Nu numai mecanicii de profesie sau soferii cu multa experienta la volan trebuie sa aiba asupra lor o trusa de scule auto. Chiar si conducatorii auto incepatori pot sa se confrunte cu situatii in care este nevoie sa intervina personal pentru a remedia o defectiune sau sa efectueze schimbarea unor accesorii.

Situatiile cel mai frecvent intalnite in care ai nevoie de scule auto

O pana sau orice alte probleme cu anvelopele necesita, pentru a fi rezolvata, o cheie potrivita pentru suruburile de la roata, o surubelnita clasica sau un aparat electric de insurubat, precum si un cric.

O alta situatie care poate sa apara destul de des este cea in care bateria s-a descarcat sau, indiferent de motiv, nu mai functioneaza in mod corespunzator. In acest caz, vei avea nevoie de un set de cabluri de pornire si, posibil, de o cheie pentru borna acumulatorului.

Chiar si pentru inlocuirea becurilor arse din sistemul de iluminare al masinii, este nevoie de anumite instrumente de baza pentru a accesa compartimentul becului.

Cand constati ca motorul s-a supraincalzit, deci este posibil ca sistemul de racire sa nu functioneze in mod corespunzator, iti va trebui o cheie pentru rezervorul de lichid de racire, posibil si un scut termic.

Daca luminile sau orice alta parte a sistemului electric intampina probleme, sunt necesare alte tipuri de instrumente, in primul rand pentru diagnoza. Odata identificat cu claritate elementul care nu functioneaza corespunzator, se trece la reparatia propriu-zisa.

De scule auto de diferite feluri ai nevoie si atunci cand trebuie sa efectuezi reparatii minore intr-un loc izolat, cel putin atat cat sa reusesti sa ajungi apoi la un service specializat in conditii de siguranta. Astfel de interventii sunt necesare, de exemplu, cand pierzi un element de fixare sau se rup anumite componente.

In fine, echipamente specializate sunt necesare in timpul unor activitati menite sa contribuie la intretinerea preventiva a automobilului. Este vorba despre verificarea nivelului de ulei sau despre inlocuirea filtrelor. Alteori, este posibil sa iti doresti sa montezi sau sa demontezi diferite accesorii, precum un suport pentru remorcare ori unul pentru biciclete.

Tipurile de scule auto care nu trebuie sa iti lipseasca

Ca sa fii pregatit pentru oricare dintre aceste situatii si pentru multe altele, mai greu de anticipat, iti poti face o lista cu produsele pe care sa le achizitionezi si care sa nu lipseasca niciodata din trusa aflata in portbagaj.

In primul rand, este vorba despre diferite tipuri de chei, de exemplu cele fixe, inelare sau tubulare, astfel incat sa poti sa manevrezi cu succes orice fel de surub sau de piulita, inclusiv cele aflate in pozitii mai greu accesibile cu alte instrumente.

La fel de frecvent sunt necesare diferite modele de surubelnite sau, pentru a-ti usura munca, aparate care au in acelasi timp functia de ingaurit si insurubat. Un ciocan de lipit este, la randul sau, util in numeroase imprejurari.

Din dotarile de baza ale unui sofer nu trebuie sa lipseasca nici clesti pentru diferite operatiuni de prindere, taiere sau indoire, fire si agrafe de sarma pentru fixari temporare, testere de tensiune pentru a verifica problemele electrice, lanterne pentru a vedea mai bine in zonele intunecate sau in caz de defectiuni aparute pe timp de noapte, precum si manusi pentru protectia mainilor in timpul reparatiilor.

Cu aceste scule auto in portbagaj, vei pleca la drum cu deplina incredere ca poti face fata oricarei situatii neprevazute!