Daca vrei sa te relaxezi dupa o lunga perioada de stres, atunci trebuie sa vizitezi Covasna. Este polul apelor minerale, dar si un loc plin de legende, unde se intersecteaza destinele dacilor, slavilor si secuilor.

Covasna este situata in curbura Carpatilor Orientali, la poalele muntilor Bretcu, in depresiunea Targu Secuiesc. Altitudinea variaza intre 550 si 600 de metri, iar climatul este racoros. Numele localitatii vine de la cuvantul slavon „cvaz” („acru-acrisor”), cu referire la gustul apelor minerale de aici. Datorita faptului ca este situata intr-o zona cu activitate vulcanica este renumita pentru apele sale minerale si mofete. Nu in ultimul rand, este cel mai mare centru din tara pentru tratarea afectiunilor cardiace. Izvoarele minerale au in compozitie mai mult de 1.500 de elemente de compozitie. Exploatarea termala a inceput in anii 1880, iar apa minerala din Voinesti este imbuteliata incepand din 1891.

Istorie si legenda

In centrul orasului poate fi gasita „Balta Dracului”, ramasita a unei eruptii vulcanice din trecut. Deocamdata este inofensiva, insa localnicii cred ca intr-un viitor nu foarte indepartat locul va „fierbe” din nou. In imediata apropiere a orasului se afla „Valea Zanelor”, o zona renumita pentru sanatorii si pentru privelistea minunata. Pe dealul „Cetatea Zanelor” se gasesc ruinele unei mari fortificatii a dacilor, cu ziduri din piatra dispuse in terase. Cetatea a atins apogeul intre secolele I i.H. si I d.H. Potrivit legendei, acolo ar fi locuit Ileana Cosanzeana, a carei avere imensa zace inca ascunsa in beciurile cladirii, pazita de un cocos care in sapte ani adoarme o singura data. Cu aceasta ocazie, portile secrete se deschid, iar cel care ghiceste momentul potrivit poate scoate la lumina intreaga comoara.

Relaxare si placere

In Covasna si in jurul orasului posibilitatile de a-ti petrece timpul liber intr-un mod cat mai placut sunt numeroase. Daca esti pescar pasionat sau vanator de cerbi, ai gasit locul ideal pentru a-ti satisface aceste pasiuni. Padurile, baltile si paraurile Carpatilor de Curbura sunt pline cu provocari pentru pescari sau vanatori. Daca iti place sa faci drumetii sau excursii, viziteaza atractiile regiunii in localitatile apropiate – Muzeul Carpatilor Rasariteni la Sfantu Gheorghe sau frescele legendei Sf. Ladislau la Ghelinta. Acestea din urma se gasesc intro biserica romano-catolica si au fost executate in secolul al XIV-lea. Tavanul cu casete in stil renascentist dateaza din anul 1628, iar pe partea de sub sirul frescelor Sf. Ladislau se afla un alt sir de fresce care contin elemente din legenda Sf. Ecaterina din Alexandria.

Cat ne costa

O camera dubla, intr-un hotel de doua stele, costa intre 95 si 120 de lei, in functie de serviciile pentru care optezi, pensiune completa sau demipensiune. Cazarea in pensiunile din localitate costa intre 35 si 75 de lei de persoana pe zi, la fel, in functie de serviciile solicitate. Nu in ultimul rand, o sedinta de tratament ce include doua proceduri nu trece de 20 de lei.

Propunere de weekend Milano

Milano este capitala Lombardiei, se afla in nordul Italiei si este centrul multor activitati economico-financiare. Este cunoscut in toata lumea pentru marile firme de moda care se gasesc aici (via Montenapoleone), dar si pentru renumita prajitura Panettone. Dintre numeroasele puncte turistice, nu rata Domul, unul dintre simbolurile Italiei si ale Europei, a carui constructie a inceput in 1386 si s-a incheiat in 1887. Cu o arhitectura deosebita, este al treilea edificiu romano-catolic ca marime din lume. Biserica Sant’ Ambrogio, biserica Santa Maria delle Grazie, castelul Sforza, muzeul Brera, Teatro alla Scala sau Gara Centrala sunt cateva dintre atractiile pe care le poti vizita in acest oras. Costul unui weekend la Milano incepe de la 253 de euro de persoana. Acest pret include cazarea pentru doua nopti cu mic-dejun si transportul cu avionul dus-intors.