Casa Alba a exprimat luni ,,ingrijorari serioase” cu privire la o serie de ciocniri intensificate in Ierusalimul de Est intre politia israeliana si protestatarii palestinieni care continua sa clatine orasul sfant contestat.

,,Continuam sa monitorizam indeaproape violenta din Israel. Avem ingrijorari serioase cu privire la situatie, inclusiv confruntari violente pe care le-am vazut in ultimele zile “, a declarat reporterilor, secretarul de presa de la Casa Alba, Jen Psaki.

,,Este un lucru pe care echipa noastra de securitate nationala il monitorizeaza indeaproape, evident, la nivelul intregului guvern”, a spus Psaki, adaugand ca presedintele Joe Biden este ,,tinut la curent si, de asemenea, il urmareste cu atentie”.

Consilierul pentru securitate nationala, Jake Sullivan, a abordat situatia, de asemenea, duminica, intr-un apel telefonic, cu omologul sau israelian, Meir Ben-Shabbat, in timpul caruia Sullivan ,,a evidentiat angajamentele recente ale inaltilor oficiali americani cu inalti oficiali israelieni si palestinieni si cu partile interesate regionale cheie pentru a face presiuni pentru a asigura calmul, a descalifica tensiunile si a denunta violenta “, potrivit unei citiri a conversatiei de la Casa Alba.

Cele mai recente ciocniri au coincis cu sarbatorile Zilei Ierusalimului din Israel, marcate de nationalistii israelieni care defileaza prin oras in fiecare an pentru a-si revendica revendicarea in zona disputata. Bataliile se desfasoara in apropierea moscheii Al-Aqsa din orasul vechi al Ierusalimului – cunoscut de evrei ca Muntele Templului si de musulmani ca Sanctuarul Nobil – unde peste 300 de palestinieni au fost raniti luni.

Desi oficialii israelieni au modificat traseul marsilor de Ziua Ierusalimului pentru a evita Cartierul Musulman al Orasului Vechi, conflictul s-a agravat luni seara dupa ce militantii Hamas din Fasia Gaza au tras rachete spre Ierusalim si au stabilit un termen pentru eliminarea fortelor de securitate israeliene din Moscheea Al-Aqsa.

In apelul sau cu Ben-Shabbat, Sullivan ,,a incurajat guvernul israelian sa urmeze masurile adecvate pentru a asigura calmul in timpul comemorarilor Zilei Ierusalimului”, a spus Casa Alba. De asemenea, Sullivan ,,si-a exprimat angajamentul administratiei fata de securitatea Israelului si de a sprijini pacea si stabilitatea in Orientul Mijlociu si l-a asigurat pe domnul Ben-Shabbat ca SUA va ramane pe deplin angajata in zilele urmatoare pentru a promova calmul in Ierusalim”.

Exacerbarea in continuare a tulburarilor din Ierusalimul de est sunt eforturile colonistilor evrei din cartierul Sheikh Jarrah din oras, care cauta sa evacueze mai multe familii palestiniene – o chestiune care merita in mod similar ,,ingrijorari serioase” in Casa Alba, a spus Sullivan lui Ben-Shabbat.

Cei doi consilieri de securitate nationala s- au intalnit personal la Washington, DC, la sfarsitul lunii trecute pentru a discuta despre diplomatia fata de Iran, in timp ce SUA lucreaza pentru a se alatura acordului nuclear din 2015 cu Teheran pe care fostul presedinte Donald Trump l-a abandonat. Israelul ramane ezitant cu privire la reluarea pactului.

Rep. Rashida Tlaib (D-Mich.), Care in 2018 a devenit una dintre primele doua femei musulmane alese in Congres, a cantarit luni conflictele de la moscheea Al-Aqsa intr-un tweet – descriind scena ca fiind un ,,loc a pacii profanate de violenta “si cerand SUA sa-si conditioneze ajutorul strain pentru Israel.

,,Al-Aqsa este cel de-al treilea loc sfant din Islam si oamenii care se roaga in cele mai sfinte zile ale lunii sfinte ale Ramadanului au fost batute, gazate, impuscate si ucise de fortele israeliene. Li se refuza medicii si sunt obligati sa foloseasca covorasele de rugaciune ca brancarde “, a scris Tlaib online .

Raspunzand lui Tlaib, ambasadorul israelian in SUA si Natiunile Unite, Gilad Erdan, a acuzat-o pe congresista ca ,,a starnit tensiunile” cu mesajele sale si a postat o imagine a ceea ce parea a fi o gramada de pietre in interiorul complexului.