Luxatia soldului este o patologie. Aceasta consta intr-o pierdere a relatiei articulare normale dintre suprafata articulara a femurului si pelvis. Exista diferite tipuri de luxatii de sold. Acestea depind de locul in care se afla suprafata articulara a femurului in raport cu tibia.

In acest fel, distingem intre doua tipuri de luxatie de sold:

 • Luxatia anterioara a soldului: femurul este deasupra acetabulului, adica portiunea articulara concava a suprafetei pelvine.
 • Luxatia posterioara a soldului – femurul se afla in spatele acetabulului.

Cauze

Luxatia soldului se datoreaza de obicei unui traumatism sever care apare ca urmare, de exemplu, a accidentelor de circulatie. O alta cauza frecventa este munca de mare impact in care soldul sufera o lovitura puternica si brusca.

De exemplu, atunci cand un pasager este implicat intr-un accident de masina lovind genunchiul de tabloul de bord. In acest caz, clinica ar prezenta un picior cu rotatie interna, abductie si picior flectat.

Simptome

Simptomele produse de luxatia soldului sunt urmatoarele:

 • Durere in jurul soldului.
 • Umflarea si inflamatia  zonei.
 • Impotenta functionala : incapacitatea de a roti piciorul la efectuarea rotatiei externe sau interne, in functie de faptul ca luxatia este anterioara sau posterioara.
 • Scurtarea membrului si deformare in cazul neprimirii asistentei medicale necesare.
 • Este posibil sa observati o lipsa de senzatie in unele zone ale piciorului sau piciorului, din cauza leziunilor nervoase.
 • Ocazional, sangele se poate acumula in cavitatea articulara.

Diagnostic

Diagnosticul unei luxatii de sold nu necesita de obicei teste speciale. Acest lucru se datoreaza a doi factori:

 • Pacientul prezinta dureri severe in jurul soldului.
 • Piciorul este imobilizat si rotit extern sau intern daca este anterior sau respectiv posterior.

Cu toate acestea, este recomandabil sa efectuati un test imagistic al zonei. In acest fel, existenta unei fracturi osoase asociata cu luxatia este exclusa inainte de a incerca manipularea acesteia:

 • O examinare radiologica a celor doua planuri este suficienta pentru a determina tipul de luxatie si pentru a efectua tratamentul adecvat. Daca radiografia nu este suficienta, ar fi necesara efectuarea unei scanari (CT) pentru a putea verifica daca exista deplasare a ligamentelor sau fractura.
 • O tomografie axiala computerizata (CAT) este o tehnica imagistica care utilizeaza radiatiile X pentru a obtine taieturi sau sectiuni anatomice, in acest caz ale soldului, si astfel sa ofere un diagnostic. CT simplu si CT tridimensional sunt utilizate in diagnosticul luxatiei soldului.

Tratamentul luxatiei soldului

Pentru a preveni raniri suplimentare, mai grave, tratamentul pentru o luxatie de sold ar trebui inceput cat mai curand posibil. Acest tratament consta in reducerea articulatiei, adica repozitionarea acesteia in pozitia sa naturala.

In general, plasarea soldului se efectueaza sub anestezie locala, pentru a mentine muschii relaxati cu analgezice si anestezice in prealabil. Anestezia generala va fi folosita doar ca ultima solutie, cand, in ciuda medicatiei, articulatia nu poate fi redusa fara riscul de a provoca mai multe leziuni.

Odata ce articulatia a fost redusa, trebuie efectuata o radiografie de control pentru a exclude fracturile asociate cu luxatia. Piciorul este apoi imobilizat astfel incat sa ramana atasat de bandaj. Lucrul obisnuit este ca in timpul in care piciorul este imobilizat, pacientul nu are voie sa puna piciorul pe pamant si nici macar sa se ridice din pat.

Odata ce timpul de odihna a trecut, exercitiile de reabilitare sunt esentiale. Acest lucru se datoreaza faptului ca cu ele se recupereaza puterea muschilor slabiti de imobilizare. Desi este normal sa pierzi agilitatea si forta dupa luxatie, o recuperare completa dupa aceasta este, de asemenea, obisnuita.

Dirijate de un kinetoterapeut, exercitiile de intindere si tonifiere musculara precum fitball si bosu sunt benefice, favorizand refacerea fortei musculare.

Primul ajutor

Daca nu este disponibila asistenta medicala imediata, primul ajutor adecvat poate fi utilizat pentru a trata luxatiile:

 • Este necesar sa se imobilizeze articulatia afectata, adica soldul.
 • Pentru a produce un efect analgezic, aplicati un pachet de gheata pe sold.
 • Nu mutati zona, va fi necesara odihna absoluta pentru a nu agrava situatia.
 • In niciun caz nu incercati sa repozitionati soldul sau sa administrati vreun medicament persoanei afectate.

Odata urmati acesti pasi, va fi necesar sa transferati persoana afectata la un centru medical.  Acolo, cadrele medicale vor putea efectua analizele necesare.

Prevenirea

Exista cateva sfaturi de care trebuie sa tinem cont pentru a evita luxatia soldului. Este important, printre altele, sa efectuati exercitii fizice frecvent pentru a intari muschii, sa efectuati o incalzire corecta in prealabil si sa purtati pantofi confortabili.

Daca aveti indoieli cu privire la frecventa, intensitatea sau tipul de exercitii pe care ar trebui sa le faceti, amintiti-va ca va puteti consulta oricand cu medicul traumatolog si cu kinetoterapeutul.