Sursa foto: Shutterstock

Protecția solară este esențială pentru menținerea sănătății pielii și prevenirea îmbătrânirii premature, arsurilor solare și a cancerului de piele. Într-o piață plină de produse cu protecție solară este important să înțelegem caracteristicile cheie ale acestor produse pentru a face alegerile corecte. Iată cinci caracteristici esențiale pe care trebuie să le cunoști despre produsele cu protecție solară!

1. Factorul de protecție solară (SPF)

SPF-ul sau factorul de protecție solară este una dintre cele mai importante caracteristici ale unui produs cu protecție solară. Factorul de protecție solară reprezintă o măsură a eficienței unui produs de protecție solară în blocarea radiațiilor ultraviolete B (UVB). Conform U.S. Food & Drug Administration, radiațiile UVB sunt principalele cauze ale arsurilor solare și pot contribui semnificativ la dezvoltarea cancerului de piele [1]. Prin urmare, este esențial să alegem un produs cu un nivel adecvat de SPF pentru a ne proteja pielea de aceste efecte nocive.

Cum funcționează SPF-ul?

SPF-ul indică timpul pe care o persoană îl poate petrece la soare fără a se arde, comparativ cu cât ar dura fără a folosi protecție solară. De exemplu, dacă o persoană s-ar arde în mod normal după 10 minute de expunere la soare, un produs cu SPF 30 îi va permite să stea la soare timp de aproximativ 300 de minute (adică 30 de ori mai mult) fără a se arde. Acesta este un mod simplu de a înțelege eficiența unui produs cu protecție solară.

Alegerea corectă a SPF-ului

Dermatologii recomandă utilizarea unui produs cu un SPF de cel puțin 30 pentru protecția zilnică [1]. Pentru activități în aer liber prelungite, un SPF mai mare poate oferi o protecție suplimentară. Este important de reținut că SPF-ul trebuie reaplicat la fiecare două ore și după înot sau transpirație excesivă.

2. Spectrul larg de protecție (UVA și UVB)

Razele ultraviolete (UV) sunt o formă de radiație electromagnetică care provine de la soare și care poate avea efecte dăunătoare asupra pielii umane. Acestea sunt de două tipuri: razele UVA și razele UVB. Razele UVA, care reprezintă aproximativ 95% din radiațiile UV care ajung la suprafața Pământului, sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură a pielii. Acestea pot penetra pielea adânc, deteriorând colagenul și elastina, care sunt esențiale pentru menținerea aspectului tânăr al pielii [1].

Pe de altă parte, razele UVB sunt mai energice și pot cauza arsuri solare, contribuind la dezvoltarea cancerului de piele. Un produs cu protecție solară eficient ar trebui să ofere protecție împotriva ambelor tipuri de radiații ultraviolete: UVA și UVB.

Importanța spectrului larg

Produsele etichetate cu „spectru larg” oferă protecție împotriva ambelor tipuri de radiații, fiind esențiale pentru o protecție completă a pielii. Prin urmare, dacă ești în căutarea unor creme de față hidratante cu SPF, asigură-te că există această mențiune pe eticheta produsului!

3. Rezistența la apă

Rezistența la apă este o caracteristică importantă, mai ales dacă intenționezi să înoți sau să faci exerciții fizice intense. Produsele cu protecție solară sunt etichetate fie „rezistente la apă”, fie „foarte rezistente la apă”, ceea ce indică durata în care produsul rămâne eficient după expunerea la apă.

Durata rezistenței la apă

  • Rezistente la apă: oferă protecție pentru cel puțin 40 de minute de înot sau transpirație.
  • Foarte rezistente la apă: oferă protecție pentru cel puțin 80 de minute.

Indiferent de gradul de rezistență la apă, este esențial să reaplici produsul după înot, uscarea cu prosopul sau transpirația intensă pentru a menține un nivel adecvat de protecție.

4. Ingrediente active și tipuri de filtre solare

Există două tipuri principale de filtre solare utilizate în produsele cu protecție solară: filtre minerale și filtre chimice [2].

Filtrele minerale

Filtrele minerale, cunoscute și sub denumirea de filtre fizice, includ oxidul de zinc și dioxidul de titan. Acestea acționează prin reflectarea radiațiilor UV de pe suprafața pielii. Filtrele minerale sunt adesea recomandate pentru pielea sensibilă, deoarece sunt mai puțin susceptibile de a provoca iritații.

Filtrele chimice

Filtrele chimice includ ingrediente precum avobenzona, octocrilena și oxibenzona [2]. Acestea funcționează prin absorbția radiațiilor UV și transformarea lor în căldură, care este apoi eliberată de piele. Produsele cu filtre chimice sunt de obicei mai ușor de aplicat și se absorb rapid în piele.

Alegerea între filtre minerale și chimice depinde de preferințele personale și de tipul de piele. Persoanele cu piele sensibilă sau cu alergii pot prefera filtrele minerale, în timp ce alții pot opta pentru filtrele chimice pentru o aplicare mai ușoară și o senzație mai plăcută pe piele.

5. Formularea și textura produsului

Formularea și textura produsului cu protecție solară pot influența considerabil experiența de utilizare și, implicit, dorința de a aplica produsul în mod regulat.

  • Creme și loțiuni

Cremele și loțiunile sunt cele mai comune forme de protecție solară și sunt ideale pentru pielea uscată, deoarece oferă hidratare suplimentară. Acestea sunt ușor de aplicat și se răspândesc uniform pe piele.

  • Geluri și spray-uri

Gelurile și spray-urile sunt preferate pentru pielea grasă sau pentru aplicarea pe zonele cu păr, cum ar fi scalpul sau pieptul. Acestea se absorb rapid și nu lasă reziduuri uleioase.

  • Stick-uri

Stick-urile de protecție solară sunt convenabile pentru aplicarea pe zone mici, cum ar fi fața, buzele și urechile. Acestea sunt ușor de transportat și de reaplicat.

Produsele cu texturi ușoare, cum ar fi gelurile și spray-urile, sunt de obicei preferate pentru utilizarea zilnică, deoarece se simt mai confortabil pe piele. În schimb, produsele cu texturi dense, cum ar fi cremele bogate, pot fi preferate pentru expunerea prelungită la soare, deoarece oferă o protecție mai mare.

Alegerea produsului potrivit cu protecție solară poate părea complicată, dar înțelegerea caracteristicilor esențiale face această sarcină mult mai ușoară. Ține cont de caracteristicile menționate mai sus și cu siguranță te vei putea bucura de soare în siguranță, folosind produsele cu SPF potrivite!

Referințe 

[1] Center for Devices and Radiological Health. “Ultraviolet (UV) Radiation.” U.S. Food and Drug Administration, FDA, www.fda.gov/radiation-emitting-products/tanning/ultraviolet-uv-radiation. Accessed 21 May 2024. 

[2] Brusie, Chaunie. “What SPF Should I Use?” Healthline, Healthline Media, 22 June 2023, www.healthline.com/health/what-spf-should-i-use. Accessed 22 May 2024.