Cand discutam despre diferenta dintre arta moderna si cea contemporana, este important sa spunem povestea lui Gustave Courbet, un pictor francez care a condus miscarea realista in secolul al XIX-lea.

Courbet a contestat conceptul de romantism al majoritatii artistilor celebri ai timpului sau. El a ramas puternic in credintele sale, care nu picta decat ceea ce ochii puteau vedea. Cubistii si impresionistii au fost unele dintre numeroasele grupuri de artisti care au preluat influenta „mintii sale independente”, care i-a ajutat sa infloreasca si sa se imbunatateasca in lucrarile lor de arta.

Arta moderna vs. arta contemporana – diferente cheie la un instantaneu

  1. Arta moderna se refera la arta care a inceput in anii 1880. Arta contemporana descrie lucrarile artistilor care inca traiesc si creeaza opere de arta.
  2. Arta moderna este revolutionara prin origine (antiromantism), in timp ce arta contemporana este revolutionara pentru libertatea si amploarea experimentarii artistilor.
  3. Arta Moderna este mai auto-expresiva, in timp ce Arta Contemporana acorda atentie societatii, cunoscuta astfel pentru impactul social
  4. Arta moderna este realizata in principal pe panze, in timp ce arta contemporana este pe orice mediu la care va puteti gandi – arta video, lucrari de arta bazate pe tehnologie, design de obiecte, arte grafice
  5. Arta moderna se concentreaza pe reprezentarea subiectiva a temelor alese, in timp ce Arta Contemporana adopta o pozitie puternica asupra aspectelor sociale, politice si culturale ale lumii.

O poveste de spus pentru a explica diferenta dintre arta moderna si cea contemporana, asa ca hai sa intelegem asta mai detaliat

Cum a ingropat Courbet romantismul si a dat nastere artei moderne?

gustav-courbet-inmormantare

La fel ca faimosul sau tablou „O inmormantare la Ornans”, Gustav Courbet a ramas fidel perceptiei sale despre realism si doar „pictand ceea ce putea vedea”.

Pictura a fost inmormantarea unchiului lui Courbet intr-un mic oras francez numit Ornans, iar tabloul nu avea detalii vizuale exagerate.

Emotii precum durerea si doliu nu au fost afisate. Spre deosebire de picturile romantice obisnuite care arata emotii si suprarealism. A ramas fidel realismului sau.

Stilul romanticismului a devenit celebru in perioada 1849-1850 cand arta era inca realizata cu metode traditionale. Acesta a fost momentul in care Courbet a pictat si a lansat pictura „A Burial at Ornans”, iar criticilor nu le-a placut lucrarea, mai ales este dimensiunea ciudata, care era de 10 picioare pe 22 de picioare.

A pictat oameni reali care au fost de fapt prezenti la inmormantare in loc de modele de arta.

„Inmormantarea lui Ornans a fost in realitate, inmormantarea romantismului”,   a concluzionat in cele din urma Courbet.

Niciunul dintre prietenii, familia sau cei dragi ai sai nu ar fi putut prezice succesul si faima pe care pictura le-a adus lumii artei. Stilul sau diferit i-a pecetluit numele ca „primul artist modern” si a inceput introducerea „perioadei artei moderne”

Ce este Arta Moderna?

Cand auzim cuvantul modern, incepem sa ne gandim la lucruri noi, la moda si la moda din lume.

„Arta moderna” poate fi pur si simplu descrisa ca stilul si filozofia operelor de arta produse in perioada 1890-1960.

Cu alte cuvinte, stilul a aplicat multe concepte de arta moderna, dar a pus mai mult accent pe chestiunile sociale, economice si politice. Acest lucru a fost posibil prin utilizarea de noi materiale si componente in producerea artei. Scopul principal al artei moderne a fost punerea deoparte traditiile obisnuite ale lumii trecute si concentrarea pe o noua abordare in identificarea si evaluarea problemelor actuale ale lumii.

Cum ne-a introdus arta moderna intr-o noua era a artei?

Miscarea modernismului a introdus multe concepte si idei proaspete in lumea artei.

Drept urmare, multi artisti din acea vreme au inceput sa exploreze visele, simbolismul si iconografia personala ca stil principal. Alti artisti au inceput sa testeze utilizarea colorantilor si a materialelor netraditionale.

Multi artisti cunoscuti, cum ar fi Pablo Picasso, au preluat aceasta influenta si a introdus un nou stil de pictura odata cu Modernismul. A fost numit cubism, care era cunoscut pentru formele sale geometrice. Aceasta a evoluat apoi de-a lungul anilor pana in anii 1830.

Inventia fotografiei de arta si a camerelor cu film le-a oferit artistilor noi moduri de ilustratii si decoruri din lume in lucrarile lor.

Arta moderna este obisnuita sa transmita epoca „Modernismului”, o perioada in care arta este descrisa cu diversi termeni care se termina cu „ism”, cum ar fi; Fauvism, impresionism, postimpresionism, dadaism, cubism, suprarealism, expresionism, pop art si multe alte miscari artistice.

Toate acestea au format fundamentul artei modernismului. Aceste miscari de arta au fost influentate de o serie de factori precum; Arta africana si asiatica, lumina, cultura, istorie etc.

Unii dintre cei mai cunoscuti „Maestri modernisti” includ; Pablo Picasso, Vincent Van Gogh, Georges Seurat, Paul Cezanne, Andre Derain, Henri Matisse, Henri de Toulouse, Piet Mondrian, Raoul Dufy, Maurice de Vlaminck, Pierre-Auguste Renoir, Wassily Kandinsky si Edouard Manet, pentru a numi doar cativa.

Ce este arta contemporana?

Prin definitie, Arta Contemporana se refera la opera de arta realizata de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si este folosita pentru a descrie lucrarile artistilor care inca traiesc si creeaza opere de arta.

Pana in anul 1910, cand termenul a fost folosit pentru prima data, criticul de arta Roger Fry a fondat Contemporary Art Society la Londra.

Dupa al Doilea Razboi Mondial, termenul a fost folosit pentru a defini miscarea artistica.

Criticii au descris-o ca o era in care „arta moderna” nu mai era suficient de contemporana pentru a avea un efect pozitiv asupra generatiilor mai tinere.

De-a lungul istoriei, termenul de contemporan poate fi urmarit si din vremea modernismului , dar era un tip special de arta care nu descria o anumita perioada.

In schimb, sa bazat doar pe chestiuni actuale, cum ar fi probleme sociale, economice si politice.

Caracteristicile artei contemporane

Era operelor de arta contemporana a produs lucrari experimentale care afecteaza o gama mai larga de probleme sociale, economice si politice.

Aceasta idee reflecta problemele care afecteaza lumea de astazi, care sunt sub forma de rasism, globalizare, opresiune, saracie, feminism printre multe altele. In ultimii 30 de ani, am asistat la o lista tot mai mare de lucrari de arta care aduc constientizarea celor mai importante si urgente probleme. Toate au fost evidentiate de arta video, saloane, design de obiecte, arte grafice si retelele sociale.

De asemenea, arta contemporana pare sa abordeze si sa expuna mai multe probleme care vor aparea in viitor. Aceasta este una dintre cele mai izbitoare diferente dintre arta moderna si cea contemporana.

Pentru cel caruia ii va placea sa exploreze atat arta moderna, cat si cea contemporana, exista multe locuri in lume pentru a vedea si experimenta totul. Sa luam, de exemplu, New York, care este unul dintre cele mai mari orase din SUA, gazduieste unele dintre cele mai bogate muzee cu nenumarate lucrari uluitoare.

Care va fi viitorul artei?

Datorita in mare parte aparitiei noii tehnologii, arta a devenit mai accesibila pentru mai multe audiente si artisti. In ciuda tuturor lucrurilor grozave pe care aceasta lume le are de oferit, viitorul nu va fi imun la eventualitatile neplacute care ar putea aparea.

Odata cu aparitia mai multor dintre aceste tehnologii, astazi este adevarat, un moment minunat pentru a deveni artist. Cititi despre muzeele de arta care trebuie vazute pentru arta contemporana.

Pentru cei care gandesc profund si pentru mintile extrem de creative, va puteti atinge visele si puteti crea o serie de lucrari de arta singur. Acest lucru va poate permite sa impresionati chiar si pe cel mai indragit pasionat de arta moderna, facandu-i sa aprecieze mai mult arta contemporana.