Pentru a explica ce este un liposarcom, vom incepe mai intai prin a explica ce este un lipom. Un lipom este un nodul care este format din celule adipoase care apare de obicei intre stratul pielii si cel muscular.

De obicei se formeaza in zonele de sub pielea umerilor, spatelui sau gatului. Exista situatii in care lipoamele sunt in diferite parti ale corpului, situatie care se numeste lipomatoza.

Un lipom se simte aluos si este de obicei nedureros, miscandu-se usor atunci cand este apasat cu degetele. Fiind un nodul, oamenii il pot confunda cu cancerul, cu toate acestea, un lipom nu este cancer si este de obicei inofensiv si nu necesita de obicei tratament.

Exista situatii in care acest nodul deranjeaza, este dureros si creste. In aceasta situatie se recomanda operatia si indepartarea acesteia. Desi cel mai normal lucru este ca lipoamele nu evolueaza intr-o tumoare maligna, exista momente cand acest lucru se intampla. Cand lipomul este malign se numeste liposarcom.

Prin urmare, un liposarcom sau un lipom malign este un tip de cancer care se dezvolta cel mai adesea in celulele adipoase. Este cel mai puternic sarcom al tesuturilor moi si tinde sa se dezvolte mai frecvent la persoanele cu varsta cuprinsa intre 50 si 70 de ani.

Tipuri de liposarcoame sau lipoame maligne

Cauza prin care se dezvolta acest tip de cancer nu este cunoscuta cu exactitate. Ceea ce se crede este ca este legat de o cauza genetica. Cand se dezvolta un liposarcom, acesta poate fi o tumoare de grad inalt sau de grad scazut.

Lipoamele maligne de grad scazut sunt cele care cresc lent si nu se raspandesc in alte zone ale corpului. In ceea ce priveste tumorile de grad inalt, acestea sunt mai mari si se raspandesc in mod normal la alte celule.

Tipul de liposarcom care se va dezvolta va depinde de tipul de celule care sufera mutatii si se dezvolta in tumora. Cu aceasta avem urmatoarele tipuri de lipoame maligne:

 • Bine diferentiat. Este cel mai comun tip. Este o tumoare care este compusa aproape in intregime din celule de tesut adipos.
 • Mixoid. Dupa liposarcomul bine diferentiat, este al doilea cel mai frecvent. Acest tip de tumora este de obicei localizata in muschii picioarelor.
 • Nediferentiat. Este format dintr-o tumoare grasa si alta fara grasime. Partea grasa corespunde unei tumori bine diferentiate iar cea care nu are grasime, este o tumora de celule care se gaseste in oase, muschi sau tesutul pielii. Adesea creste din nou daca a fost indepartat si se poate raspandi in alte zone ale corpului.
 • Amestecat. Este o tumoare care este alcatuita din mai mult de un tip de liposarcom si de obicei creste in abdomen.
 • Pleomorfa. Este un tip rar de tumora. De obicei apar in muschii picioarelor si au putina sau deloc grasime.

Semne si simptome

Dupa cum s-a spus, liposarcoamele sunt de obicei tumori care nu provoaca durere si au o crestere in mod normal lenta. Exista insa situatii in care tumora creste si poate exercita o oarecare presiune asupra nervilor si vaselor de sange, declansand o situatie dureroasa.

In functie de zona in care se afla tumora, simptomele vor fi diferite. Printre acestea putem observa (daca tumora este localizata intr-o extremitate) o reducere a mobilitatii acesteia.

In plus, pacientul poate prezenta dureri si umflaturi in zona in care se afla tumora, dureri in piept si abdomen. Alte simptome caracteristice ale acestor tumori sunt:

 • Constipatie sau diaree
 • Sangerare in scaun.
 • Dificultate la urinare si la inghitire.
 • Pierdere in greutate.
 • Tuse si dificultati de vorbire si respiratie.

Cum este diagnosticat un lipom malign?

Primul lucru de facut este o palpare superficiala a tumorii. Daca ar fi un lipom benign, in general, nu ar necesita o examinare speciala, intrucat medicul generalist sau dermatologul il va putea diferentia prin atingere si vedere.

In cazul in care diagnosticul este pus la indoiala, ar putea fi efectuate diferite tehnici. In primul rand, este radiografia. Aceasta tehnica este utilizata pentru a realiza o imagine a tumorii si a zonei din jurul acesteia. Radiografia arata daca tumora a afectat oasele si daca s-a raspandit la plamani.

Tomografia computerizata, cunoscuta si sub numele de CT, este o alta tehnica care este utilizata in diagnosticarea unui lipom malign. Acesta este un aparat special de radiografie caruia i se pot administra coloranti inainte de a fi facute fotografiile, pentru a le face mai usor pentru medici sa vada mai bine imaginile.

O alta tehnica folosita este imagistica prin rezonanta magnetica. Acest aparat foloseste magneti puternici si un computer pentru a fotografia tumora si zona din jurul acesteia.

In plus, exista tomografia cu emisie de pozitroni, care este folosita si pentru a vedea daca pacientul are cancer si daca s-a raspandit. Un colorant este injectat in vena pentru a ajuta celulele sa apara mai clar.

In cele din urma este biopsia, in care medicul prelungeste o cantitate mica de tesut din tumoare pentru examinare. Prin examinare se poate demonstra daca tumora este in sfarsit un lipom malign si ce tip este.

Tratamentul liposarcomului

Pentru a trata liposarcoamele avem urmatoarele proceduri:

 • Chimioterapia. Acest medicament are scopul de a ucide celulele care formeaza tumora, celulele canceroase. Este adesea folosit pentru a reduce dimensiunea tumorii inainte de efectuarea unei interventii chirurgicale. De asemenea, poate fi administrat mai tarziu pentru a ucide orice celule canceroase care pot ramane.
 • Radioterapie. Foloseste unde radio de inalta frecventa pentru a ucide celulele pe care le tinteste. Este de obicei combinat cu alte tehnici, cum ar fi rezectia tumorii.

Important este ca daca prezinti aceasta afectiune, mergi imediat la un specialist. Aceasta va sti sa identifici ce tip de lipom prezentati si, in plus, va indica cel mai bun tratament.