energie al gospodăriei tale și perioadele în care panourile tale fotovoltaice nu produc suficientă energie electrică. De exemplu, dacă panourile tale produc 10 kWh pe zi, iar consumul mediu al gospodăriei tale este de 5 kWh pe zi, ar trebui să optezi pentru o baterie cu o capacitate de cel puțin 5 kWh pentru a acoperi perioada în care panourile nu produc energie suficientă.

Este important să ai în vedere faptul că capacitatea bateriei trebuie să fie suficientă pentru a asigura o autonomie confortabilă în perioadele în care nu există soare sau când producția de energie electrică este mai scăzută. Astfel, poți fi sigur că vei avea suficientă energie stocată pentru a acoperi nevoile tale.

Puterea bateriei

Pe lângă capacitatea bateriei, puterea acestora este un alt aspect crucial în alegerea acumulatorilor pentru panourile fotovoltaice. Puterea bateriei indică energia electrică disponibilă într-un moment dat și se măsoară în kilowați (kW). Este important să te asiguri că puterea bateriei este suficientă pentru a susține consumul maxim de energie electrică al gospodăriei tale într-un anumit moment.

Există două aspecte importante de luat în considerare în ceea ce privește puterea bateriei. Puterea nominală de vârf reprezintă nivelul maxim de energie pe care o baterie îl poate furniza instantaneu. Aceasta este importantă în situațiile în care consumul de energie electrică este ridicat, cum ar fi atunci când utilizezi echipamente electrocasnice puternice. Pe de altă parte, puterea nominală continuă reprezintă capacitatea bateriei de a furniza energie pe o perioadă mai îndelungată, fără a se descărca complet.

Pentru alegerea corectă a puterii bateriei, trebuie să iei în considerare consumul maxim de energie electrică al gospodăriei tale și să te asiguri că puterea bateriei este suficientă pentru a acoperi aceste nevoi. De exemplu, dacă consumul maxim al gospodăriei tale este de 3 kW, ar trebui să optezi pentru o baterie cu o putere nominală de vârf și continuă de cel puțin 3 kW pentru a putea susține consumul maxim.

Capacitatea de descărcare

Capacitatea de descărcare a bateriilor solare este o măsură esențială a performanței lor. Aceasta indică cantitatea de energie pe care o baterie o poate furniza înainte de a necesita reîncărcare. O capacitate mare de descărcare permite utilizarea îndelungată a dispozitivelor fără întreruperi.

Atunci când alegi acumulatorii pentru panourile fotovoltaice, trebuie să te asiguri că aceștia au o capacitate de descărcare suficient de mare pentru a acoperi nevoile tale.

De exemplu, dacă ai nevoie de energie electrică pe parcursul întregii nopți, ar trebui să optezi pentru acumulatori cu o capacitate de descărcare suficient de mare pentru a oferi energia necesară până dimineața, când panourile fotovoltaice încep să producă din nou energie electrică.

Este important să menționăm că capacitatea de descărcare a bateriilor solare poate varia în funcție de temperatura ambientală. De obicei, aceasta este specificată de producător și trebuie luată în considerare atunci când alegi acumulatorii pentru sistemul tău solar.

Tipul de baterie

Există mai multe tipuri de baterii utilizate în sistemele solare fotovoltaice. Fiecare tip de baterie are avantaje și dezavantaje specifice, iar alegerea corectă depinde de necesitățile tale și de bugetul disponibil. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de baterii utilizate în sistemele solare:

Baterii cu plumb acid

Bateriile cu plumb acid sunt cele mai comune și accesibile tipuri de baterii utilizate în sistemele solare fotovoltaice. Acestea sunt fiabile, durabile și au o capacitate de descărcare mare. Cu toate acestea, au o eficiență mai scăzută și o viață utilă mai mică în comparație cu alte tipuri de baterii.

Baterii cu gel

Bateriile cu gel sunt o alternativă mai bună în ceea ce privește eficiența și durabilitatea față de bateriile cu plumb acid. Acestea sunt sigure, rezistente la temperaturi extreme și nu necesită întreținere constantă. Cu toate acestea, acestea sunt mai scumpe decât bateriile cu plumb acid.

Baterii cu litiu-ion

Bateriile cu litiu-ion sunt unele dintre cele mai performante și eficiente tipuri de baterii disponibile pe piață. Acestea au o capacitate mare de descărcare, o eficiență ridicată și o durată de viață mai lungă. Cu toate acestea, acestea sunt mai scumpe decât celelalte tipuri de baterii și necesită o gestionare atentă pentru a evita supraincarcarea sau descărcarea excesivă.

Există o gamă variată de baterii solare și unități de back-up de la producători renumiți cum ar fi acumulatori Huawei, Pytes și Sungrow. Produsele sunt disponibile în variante de 5 kWh, 10 kWh și 15 kWh, utilizând tehnologia avansată LiFePo4.

Sisteme de gestionare a bateriilor

Pentru a asigura o funcționare eficientă și optimă a sistemului tău solar cu panouri fotovoltaice și acumulatori, este recomandat să utilizezi sisteme de gestionare a bateriilor. Aceste sisteme monitorizează și controlează încărcarea și descărcarea bateriilor pentru a preveni supra sau sub-alimentarea acestora.

Sistemele de gestionare a bateriilor asigură o utilizare optimă a energiei stocate în baterii și prelungesc durata de viață a acestora. Acestea pot fi programate pentru a optimiza ciclurile de încărcare și descărcare, pentru a preveni supraîncărcarea sau descărcarea excesivă și pentru a monitoriza starea bateriilor în timp real.