Fascinatia ciudata a lui Donald Trump fata de Vladimir Putin a rupt discursul clasic fata de Rusia la alegerile prezidentiale din SUA si a oferit Moscovei scuza perfecta pentru a incerca sa-i influenteze, dar nu este suficient sa lamurim cum s-ar schimba relatia bilaterala daca magnatul ajunge la putere.

Intr-una dintre cele mai fotografiate picturi murale din Vilnius, capitala Lituaniei, Trump ii ofera lui Putin un sarut surub. Este o versiune moderna a unui graffiti din 1990 de pe Zidul Berlinului, care prezenta un lider sovietic si un lider est-german. Dar de data aceasta, „amantii” au ochii deschisi, vigilenti.

Candidatul republican l-a laudat in repetate randuri pe Putin, numindu-l „un lider puternic” care stie sa-si conduca tara, ajungand pana acolo incat sa spuna ca cei doi s-au inteles „foarte bine”, inainte sa se retraga saptamana trecuta si sa recunoasca ca, in realitate, El nu l-a intalnit „niciodata” in persoana.

Presedintele rus a returnat complimentele, declarand in decembrie anul trecut ca este o persoana „stralucita si talentata”, „liderul absolut in cursa prezidentiala” din Statele Unite.

Candidatul republican l-a laudat in repetate randuri pe Putin, numindu-l „un lider puternic” care stie sa-si conduca tara.

Dar in afinitatea dintre Putin si Trump exista un dezechilibru clar: este magnatul care are o fascinatie ciudata fata de Rusia de zeci de ani, cel mai mult a pus sub semnul intrebarii „status quo-ul” dintre cele doua puteri si care pare sa prefere stilul de liderul rus al oricaruia dintre ultimii presedinti ai tarii sale.

“Trump aspira sa fie genul de lider care este Putin, in timp ce Putin pur si simplu il lauda pe Trump din motive practice si politice. Putin este, intr-un fel, ceea ce viseaza Trump sa fie”, a explicat Michael Kofman, expert, pentru Efe. Rusia la centrul de studii Wilson Center.

La fel ca Putin, Trump crede ca a accesat ceva profund in psihologia poporului sau, un sentiment visceral ca tara sa si-a pierdut puterea pe care o avea inainte si vede in liderul rus o reflectare a muschiului pe care ar dori sa-l arate. din start.Casa Alba.

Editorul revistei The New Yorker, David Remnick, care a fost corespondent in Rusia timp de multi ani, a scris intr-un articol de saptamana aceasta ca Putin „vede in Trump o mare oportunitate” si spera sa „exploateze” „ignoranta” lui pentru propriul sau. beneficiu.

„Depasit de propriile probleme de acasa, Putin vede un beneficiu clar in ca Statele Unite sa fie conduse de un narcisist needucat care crede ca problemele geostrategice sunt la fel de usor de rezolvat ca o afacere imobiliara”, a spus Remnick.

De asemenea, Trump parea sa justifice anexarea Crimeei, asigurand ca locuitorii acesteia „prefera sa fie cu Rusia decat acolo unde erau inainte”.

Si mai accentuat a fost fostul director CIA, Michael Morell, intr-un articol de vineri din The New York Times: „La inceputul primarelor, Putin a testat vulnerabilitatea lui Trump lingusindu-l, iar el a raspuns exact asa cum calculase Putin (…). In domeniul informatiilor, am spune ca Putin l-a recrutat pe Trump ca agent involuntar al Federatiei Ruse”, a opinat Morell.

Gafele lui Trump din interviuri nu l-au ajutat sa combata aceasta imagine: duminica trecuta el a declarat pentru ABC News ca Putin „nu va intra in Ucraina”, lucru pe care a incercat ulterior sa-l repare spunand ca a vrut sa spuna ca nu va mai exista nicio ingerinta rusa. in acea tara daca va ajunge la putere.

In acelasi interviu, Trump parea sa justifice si anexarea Crimeei, spunand ca locuitorii acesteia „prefera sa fie cu Rusia decat acolo unde erau inainte si trebuie sa tii cont de asta”. Indoielile lui Trump cu privire la NATO incheie o ocolire brusca de la politica traditionala a SUA fata de Rusia, din ce in ce mai multi numindu-l „marioneta lui Putin” in presa americana.

Pentru Stephen Cohen, profesor emerit de studii ruse la Universitatea Princeton, astfel de caracterizari ale lui Trump sunt „iresponsabile” si aduc atentia de la o serie de „intrebari legitime” pe care SUA trebuie sa le puna in legatura cu politica sa actuala.

Trump “pare sa-si doreasca o noua politica americana fata de Rusia. Si avand in vedere pericolul (tensiunii actuale), cred ca, in calitate de cetateni americani, meritam acea dezbatere”, a declarat Cohen la televiziunea CNN saptamana trecuta.

Abordarea magnatului fata de Rusia se potriveste, potrivit altor analisti, cu propriile ambitii de om de afaceri si cu sentimentul de istorie neterminata lasat de numeroasele sale incercari de a ridica un Trump Tower la Moscova si de a-si vinde propria vodca in acea tara.

Potrivit revistei Time, mai multe proiecte Trump din afara SUA au avut finantare rusa, iar unul dintre consilierii sai de campanie, Carter Page, are legaturi cu compania petroliera de stat rusa, Gazprom.

Cu aceasta panorama, multi vad clar de ce Rusia ar putea fi interesata sa pirateze e-mailurile Comitetului National Democrat si sa o slabeasca pe Hillary Clinton tocmai atunci cand urma sa fie incoronata ca candidata la presedintie, asa cum denunta campania ei.

Dar Trump „este si imprevizibil si volubil”, ceea ce, potrivit lui Kofman, nu este foarte convenabil pentru Putin si face imposibil de prevazut cum s-ar schimba relatia daca magnatul care favorizeaza Kremlinul ar reusi sa ajunga la Casa Alba.