iliviad001p1

Prima imparateasa a Romei, Livia Drusilla, a fost mult timp demonizata ca o ticaloasa criminala. Dar, ca o noua drama TV despre premierele ei, Daisy Dunn incearca sa separe faptele de fictiune.

,,Livia: o batai asupra natiunii ca mama, o batai asupra casei Cezarului ca mama vitrega”. Aceasta a fost evaluarea blestemata a lui Tacit despre Livia Drusilla, prima imparateasa a Romei. Istoricul antic a explicat ca Livia l-a pus sub controlul sotului ei, imparatul Augustus, si a alungat sau a ucis orice potential mostenitor al tronului pentru a-si promova propriul fiu – fiul vitreg al lui Augustus – Tiberius, ca succesor al acestuia. Prima doamna a fost chiar suspectata de un joc urat atunci cand imparatul a cazut in sfarsit mort in AD14 in anii saptezeci.

Contul lui Tacitus – si altii ca acesta – este atat de falnic incat este greu sa stii ce sa faci din el. Ce a relatat acest istoric foarte respectat a fost o fictiune? El si contemporanul sau mai tanar, Suetonius, scriau la aproape un secol dupa ce Livia a murit, iar alti istorici care au descris-o scriau mai tarziu. Sau cartile lor ar putea contine elemente de adevar? Suetonius era seful bibliotecilor din Roma si avea acces la arhivele imperiale. Cu siguranta, era in interesul sau sa se foloseasca de materialul pe care trebuia sa-l predea, mai degraba decat sa recurga la simpla fabricatie.

Romancierul Robert Graves a atras ambele relatari atunci cand a scris Eu, Claudius , romanul sau captivant despre familie, povestit din perspectiva nepotului balbait al Liviei, imparatul Claudius. Imparateasa iese din cartea sa ca o persoana obositoare si geloasa, cu un dulap scump si o limba acida. Jucand rolul in adaptarea TV din 1976, Sian Phillips a surprins magnific usurinta cu care aceasta materfamilie inghetata ar fi manipulat barbatii din jurul ei. Livia lui Robert Graves si a lui Sian Phillips a fost intr-un fel si mai cruda decat Livia cartilor de istorie antica.

Acum, Livia este subiectul unei noi serii dramatice, Domina, care va avea premiera la Sky Atlantic in Marea Britanie saptamana viitoare. Cu toate acestea, in primul episod, intalnim un fel de Livia foarte diferit de cel al Eu, Claudius. Pentru inceput, ea este, la 15 ani, considerabil mai tanara decat femeia lumii pe care am venit sa o imaginam. In scenele de deschidere, adolescenta cu ochi de doe (Nadia Parkes) este ocupata cu pregatirile pentru ziua nuntii. Tatal ei, descendent al puternicei familii Claudii, a asortat-o   cu un var de aproape trei ori varsta ei pe nume Tiberius Nero. Pana acum este adevarat.

Ce interpretari noi precum Domina au puterea de a face este sa reformuleze implicarea Liviei in treburile publice ca dovada a inteligentei si a angajamentului sau politic acut.

Nunta se desfasoara pe fundalul unui razboi civil iminent dupa asasinarea lui Iulius Caesar. Asa-numitii Eliberatori, care s-au vazut pe ei insisi ca salvand Republica Romana din mainile dictatorului, sunt acum in fuga. Printre cei care conduc campania de razbunare a mortii lui Cezar se numara fiul sau adoptiv Octavian. Intre timp, tatal Liviei sustine cauza Eliberatorilor.

Jucand rapid si slab cu faptele istorice cunoscute, tanarul Octavian (Tom Glynn-Carney) apare la nunta lui Livia, unde se bucura in secret de un sarut pasional. Putin mai tarziu, in timp ce fortele lui Octavian se revarsa in Roma, Livia si sotul ei (distribuiti in aceasta serie ca o bruta fara farmec cu o ITS persistenta) fug cu copilul lor, Tiberiu. Istoricii consemneaza ca tanara familie si-a cautat refugiu in Sicilia si Grecia. In mod tragic pentru Livia, Liberatorii au fost invinsi, lasandu-l pe tatal ei, care a luptat de partea lor, sa-si ia viata.

O intorsatura de casatorie

Intr-o intorsatura deosebita a soartei, Livia s-a intors mai tarziu la Roma impreuna cu sotul ei, tanarul Tiberiu, si un al doilea fiu crescand in pantecele ei, doar pentru a divorta si a se casatori cu Octavian. Sursele antice sugereaza ca Octavian a luat-o departe de sotul ei, in ciuda faptului ca era insarcinata, pentru ca a fost lovit de frumusetea ei si obosit de propria sotie, Scribonia, si de comportamentul ei ostil. Inviorator, Domina ii ofera lui Livia o actiune mai mare in acest episod din viata ei, urmarind-o pe Octavian, in timp ce el sta sa-l urmareasca visator: ,,Conexiunile ei de familie … este evident fertila. . Dupa cum ii aminteste Livia, fiecare are ceva de castigat dintr-un parteneriat, in cazul sau o legatura cu familia sa ilustra, in a ei sansa de a-si restabili averea si statutul in urma fugii sale din Italia.

Livia adevarata trebuie sa fi avut o putere de caracter similara. La urma urmei, ea a fost o femeie care a trebuit sa renunte la cresterea celor doi fii ai ei (au plecat sa locuiasca cu tatal lor pana la moartea sa sase ani mai tarziu) pentru a se casatori cu un barbat care luptase de partea tatalui sau in razboi. Daca a acceptat aceasta situatie sau a incurajat-o in mod activ, este incert. Potrivit lui Suetonius, Octavian a iubit-o si a aprobat-o pe Livia singura de-a lungul vietii sale lungi, in ciuda faptului ca a avut numeroase afaceri. Se pare ca a lor era mai mult decat o casatorie de convenienta.

Domina nu este in niciun caz o relatare documentara a imparatesei. Primele trei episoade prezinta cateva inventii curioase si pasaje de povestire , inclusiv un complot elaborat care implica fostul sclav al Liviei, o doamna si uciderea unor terrapini. Dar, in cea mai mare parte, surprinde bine spiritul epocii, valorile sale si, cu oarecare autenticitate (observati imbracamintea de nunta de culoare sofran a Liviei), moda si arhitectura. Deosebit de precisa este frica de dictatura si monarhie care zgomoteste sub poveste. Acea frica a devenit o realitate atunci cand, presupus cu intelepciunea Liviei, Octavian a devenit ,,Augustus”, primul imparat al Romei.

Pe masura ce seria progreseaza (Livia adulta este interpretata de Kasia Smutniak), este probabil sa vedem mai mult din Livia cu care suntem familiarizati. Ea va fi in mod necesar aratata cufundata in probleme de stat. In sursele antice, citim despre ea facand cereri pentru acordarea cetateniei non-romanilor favorizati si despre salvarea vietii persoanelor condamnate la moarte. Asa a fost frecventa cu care a intrat in sfera conventionala masculina, incat propriul sau stranepot, Caligula, a numit-o ,,Odiseu in stola unei femei”.

Pentru Robert Graves, la fel ca si pentru istoricii antici, interesul Liviei pentru munca sotului ei a constituit o interferenta si control: ,,Toata lumea stia ca Livia il tinea pe Augustus intr-o ordine stricta si ca, daca nu era de fapt inspaimantat de ea, era, in orice caz, foarte atent sa nu sa o jigneasca “, relateaza Claudius in I, Claudius. Ceea ce noi interpretari precum Domina au puterea de a face este sa reformuleze implicarea Liviei in treburile publice ca dovada a inteligentei si a angajamentului sau politic mai degraba decat a amestecului rau. Exista semne bune ca seria va face exact acest lucru.

Ar trebui sa luam cu un varf mare de sare orice sugestie ca Livia a actionat pentru a-i indeparta pe rivalii fiului sau Tiberiu

Indiferent de ceea ce vedem pe ecran, ar trebui sa luam cu un praf mare de sare orice sugestie ca Livia a actionat pentru a-i inlatura pe rivalii fiului ei Tiberiu si a grabit moartea lui Augustus cand se temea ca il va favoriza pe nepotul sau ca succesor al sau. Mai credibila este teoria conform careia Livia l-a ajutat sa-l convinga pe Augustus sa-l adopte pe Tiberius ca fiu si mostenitor. Intrucat Livia nu avea copii supravietuitori de Augustus, a revenit lui Tiberiu sa se asigure ca sangele ei curge prin ceea ce va deveni dinastia iulio-claudiana.

Din punct de vedere istoric, relatia dintre Livia si Tiberiu a fost caracterizata ca o lupta urata pentru putere, istoricii sustinand ca mama tanjea sa fie co-conducatoare, in timp ce fiul nu avea influenta. In schimb, ne-am putea imagina o femeie care cauta sa-si impartaseasca intelepciunea si experienta unui fiu care tanjeste doar sa faca lucrurile in felul sau. Fara indoiala, dupa cum povestesc istoricii, Livia a tinut intalniri lungi cu Tiberiu si i-a oferit sfaturi. Si fara indoiala, asa cum atesta mai multe surse, Tiberiu i-a reamintit ca era o simpla femeie, fara autoritate de a intra in politica barbatilor. In Domina , Livia afirma ca ,,prima regula a puterii este supravietuirea”. S-ar putea sa fi fost o femeie, dar pana la momentul in care prima imparateasa a murit in 29 d.Hr., la varsta de 86 de ani, ea aratase ca nu era nimic ,,simplu” la ea.