Principele Radu al Romaniei, Print de Hohenzollern-Veringen, a fost actor pina sa se casatoreasca in anul 1996 cu Principesa Margareta de Romania, fiica Regelui Mihai. FOTO

A lucrat in teatru 20 de ani
Radu Duda s-a nascut la 7 iunie 1960, in Iasi, intr-o familie de medici. A absolvit Liceul Internat “Costache Negruzzi” din Iasi in 1979. A fost admis pe locul patru la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, pe care a absolvit-o in anul 1984.

Dupa absolvire, a fost repartizat la Teatrul Municipal din Suceava. Apoi a fost transferat ca actor la Teatrul National “Vasile Alecsandri” din Iasi. In perioada in care a evoluat ca actor, Radu Duda a locuit la bloc. In anul 1988, se muta la Bucuresti, parasind scena Teatrului National din Iasi.

Din 1974 si pana in 1999, Radu Duda a jucat in piese de teatru, filme si televiziune, in tara si in Franta, Belgia, Elvetia, Luxemburg, S.U.A., Israel, Macedonia si Camerun. A lucrat ca asistent universitar (1990-1994) la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti.

Printre rolurile interpretate de actorul Radu Duda sunt de remarcat: rolul lui Gigi Stamatescu (ofiter, iubitul Mizei) in piesa de teatru “Titanic Vals” de Tudor Musatescu, un rol in piesa de teatru “Trei surori” de A. P. Cehov.

Intalnirea cu Alteta Sa Regala Principesa Margareta este, asa cum avea sa marturiseasca ulterior, un moment decisiv in viata sa. Acest lucru s-a petrecut in 1994, cand activitatea sociala a Principesei, ca presedinte al Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, s-a intersectat cu primul demers de terapie prin arta din Romania, “Artécole”, condus de actorul si asistentul universitar Radu Duda. Ambele initiative s-au adresat copiilor din orfelinatele din Bucuresti si din tara.

Cariera militara

Principele Radu a inceput cariera militara in 2002 cand, dupa absolvirea Colegiului National de Aparare din Bucuresti, a devenit capitan in rezerva in Armata Romaniei. Este, de asemenea, absolvent al Colegiului George C. Marshall din Germania (2003) si al John F. Kennedy School of Government, Universitatea Harvard (2004).

Astazi, Principele Radu este colonel (r) in Armata Romaniei si doctor in stiinte militare. La Universitatea Nationala de Aparare a sustinut in martie 2006 teza de doctorat cu titlul ‘’Securitatea europeana in evolutie, in noul context al democratiei si libertatii pe continent’’.

Principele este consilier al Majestatii Sale Regelui Mihai si a detinut calitatea de demnitar al Statului roman, ca Reprezentant Special al Guvernului Romaniei, din anul 2002 pana in anul 2008. Biroul Reprezentantului Special a fost o idee noua in spatiul romanesc, menita sa aplice in practica trei dintre caracteristicile fundamentale ale regalitatii: traditia, continuitatea si identitatea nationala.

Din aceasta pozitie, angajamentele publice ale Altetei Sale Regale in slujba intereselor pe termen lung ale Romaniei au fost, in cei sapte ani, in numar de peste 4.000.

Din 1997 pana in 2002, Principele Radu a jucat un rol important in conceperea, planificarea si organizarea vizitelor oficiale ale Regelui Mihai, in vederea sustinerii integrarii Romaniei in NATO si UE, in tari precum Marea Britanie, SUA, Franta, Belgia, Spania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia si Danemarca.

Personalitate
Intr-un interviu pentru “Observator Plus”, printul Radu discuta deschis despre el insusi. Afirma ca in timpul comunismului a trait intr-o lume amorala, careia i-au lipsit modele si in care era dificil sa ai principii. Radu le-a descoperit pe acestea din urma doar cand l-a cunoscut pe Regele Mihai, cand a inteles ca “viata poate fi punctata, din loc in loc, cu principii”. Inaintea acestei intalniri a destinului, Radu avusese “mai mult idealuri” si “exercitii de admiratie” fata de personalitati europene sau internationale.

Intr-un alt interviu, Radu enumera cateva din personalitatile est-europene pe care le admira, precum papa Ioan Paul al II-lea, Lech Wałęsa, Václav Havel si Nelson Mandela. In timpul comunismului, familia sa a reprezentat un izvor de inspiratie pentru el, “pentru ca in acele vremuri strambe au ramas niste oameni drepti”.

In acelasi interviu mai afirma si ca are foarte putini prieteni. E un admirator al filmului cu tematica homosexuala “Brokeback Mountain”, “una dintre cele mai miscatoare si emotionante, pline de inspiratie si adevar pelicule ale ultimilor ani”, precum si al starului sau “exceptional”, Heath Ledger, a carui moarte prematura o deplange. Cantaretii sai preferati sunt Pavarotti, José Carreras, Placido Domingo si Elton John.

Acuzatii de coruptie

Compania BAE Systems, unul din sponsorii fundatiei de caritate a principesei Margareta, precum si reprezentantii companiei, au fost implicati intr-un scandal de coruptie in legatura cu achizitia de catre Guvernul Romaniei a doua fregate britanice decomisionate de catre Royal Navy si reconditionate de catre BAE, pentru care se spune ca o mita de 7 milioane lire sterline s-ar fi platit. Unii din acesti bani, se mai spune, ar fi “ajuns in buzunarele familiei regale de Hohenzollern”. Ziarul “Gardianul”, care a scris ca atat Margareta, cat si Radu, ca Reprezentant Special al Guvernului, se intalnisera de doua ori, in mod oficial sau neoficial, cu reprezentatii BAE Systems, inainte si dupa semnarea contractului guvernamental, au cercetat daca familia regala s-a implicat in actiuni de lobby in numele companiei. Intr-un comunicat oficial trimis ziarului, Radu neaga orice astfel de actiuni de lobby, declarand ca, in calitate de patron al Camerei de Comert Romano-Britanice din care face parte si BAE Systems, s-a intalnit cu reprezentatii acestei firme, cat si cu ai altor firme britanice.

Colaborarea cu Securitatea

Revista “Caminul romanesc” din Geneva a publicat un articol semnat de Nicolette (Nicoleta) Franck, o jurnalista apropiata regelui Mihai, despre care a scris cateva carti. Articolul il acuza pe Radu Duda ca ar fi un agent al Securitatii, infiltrat in Casa Regala pentru a o compromite, la ordinele lui Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, fost nomenclaturist comunist si prieten al tatalui lui Radu, si el la randu-i un fost comunist de rang inalt. Articolul nu aduce nicio dovada in acest sens.

Intr-un articol publicat de cotidianul Adevarul, printul Radu neaga acuzele de presupuse legaturi cu Securitatea: “Eu nu am colaborat cu Securitatea. (…) in 1986 (…) s-a incercat racolarea mea. Am refuzat politicos si de atunci nu am mai fost contactat’. Articolul dezvaluie ca in 1989, numele lui Radu a fost gasit pe o lista cu mai multe de 1.000 de oameni, “persoane de sprijin” ai Securitatii.

Intr-un alt interviu pentru acelasi cotidian, Radu a explicat ca in 1986, Securitatea i-a cerut sa colaboreze datorita carierei sale de succes ca actor. La acea data, Radu lucrase de doi ani pe scena din Iasi ca absolvent de teatru si urma sa plece in al doilea si ultimul sau turneu cu teatrul in strainatate in Israel, in compania a doi renumiti actori romani.

Fostul sef al filialei locale din Iasi a Securitatii a explicat intr-un interviu ca “persoanele de sprijin”, ca Duda si alti cei peste 1.000 de oameni de pe lista respectiva, nu erau informatori, nu semnau vreun angajament cu Securitatea, nici nu primeau bani, ci erau membrii ai PCR, in special cei care calatoreau in strainatate, racolati de Securitate cu acordul partidului pentru a indeplini misiuni bine definite pentru o perioada limitata de timp.

Scandalul titlului

Pe 1 ianuarie 1999 a fost numit “print de Hohenzollern-Veringen” de catre ASR printul Friedrich Wilhelm, seful casei princiare de Hohenzollern-Sigmaringen, numele sau legal devenind Radu Hohenzollern Veringen Duda.

Printul Radu nu are blazon, deoarece nu i-a fost specificat vreunul prin decretul princiar care i-a acordat noul nume. De asemenea, decretul nu i-a acordat lui Radu nici apelativul de “Alteta”. Alte familii regale, insa, i-au recunoscut folosirea de catre acesta a apelativului de “Alteta Serenissima”. Prin noul Statut al Casei Regale semnat de Regele Mihai al Romaniei in 2007, Radu a primit titlul de “Principe al Romaniei” cu apelativul de “Alteta Regala” si urmeaza sa poarte titlul de “Alteta Sa Regala Principele Consort al Romaniei” incepand de la moartea lui Mihai. E membru al Familiei Regale Romane.

In august 2004, reprezentanti ai ASS Karl Friedrich, Print Mostenitor de Hohenzollern-Sigmaringen, l-au acuzat pe Radu de folosirea numelui Hohenzollern fara permisiune, cat si de a fi cerut sume “considerabile” de bani de la persoanele care ar fi interesate in cumpararea acestui titlu. Printul Mostenitor l-a atentionat pe Radu deasemenea ca familia Hohenzollern va lua “masuri legale” in cazul ca aceste lucruri se vor repeta si i-a cerut sa nu mai foloseasca titlul de “Print de Hohenzollern-Veringen”. Printul Mostenitor e fiul ASS Friedrich Wilhelm, Printul de Hohenzollern-Sigmaringen, care i-a acordat lui Radu “numele” ad personam de “Prinz von Hohenzollern-Veringen” la 1 ianuarie, 1999.

Printul Radu n-a incetat sa poarte numele si titlul de “Print de Hohenzollern-Veringen” si nu exista dovada ca s-ar fi luat masuri legale contra sa de catre familia de Hohenzollern.

Suport politic
Intre septembrie 2002 si septembrie 2008, Printul Radu a fost Reprezentant special al Guvernului Romaniei sub doua administratii succesive, atat cea a guvernului de coalitie al PSD, cat si cea a aliantei de centru-dreapta “Dreptate si Adevar”, ulterior a aliantei PNL-UDMR.

Intr-un sondaj de opinie din 2004 al PSD, Radu a obtinut doar 3.4% ca potential candidat la urmatoarele alegeri prezidentiale. Intr-un sondaj din 2006, realizat de un institut afiliat cu Casa Regala in administrarea atat a evenimentelor publice ale acesteia, cat si a scolii de management a ospitalitatii patronata de aceasta, 48.80% din cei chestionati au fost de acord ca printul Radu sa accepte o functie in stat, in timp ce 46.41% au fost contra. Acelasi sondaj din 2006 a aratat ca 66% dintre romanii sondati ar dori sa vada o implicare mai activa a Casei Regale in democratizarea si dezvoltarea Romaniei. Intr-un sondaj de opinie din 2008, Radu a obtinut 2.6% ca potential candidat la alegerile prezidentiale din Romania.