Pentagonul si-a intensificat activele militare in Orientul Mijlociu, in timp ce fortele coalitiei SUA si NATO incep sarcina colosala de retragere din Afganistan.

In aceasta saptamana, inca doua bombardiere strategice ale Fortei Aeriene SUA B-52 Stratofortress au ajuns la baza aeriana Al Udeid din Qatar, aducand numarul total de B-52 in asteptare pentru a raspunde la un atac taliban la sase.

“Am aratat extrem de clar ca protejarea fortelor noastre si a fortelor aliatilor si partenerilor nostri, pe masura ce si ei se retrag, este o prioritate, este o prioritate principala”, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby.

,,Am facut planuri de a introduce capabilitati suplimentare de forta terestra pentru a ne asigura, din nou, ca acest lucru este sigur si ordonat”, a adaugat Kirby. Pentagonul a extins, de asemenea, desfasurarea unui grup de greva al transportatorului US Navy in regiune si a desfasurat o duzina de avioane de lupta F-18 pentru a oferi sprijin suplimentar.

Kirby a spus anterior ca Comandamentul Central al SUA, comandamentul combatant care supravegheaza operatiunile americane din Orientul Mijlociu, va continua sa evalueze necesitatea unor capacitati militare suplimentare pe masura ce pleaca fortele SUA si ale coalitiei.

,,Presedintele a decis sa puna capat implicarii Americii in cel mai lung razboi al nostru si vom face exact asta. Si pana acum, la mai putin de o saptamana, tragerea se desfasoara conform planului “, a declarat joi secretarul apararii, Lloyd Austin, reporterilor la Pentagon.

,,Accentul nostru este sa ne asiguram ca putem retrograda resursele noastre, trupele noastre, aliatii nostri intr-un mod sigur, ordonat si responsabil”, a spus Austin, adaugand ca in viitor Departamentul Apararii, sperant in sprijinul Congresului, intentioneaza sa ofere resurse financiare ajutor fortelor afgane.

Saptamana trecuta, Casa Alba a confirmat ca trupele americane au inceput procesul de retragere din Afganistan si ca Pentagonul a desfasurat in mod proactiv trupe suplimentare si echipamente militare pentru a proteja fortele din regiune.

,,Potentialii adversari ar trebui sa stie ca, daca ne ataca in retragerea noastra, ne vom apara pe noi insine, [si] pe partenerii nostri, cu toate instrumentele la dispozitia noastra”, a declarat secretarul de presa adjunct de la Casa Alba, Karine Jean-Pierre, reporterilor care calatoreau pe Air Force One .

,,In timp ce aceste actiuni vor avea ca rezultat initial cresterea nivelului fortelor, ramanem dedicati ca toti militarii americani sa iasa din Afganistan pana la 11 septembrie 2021″, a spus ea, adaugand ca administratia Biden intentioneaza sa aiba o iesire ,,sigura si responsabila” din tara razboinica.

In aprilie, Biden a anuntat  retragerea completa a trupelor americane din Afganistan pana la 11 septembrie, punand capat celui mai lung razboi din America.

Eliminarea a aproximativ 3.000 de membri ai serviciului SUA coincide cu a 20-a aniversare a atacurilor teroriste din 11 septembrie, care au stimulat intrarea Americii in razboaie indelungate din Orientul Mijlociu si Asia Centrala.

Cronologia de retragere a lui Biden se rupe cu un termen propus intermediat anul trecut de  administratia Trump cu talibanii . Conform acestui acord, toate fortele straine ar fi trebuit sa paraseasca Afganistanul pana la 1 mai.

De la decizia lui Biden de a parasi tara, SUA au eliminat echivalentul a aproximativ 60 de incarcaturi de material C-17 Globemaster din Afganistan, potrivit unei actualizari a Comandamentului Central. Peste 1.300 de echipamente, care nu vor fi lasate armatei afgane, au fost, de asemenea, predate Agentiei de Logistica a Apararii pentru distrugere.

De asemenea, SUA au predat oficial o facilitate armatei afgane. Pana in prezent, Comandamentul Central estimeaza ca SUA a finalizat intre 2% si 6% din procesul de retragere.