În amenajarea unei băi, atât stilul, cât și funcționalitatea căzii joacă un rol major. Unul dintre principiile de bază ale designului este armonia între diferitele elemente ale unei încăperi. În acest sens, este important ca aspectul estetic al căzii să fie în concordanță cu restul băii, luând în considerare diversele elemente de design, precum forma, dimensiunea, culoarea și materialul căzii.

Baia în stil modern

Stilul modern în designul de interior este caracterizat de minimalism, cu accent pe linii clare, forme simple și culori neutre. Aceste principii se aplică și în cazul amenajării unei băi moderne, unde cada reprezintă un element central. În ceea ce privește alegerea căzii în stil modern, aceasta poate avea o formă dreptunghiulară, ovală sau chiar neconvențională, cu finisaje netede și strălucitoare. Poți explora căzile de la MatHaus, disponibile într-o gamă variată de modele.

Materialele utilizate în designul modern pentru cada de baie pot varia, două materiale populare fiind acrilul și oțelul inoxidabil. Este esențial ca materialul ales să fie durabil, ușor de întreținut și să reziste bine la umiditate.

În ceea ce privește elementele de design, cada poate fi încastrată, semi-încastrată sau freestanding. O cadă freestanding, plasată în centrul băii, poate deveni punctul focal al încăperii. Pentru un aspect mai aerisit, poți opta pentru o cada semi-încastrată, care permite vizibilitatea pardoselii sub cadă. Într-un design modern, cada trebuie să se integreze armonios cu restul elementelor din baie. Pentru a obține o astfel de integrare, se poate opta pentru o schemă cromatică unitară sau pentru contrast.

Baia în stil minimalist

În stilul minimalist, principiile designului se bazează pe conceptul că mai puțin înseamnă mai mult. Fiecare element din baie este funcțional și necesar, evitându-se orice elemente decorative inutile sau excesive. O cadă care se încadrează în acest stil ar trebui să aibă linii simple, culori neutre și o formă geometrică clară. Aprecierea pentru formele geometrice simple, texturile netede și culorile neutre sunt elemente definitorii ale acestui stil. 

Alegerea căzii potrivite este un aspect-cheie în amenajarea unei băi minimaliste. Căzile cu forme simple, netede și linii drepte sunt adesea cele mai potrivite pentru acest stil. Materialele precum oțelul inoxidabil pot contribui la un aspect curat și simplu.

Un alt aspect care contribuie la crearea unei atmosfere de relaxare și confort este utilizarea nuanțelor neutre, a luminii naturale și a spațiului liber. Amplasarea căzii într-un loc central al băii poate crea un punct focal în design, aducând un plus de armonie și echilibru.

Baia în stil boho

Stilul boho este un amalgam de culori vii, modele diverse și influențe din diverse culturi, regăsindu-și inspirația în libertate, creativitate și artă. În amenajarea băii în stil boho, cada poate deveni punctul focal al încăperii, oferind un spațiu de relaxare ce iradiază autenticitate și originalitate. Formele, culorile și modelele unice ale căzii pot transforma această piesă obișnuită într-un adevărat element de design:

  • în ceea ce privește alegerea materialelor, stilul boho încurajează utilizarea celor naturale, precum lemnul, piatra, rafia sau bumbacul. Acestea aduc un plus de căldură și autenticitate încăperii. Cada poate fi încadrată în decor printr-o bază de lemn sau piatra ori printr-o perdea de baie din bumbac cu broderii colorate. Aceste detalii contribuie la crearea unei atmosfere relaxante și confortabile;
  • decorarea în stil boho presupune adăugarea de elemente cu personalitate, cum ar fi taburete vintage, lămpi cu abajururi din rafie, coșuri din paie pentru depozitare, oglinzi cu rame sculptate manual sau chiar plante verzi pentru un plus de prospețime. Cada poate fi pusă în valoare prin așezarea lângă ea a unui taburet pe care se află o plantă sau o lampă. Aceste elemente aduc un plus de personalitate și farmec băii;
  • culorile calde, precum roșu, portocaliu sau galben, combinate cu tonuri de albastru sau verde, pot crea un contrast interesant și stimulant. Cada poate fi într-o culoare neutră, pentru a lăsa restul elementelor să iasă în evidență sau poate fi și ea colorată, dacă se dorește ca aceasta să devină elementul central al designului.

Baia în stil rustic

Baia în stil rustic este o alegere populară pentru mulți proprietari de case, datorită aspectului său cald și confortabil. Într-o astfel de amenajare, materialele naturale sunt nelipsite. Lemnul, piatra naturală sau teracota pot fi folosite în diverse moduri pentru a crea un design autentic și plin de personalitate. Aceste materiale pot fi integrate în designul căzii, dar și în restul amenajării, cum ar fi mobilierul sau accesoriile. 

Forma și dimensiunea căzii sunt, de asemenea, aspecte esențiale în crearea unui stil rustic. Cada poate avea o formă mai simplă și tradițională. Dimensiunea ar trebui să fie proporțională cu restul băii și să permită spațiu suficient pentru alte elemente de bază. Culorile naturale, cum ar fi maro, bej, crem sau verde, pot accentua stilul rustic al băii. Robinetele metalice tradiționale, mânerele din fier forjat sau decorarea căzii cu modele rustice pot adăuga un plus de autenticitate designului.  

Alegerea căzii potrivite poate avea un impact considerabil asupra aspectului și funcționalității băii. Prin considerarea atentă a designului, funcționalității, integrării căzii în amenajarea băii și a durabilității și întreținerii, poți crea o baie frumoasă și practică!