Arta este esentiala pentru societate, deoarece stimuleaza creativitatea, reflecta cultura, stimuleaza empatia, provoaca gandirea si ofera un mediu de exprimare. Imbunatateste intelegerea intelectuala si emotionala de catre societate a lumii.

Dar lucrul cu arta este ca este atat de diversa incat exista la fel de multe moduri de a o intelege cate oameni exista.

De aceea, exista savanti care dau definitia lor speciala a cuvantului, cum ar fi cea scrisa de acest celebru romancier rus, care spune:

„Arta este activitatea prin care o persoana, dupa ce a experimentat o emotie, o transmite in mod intentionat altora” – Lev Tolstoi

In timpul vietii sale, Tolstoi era cunoscut ca a scris pe baza experientelor sale de viata, cum ar fi cea mai faimoasa lucrare a sa, „Razboi si pace”, care a folosit o mare parte din experienta sa din timpul razboiului Crimeei.

Indiferent daca definitia lui a artei este sau nu cea mai buna, ideea este ca oamenii privesc arta pe baza modului in care au experimentat-o.

Ce este Arta?

Exista multe definitii comune ale artei, conform multor carti ale unor artisti si autori celebri. Putini de citat:

Arta este

 • orice lucrare creativa a unei fiinte umane
 • o forma de exprimare
 • rezida in calitatea de a face; procesul nu este magic
 • un act de a face ceva distractiv vizual
 • o activitate care manifesta frumusete (Ce este frumusetea in arta?)
 • maiestria, un mod ideal de a face lucrurile
 • nu un lucru – este o modalitate (Elbert Hubbard)
 • cel mai intens mod de individualism pe care l-a cunoscut lumea
 • descoperirea si dezvoltarea principiilor elementare ale naturii in forme frumoase potrivite pentru uz uman (Frank Lloyd Wright)

De ce este importanta arta?

Probabil, cea mai proeminenta teorie care explica cel mai bine – De ce este arta importanta – este de la Van Jones, care ofera subtil un raspuns excelent la Ce este arta?

Van Jones a prezentat un grafic care reprezinta cu acuratete interactiunea dintre cele patru aspecte ale societatii si diferitii ei membri.

In consecinta, Vones descrie de ce arta este importanta pentru societatea noastra.

Graficul (de mai jos) reprezinta societatea noastra.

Societatea este condusa de elite puternice, masele dependente, guvern, producatori culturali si artisti

Graficul Van Jones

In stanga, ai actiune, iar in dreapta, idei; elitele sunt in varf, iar masele sunt dedesubt. Exista un act interior si un act exterior.

In interior, sunt bani mari: elitele cheltuiesc milioane de dolari pentru a influenta politicienii si factorii de decizie. Actul interior are puterea de a influenta creatorii de politici.

Pe dinafara, noi, cei de la baza, ne stabilim asteptarile si nevoile pentru ca alesii sa adopte legi care sa ne dea putere. Masele reflecta ceea ce isi doreste societatea (inima)

Partea stanga, „actiune”, inseamna adesea schimbari de politica cuantificabile. Partea dreapta, „idei”, poate fi mai greu de vazut. Nu vorbim neaparat despre lucruri concrete aici, ci mai degraba despre un „spatiu de cap”.

Institutiile academice si grupurile de reflectie, care nu sunt intotdeauna implicate in castigurile politice imediate, sunt semnificative in crearea unei culturi a gandirii

In timp ce partea stanga, „actiunea”, continua sa produca schimbari de politica cuantificabile si noi legi, partea dreapta, „idei”, poate fi greu de cuantificat rezultatul. Desi „capul” vorbeste despre teorii si mediul academic, nu reuseste sa contribuie in mod semnificativ la factorii de decizie.

Artistii intra in piesa aici in acest moment

Artistii sunt reprezentati aici pe partea ideilor, in „spatiul inimii”.

Arta este pozitionata in mod unic pentru a emotiona oamenii – inspirandu-ne, incizand noi intrebari si provocand curiozitate, entuziasm si indignare.

Artistii pot intari vointa si pot impinge oamenii sa actioneze. Ei nu gandesc ca factorii de decizie politica sau ca oamenii academicieni.

Artistii gandesc din inima lor – idei mari, revolutionare si vizionare.

Acesta este motivul pentru care artistii sunt capabili sa mute oamenii la actiune, creand astfel o contributie culturala si politica semnificativa.

Acesta este ceea ce face arta puternica.

Impactul artei asupra politicii, culturii si oamenilor

Arta este esentiala in societate, deoarece este un ingredient esential in imputernicirea inimii oamenilor.

Cand activistii arata imagini cu copii care sufera de saracie sau opresiune in campaniile lor, aceasta este arta de a trage sforile inimii elitei societatii si sunt puternice pentru a face schimbari.

In mod similar, atunci cand fotografi publica fotografii ale zonelor devastate de razboi, atrage atentia maselor ale caror inimi ajung la cei care au nevoie de ajutor.

Cand un artist creeaza muzica si filme grozave, distreaza oamenii din intreaga lume. Aceasta este arta, care face diferenta in societate.

Un exemplu foarte modern de arta in actiune este arta stradala. Cand celebrul artist stradal italian Blu a creat pictura murala in Kreuzberg, aceasta a starnit o multime de reactii solide si diferite, inradacinate adanc in diferentele dintre Berlinul de Est si de Vest.

Cine ar fi crezut ca o pictura murala care infatiseaza doua figuri mascate care incearca sa se demasca una pe cealalta ar putea starni reactii atat de puternice?

Acum, problema din spatele acestei murale este o alta chestiune de discutat. Dar daca efectul picturii a fost sau nu bun, nu se poate nega modul in care o piesa de arta bine lucrata poate avea un impact semnificativ asupra societatii.

Arta este, de asemenea, un mod remarcabil de a descrie cultura din intreaga lume

Cand vezi o gradina Zen in Sydney sau San Francisco, stii ca este o practica care provine din China.

La fel, cand vezi lebede de hartie care roiesc la o ceremonie de nunta frumoasa, stii ca acesta este origami, o arta din Japonia.

Cand vezi filme cu muzica si dansuri Bollywood, stii ca este un film din India. Arta poate prelua practicile culturale de la origini si transportul lor si le poate integra in diferite parti ale lumii fara a-si pierde identitatea.

Acolo, aceste forme de arta pot distra, crea constientizare si chiar inspira straini sa accepte aceste culturi, indiferent cat de ciudate sau straine ar parea.

Si exact asta implica John Dewey in Arta ca experienta:

„Barierele sunt dizolvate; prejudecatile limitatoare se topesc atunci cand intram in spiritul artei negre sau polineziene. Aceasta topire insensibila este mult mai eficienta decat schimbarea efectuata de rationament, deoarece intra direct in atitudine.”

Acest lucru este deosebit de important in lumea noastra extrem de globalizata.

Arta a jucat un rol esential in lupta impotriva intolerantei diferitelor culturi, a rasismului si a altor forme de segregare societala nedreapta.

Odata cu imigratia devenind o tendinta, se asteapta ca tarile lumii sa fie mai tolerante si mai acceptabile cu cei care intra la granitele lor.

Arta ajuta la realizarea acestui lucru, asigurandu-se ca identitatile si culturile lor sunt recunoscute cuvenita in intreaga lume.

Arta stimuleaza creativitatea si inovatia.

Arta inspira creativitatea si inovatia dincolo de limite, incurajand imaginatia, gandirea laterala si asumarea riscurilor. Procesul de creare a artei implica experimentare si idei noi, care pot influenta progresul in diverse industrii.

Arta provoaca, de asemenea, perceptiile si presupunerile, incurajand gandirea critica si deschiderea mintii, care sunt esentiale pentru inovare. Prezentand realitati alternative sau punand la indoiala status quo-ul, arta ii inspira pe indivizi sa gandeasca diferit si sa abordeze problemele din unghiuri unice.

In plus, experienta estetica a artei poate duce la epifanie si perspective.

Frumusetea sau impactul emotional al unei piese de arta pot declansa idei si pot starni imaginatia in moduri in care rationamentul logic singur nu poate. Acest lucru poate duce la descoperiri in eforturile creative si stiintifice, deoarece indivizii se inspira din emotiile evocate de arta.

Arta joaca un rol subtil, dar semnificativ in viata noastra de zi cu zi.

De exemplu, atunci cand un copil participa la un proiect de arta scolar, i se ofera o varietate de materiale pentru a crea un colaj. Pe masura ce construiesc un model 3D al unui vehicul inaripat imaginar cu mai multe roti, texturile si formele ii inspira. Aceasta explorare practica a materialelor si formelor starneste interesul copilului pentru inginerie si design, plantand semintele pentru inovatii viitoare.

Exemplul de mai sus ilustreaza modul in care arta poate implica mintile tinere, incurajandu-le sa gandeasca creativ si sa imagineze solutii inovatoare dincolo de granitele conventionale.

In esenta, arta alimenteaza focul creativ, oferind scanteile care pot aprinde urmatorul val de inovatie in societate.

Great Art provoaca sentimente puternice si spune povesti semnificative

Arta poate lua forma filmului, muzicii, teatrului si culturii pop, toate avand ca scop distractia si bucuria oamenilor. Dar atunci cand filme, cantece sau piese de teatru sunt facute pentru un anumit public sau scop, arta incepe sa se diversifice.

Filmele, de exemplu, pot fi realizate pentru a raspandi constientizarea sau aprecierea culturala. Cantecele pot fi, de asemenea, compuse intr-un mod care scoate la iveala anumite emotii, ofera inspiratie sau ridica moralul oamenilor.

In perioada victoriana din Anglia, femeile au inceput sa-si faca un nume cu opere de arta clasice, cum ar fi „ Portia Wounding Her Thigh ” a lui Elizabeth Sirani, un tablou care semnifica mesajul ca o femeie este acum dispusa sa se distanteze de prejudecatile de gen.

Portia ranindu-si coapsa, de Elisabetta Sirani.

Subiectul picturii infatiseaza un act al unei femei care poseda aceeasi forta ca cea a unui barbat. „Portia” reprezinta capitularea pentru ca nu este acelasi tip de femeie cunoscuta in societate ca slaba si predispusa la barfa.

Una dintre lucrarile revolutionare din istorie care a deschis in cele din urma usile artei femeilor in general a aratat puterea femeilor in arta.

Exista, de asemenea, opere de arta care ilegalizeaza discursul intelectual solid – genul care poate pune la indoiala normele si poate schimba comportamentul societatii.

Uneori, totusi, arta este acolo pentru a ajunge la o persoana care impartaseste aceleasi ganduri, sentimente si experiente ca si artistul.

Adevarul este ca arta este mai mult decat o practica – este un mod de viata. Arta este mai mult decat o abilitate – este o pasiune. Arta este mai mult decat o imagine – fiecare spune o poveste.

Faptul ca arta este destul de legata de experienta umana face sa nu fie surprinzator ca am facut-o intotdeauna parte din modurile noastre de viata.

Acesta este motivul pentru care grupurile indigene antice si actuale din intreaga lume au talentul de a amesteca arta si artefactele sau ritualurile lor traditionale fara ca ei sa stie, ceea ce de fapt este unul dintre motivele fundamentale pentru care arta este esentiala.

De ce este Arta atat de puternica? De ce este arta importanta pentru societatea umana?

Poate cel mai simplu raspuns la aceasta intrebare este ca arta ne atinge emotional.

Arta este influenta pentru ca poate influenta cultura, politica si chiar economia noastra. Cand vedem o opera de arta puternica, simtim ca se atinge adanc in nucleul nostru, dandu-ne puterea de a face schimbari in viata reala.

In cuvintele lui Lev Tolstoi:

„Activitatea artei se bazeaza pe capacitatea oamenilor de a-i infecta pe altii cu propriile emotii si de a fi infectati de emotiile altora. Emotii puternice, emotii slabe, emotii importante sau emotii irelevante, emotii bune sau emotii rele – daca contamineaza cititorul, spectatorul sau ascultatorul – atinge functia de arta.”

In concluzie, arta poate fi considerata puternica din urmatoarele motive, printre altele:

 • Are puterea de a educa oamenii despre aproape orice. Poate crea constientizare si poate prezenta informatii intr-un mod care ar putea fi absorbit de multi rapid. Intr-o lume in care unii nici macar nu au acces la o educatie buna, arta face din educatie un egalizator si mai mare al societatii.
 • Promoveaza aprecierea culturala in randul unei generatii care este in prezent preocupata de tehnologia lor. Se poate spune ca, daca nu ar fi arta, istoria, cultura si traditiile noastre ar fi in pericol de a fi uitate mai mult decat sunt deja.
 • Incepe barierele culturale, sociale si economice . In timp ce arta nu poate rezolva singura saracia sau promova justitia sociala, ea poate fi un teren de joc echitabil pentru discurs si exprimare. Motivul pentru care toata lumea se poate raporta la arta este ca toata lumea are emotii si experiente personale. Prin urmare, oricine poate invata sa aprecieze arta indiferent de mediul social, statutul economic sau afilierea politica.
 • Acceseaza ordine superioare de gandire . Arta nu te face doar sa absorbi informatii. In schimb, te face sa te gandesti la ideile actuale si te inspira sa le faci pe ale tale. Acesta este motivul pentru care creativitatea este o forma de inteligenta – este o abilitate unica care deblocheaza potentialul mintii umane. Studiile au aratat ca expunerea la arta te poate imbunatati in alte domenii ale cunoasterii.

Adevarul este ca oamenii au recunoscut cat de influenta poate fi arta.

De multe ori in istorie, am auzit de oameni criticati, amenintati, cenzurati si chiar ucisi din cauza operelor lor de arta.

Cei responsabili de aceste reactii, fie ca este un guvern beligerant sau un grup dizident, iau aceste masuri impotriva artistilor, stiind cat de mult pot afecta lucrarile lor politica intr-o zona data.

In mainile oamenilor buni, totusi, arta poate fi folosita pentru a reda speranta sau pentru a insufla curaj intr-o societate care trece prin multe greutati.

Arta este o forma puternica de terapie.

Unii spun ca arta este plictisitoare. Insa adevarul ramane ca arta are puterea de a prelua practicile culturale de unde sunt si apoi de a le transporta si de a integra in diferite parti ale lumii fara a-si pierde identitatea.

Acolo, aceste forme de arta pot distra, crea constientizare si chiar inspira straini sa accepte aceste culturi, indiferent cat de ciudate sau straine ar parea.

Acest lucru este deosebit de important in lumea noastra extrem de globalizata.

Arta a jucat un rol esential in lupta impotriva intolerantei diferitelor culturi, a rasismului si a altor forme de segregare societala nedreapta.

Odata cu imigratia devenind o tendinta, se asteapta ca tarile lumii sa fie mai tolerante si mai acceptabile cu cei care intra la granitele lor.

Arta ajuta la realizarea acestui lucru, asigurandu-se ca identitatile si culturile lor sunt recunoscute cuvenita in intreaga lume. Astfel, este esential sa reflectati asupra – De ce arta este critica – care, de fapt, va ofera raspunsul la – Ce este arta?

Acesta este motivul pentru care noi cei de la The Artist credem ca arta este o forma de exprimare umana creativa, o modalitate de a imbogati experienta umana.

NFTs: Viitorul artei

Acum, lumea artei se indreapta catre o lume digitala si alternativa. Si NFT devine o variabila care schimba jocul in viitorul artei.

Ce este opera de arta NFT?

Un NFT, care inseamna „token non-fungibil” poate fi definit ca un fisier digital care poate fi transferat simplu si usor printr-o retea blockchain.

Multi oameni din intreaga lume cauta aceste active digitale pentru a le vinde si a tranzactiona pe piata lor de zi cu zi, deoarece aceste articole pot fi urmarite, au valoare si, de multe ori, au si o raritate considerabila pentru colectionari.

In timp ce lucrarile artistice fac cu siguranta o parte a pietei NFT, o varietate de jucatori diferiti se implica prin sisteme de jocuri, avatare si chiar lumi virtuale intregi.

Astfel de jetoane au o mare varietate de utilizare si, desi pentru multi acestea nu sunt la indemana, pentru investitorii seriosi NFT-urile se pot dovedi a fi o sursa profitabila de venit.

Arta joaca un rol semnificativ in societate, actionand ca un egalizator educational, incurajand aprecierea culturala, eliminand diviziunile culturale si sociale si stimuland ordinele superioare de gandire si creativitate.

Arta si definitia ei vor fi intotdeauna controversate.

Vor exista intotdeauna dezbateri despre ce este si ce nu este arta.

Dar indiferent care ar fi definitia, ea a fost in jurul nostru de cand au existat oamenii (adica picturi rupestre, hieroglife).

Indiferent daca suntem sau nu constienti de asta, permitem artei sa ne afecteze viata intr-un fel sau altul, iar motivele pentru care facem arta sunt multe!

Folosim artele pentru divertismentul nostru, aprecierea culturala, estetica, imbunatatirea personala si chiar schimbarea sociala. Folosim artele pentru a prospera in aceasta lume.