Doua notiuni sinonime, care, in societatea contemporana, in care este promovata imaginea femeii anorexice, incep sa devina, din pacate, din ce in ce mai distincte. Faptul ca femei cu siluete silfitice apar in prezentarile de moda, la televizor si in reclame, provoaca stabilirea unui prototip de frumusete feminina ravnit de toti, femei sau barbati.

Daca lucrurile ar ramane la acest nivel, probabil ca nu ar fi nici o problema, dar cand acest ideal feminin devine canon de frumusete, rezultatul este unul ingrijorator, in primul rand din punct de vedere al modalitatilor prin care se ajunge acolo.

Adoptarea unei diete, de cele mai multe ori severa, este cel mai des intalnit procedeu adoptat de reprezentantele sexului frumos, si nu numai, pentru a dobandi in scurt timp o silueta de invidiat. Dar, cel mai adesea sunt trecute cu vederea riscurile unei astfel de actiuni care poate provoca numeroase afectiuni, de la banalele, deja, dezechilibre ale organismului, pana la boli grave precum ulcerul sau chiar decesul persoanei in cauza. Din acest motiv atentia specialistilor in nutritie s-a focalizat catre promovarea dietelor care asigura un mod de viata sanatos. Este vorba despre cele care respecta urmatoarele reguli de baza:

1. Prima este cea referitoare la perioada de timp atribuita unei astfel de initiative. Alegerea unui angajament pe termen lung este solutia optima pentru un organism sanatos, care este in acelasi timp si frumos.

2. Al doilea aspect ce trebuie avut in vedere este evitarea curelor de slabire severe, care fac mai mult rau decat bine. Pe langa posibilele probleme de sanatate, daca dupa terminarea unei astfel de diete se revine la stilul de viata initial se vor depune mai multe kilograme decat erau la inceput.

3. Al treilea aspect se refera la alimentatia propriu-zisa. Nu trebuie sa domine anumite alimente, pentru ca organismul are nevoie de o hrana diversificata, ci sa se incerce pe cat posibil alternarea alimentelor precum fructe (mere, citrice, piersici, nectarine, capsuni), legume (rosii, castraveti, varza, morcov, ardei gras), carne slaba (peste, pui, vita), lactate (semi)degresate (lapte dulce, iaurt, branza proaspata). Nici painea nu trebuie eliminata cu totul, pentru ca nu painea ingrasa, ci excesul de paine.Totusi se recomanda painea graham sau de secara, in detrimentul celei albe.

4. De asemenea, nici sportul nu trebuie neglijat. Cateva minute pe zi de exercitii fizice va redau tonusul muscular, dar si o stare psihica pozitiva in acelasi timp.Daca timpul sau sanatatea nu va permite o activitate fizica mai intensa, atunci puteti opta pentru plimbari, urcatul scarilor in loc de a folosi liftul sau chiar diverse activitati casnice.

Acestea sunt principalele coordonate ale unui regim sanatos care ar trebui sa devina si coordonatele stilului nostru de viata, pentru ca intotdeauna e mai bine sa previi decat sa combati.