Negii obisnuiti sunt formatiuni ridicate pe piele cu diferite forme si consistente. Acestia provin din infectia cu virusul papiloma uman (HPV), un agent patogen cu mai mult de 100 de subtipuri responsabil de cauzarea de leziuni verucoase de diferite considerente. Cele mai comune subtipuri de HPV sunt legate de veruci obisnuite.

Aceste formatiuni nu sunt de obicei grave, desi pot deveni foarte enervante si inestetice atunci cand cresc. In plus, pot provoca disconfort secundar si rani daca, de exemplu, se freaca sau se prind de imbracaminte sau alte obiecte.

Desi sunt foarte frecvente la varsta pediatrica, verucile vulgare pot aparea oricand in viata. Se transmit prin contact direct cu o alta persoana infectata sau cu obiecte pe care le-a folosit cineva cu negi (prosoape, manusi, ochelari) si nu sunt un pericol pentru sanatate.

Tipuri de negi

Negi vulgari. Sunt cei mai comuni. Au forma rotunjita, pot aparea in grupuri sau solitari, iar suprafata lor este rugoasa. Se formeaza pe spatele si palmele mainilor si talpile picioarelor, intre degete si, uneori, pe fata, gat si scalp.

Negi genitali. Se mai numesc si condiloame. Au consistenta mai moale, iar uneori au forma de conopida, cand sunt foarte numerosi. Ei sunt localizati in orice zona – zona genitala (penis, vulve), in zona inghinala si in regiunea perianala. Sunt foarte contagiosi, deoarece mucoasa urogenitala este mai delicata si susceptibila la eroziuni si rani mici care faciliteaza intrarea HPV. Ele se transmit in timpul actului sexual.

Negi filiformi. De forma alungita si mai moale ca textura, apar de obicei pe gat si pleoape. Sunt atasati de piele printr-o zona mica. De multe ori se desprind singure si sunt adesea prinse de unghii, lanturi pentru gat, perie sau pieptene.

Negi subungueali si periunguali. Acesta este numele dat negilor care apar sub sau, respectiv, in jurul unghiilor.

Negi plate. Sunt mai frecvente la copii si adolescenti. Nu ies prea mult in evidenta si culoarea lor este de obicei mai alba si asemanatoare cu cea a pielii decat restul verucilor obisnuite. Au dimensiuni mici si sunt distribuite in grupuri sau ciorchini.

Negi plantari. Cunoscuti mai bine sub numele de papiloame, verucile plantare apar pe talpile picioarelor. Aceasta locatie le face foarte dureroase din cauza presiunii greutatii corpului atunci cand merg sau se incalta, asa ca aproape intotdeauna necesita tratament pentru a le elimina in loc sa astepte sa dispara de la sine.

Tratamente pentru veruci

Negii nu au intotdeauna nevoie de tratament specific, deoarece aproximativ o treime dintre ei dispar spontan in sase luni de la eruptie. In plus, daca nu provoaca disconfort sau durere, nu cresc sau daca sunt amplasate intr-un loc neobservat, nu este strict necesara indepartarea lor.

Cu toate acestea, verucile, negii sau negii plantari sau cei care provoaca disconfort pot fi eliminate in diferite moduri.

Una dintre cele mai frecvente metode de tratare a negilor obisnuiti este aplicarea acidului salicilic, direct pe suprafata negului dupa ce i-a fost razuita suprafata cu o pila pentru a facilita patrunderea principiului activ. Se face la domiciliu chiar de pacient. Ele pot fi indepartate si cu raceala (crioterapie), sau cu alti agenti topici precum cantaridina, efectuate intotdeauna de medicul dermatolog. Chirurgia este o tehnica practic dezafectata astazi.

Unele veruci care sunt filiforme sau au o radacina foarte mica pot fi indepartate prin sugrumarea acestora cu ata chirurgicala. Cu toate acestea, aceasta metoda necesita timp si nu este intotdeauna binevenita de catre pacient. Pe de alta parte, crioterapia cu azot lichid sau electrocoagularea (cu anestezie prealabila) este fezabila, efectuata intotdeauna de maini experte (dermatolog).

Daca avem veruci genitale, trebuie sa mergem intotdeauna la dermatolog pentru diagnostic si tratament corect, deoarece este o infectie foarte contagioasa si de asemenea in unele tipuri de HPV poate fi asociata cu anumite tipuri de carcinoame.

Inainte de a recurge la orice metoda casnica sau remedii populare, este esential sa consultati un specialist, care va stabili cea mai buna modalitate de a elimina negii.