Lev Tolstoi ar putea fi numit un parinte al expresionismului abstract si al miscarilor expresioniste din secolele al XIX-lea si al XX-lea. „Teoria expresiei” sa s-a centrat pe ideea ca arta provoaca si provoaca emotie in privitor. Tolstoi credea ca rolul artistului este de a oferi privitorului ceva care sa scoata in evidenta aceste efecte. Expresionismul abstract realizeaza acest lucru lasand mediul si compozitia sa comunice singure.

Artisti precum Pollock credeau ca privitorul (si nu artistul) a fost cel care defineste si interpreteaza semnificatia operei de arta expresionista abstracta, astfel incat nu exista nicio relevanta pentru ceea ce gandeste sau transmite artistul in timp ce produce lucrarea. Deci, ce este expresionismul abstract?

Ce este expresionismul abstract?

Expresionismul abstract este o miscare artistica de la mijlocul secolului al XX-lea, care cuprinde diverse stiluri si tehnici si care subliniaza in special libertatea artistului de a transmite atitudini si emotii prin mijloace netraditionale si de obicei nereprezentative.

Conform MOMA – expresionismul abstract este un termen aplicat unei miscari din pictura americana care a inflorit in New York dupa al Doilea Razboi Mondial, denumit uneori Scoala de la New York sau, mai restrans, pictura de actiune.

Numarul 1 (Lavender Mist) exemplifica abstractia gestuala Ce este expresionismul abstract

„Scoala din New York”, un grup de artisti, printre care Jackson Pollock, Lee Krasner si Willem de Kooning, a gasit miscarea pe baza valorii miscarii si expresiei spontane. Fiecare dintre ei era talentat si expert in stilurile traditionale si clasice de executie. Convergence este una dintre piesele de arta initiale ale expresionismului abstract si sunt considerate cele mai curajoase picturi de actiune realizate de Pollock.

Picturi celebre ale lui Jackson Pollock

Ce este expresionismul abstract

Expresia valorilor expresioniste abstracte asupra perfectiunii, vitalitatea asupra finisajului, fluctuatia asupra odihnei, necunoscutul asupra cunoscutului, voalul asupra clarului, individul asupra societatii si interiorul asupra exteriorului – William C. Seitz, artist american si istoric de
arta

Principalii participanti la aceasta miscare sunt impartiti aproximativ in doua grupuri: Abstractia gestuala si Campul de culoare.

a) Abstractia gestuala

Abstractia gestuala este evidenta in lucrarile lui Pollock si de Kooning, care prezinta miscare viguroasa si spontana prin semne aparent haotice. Lucrarile au fost create cu intentie, dar efectul este acela de impuls aleatoriu. Pollock si-a lasat starea de spirit sa determine culoarea si directia si locatia vopselei pe care a improscat-o pe o panza de pe pamant. Poate parea ca a facut un pas inapoi si a aruncat vopsea in panza, dar fiecare miscare a cutiei sau a pensulei a fost facuta cu un scop.

Willem de Kooning - Door to River - Ce este expresionismul abstract

b) Camp de culoare

Pictori Color Field precum Mark Rothko si Clyfford Still au pictat literalmente campuri de culoare pe panza. Din nou, desi efectul pare simplu, culorile acestor lucrari observate de un public acut sunt alcatuite din mai multe nuante care le-au dat profunzime si candoare lucrarii.

Inceputurile expresionismului abstract

Sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial a trebuit sa varieze efectele secundare in psihicul publicului american. Anii dinaintea razboiului fusesera plini de depresie economica. Soldatii care se intorceau acasa din razboi au vazut distrugeri oribile, genocid si atrocitati pe care nu le puteau suporta sa le discute sau sa le contemple. Femeile care fusesera in forta de munca si devenisera independente si autosuficiente imbracau din nou mantaua domesticitatii. Tara punea o fata curajoasa in timp ce suferea in privat un curent subteran al unei crize de identitate.

In zonele culturale integrate, cum ar fi New York, unde gandirea libera si intelectualismul inflorisera intotdeauna, artistii, poetii si alti liber ganditori deveneau paranoici. Guvernul era din ce in ce mai anticomunist, iar societatea era din ce in ce mai omogenizata. Artistii aveau nevoie de o iesire – O debusare creativa pentru a se exprima liber!

Expresionismul abstract pretuieste emotia umana

Expresionismul abstract a oferit artistilor de toate tipurile o modalitate de a transmite sentimente si idei fara grija examinarii publice a acestor ganduri. Desigur, publicul a fost reticent in a-si accepta lucrarile ca arta, dar asta nu a impiedicat libertatea de exprimare a miscarii.

Cu gandire avansata si colectionari puternici precum Peggy Guggenheim au oferit miscarii un public mai larg si o legitimitate, astfel incat miscarea sa poata creste si evolua in ceea ce este astazi. Datorita ingrijirii atente si a respectului pentru artistii fondatori ai miscarii, ne putem bucura in continuare de aceste lucrari.

Caracteristicile expresionismului abstract

Lucrari la scara larga

Picturile sunt de obicei mari, cu exceptia figurilor eroice ale expresionismului abstract al XVIII-lea si al XIX-lea si sunt de obicei finalizate pe panze foarte mari sau sunt compuse din mai multe panze menite sa fie o singura lucrare.

Perspectiva artistului

Miscarea nu este caracterizata de niciun stil specific, dar mesajele si emotiile puternice sunt esentiale pentru reprezentare. In orice lucrare expresionista abstracta, fie sentimentul artistului, fie al privitorului este in centrul scenei – nu imaginea in sine.

Inspirat de suprarealism

Expresionismul abstract preia din suprarealism si ofera ideea ca arta ar trebui creata prin creatie spontana si subconstienta. In loc sa planifice, sa schiteze si sa reda o piesa, artistul urmareste fluxul de sentimente si deschiderea mintii sale pentru a crea.

Motivatia

Epoca in care a inceput miscarea a pus o presiune asupra societatii, in special pe cea a liber ganditorilor, care era inabusitoare si limitativa. Expresionismul abstract a oferit artistilor o iesire pentru gandurile si sentimentele lor retinute.

Diversitatea culorilor

Deoarece expresionismul abstract nu avea nicio intentie sa redea o imagine a ceva tangibil, experimentarea cu culoarea a capatat un element cerebral. Artistii au devenit interesati de modul in care culoarea a afectat starea de spirit si gandirea.