Impresionismul este o miscare de arta care foloseste pensule relativ mici, subtiri, dar vizibile, culori clare, subiect obisnuit, o compozitie deschisa si subliniaza reprezentarea precisa a luminii in diferitele sale calitati si unghiurile vizuale neobisnuite. In aceasta postare, vom lua in considerare cele mai faimoase picturi ale impresionismului

Impresionismul a inceput in Franta cu un grup de artisti din Paris, iar expozitiile lor independente l-au facut popular intre 1870-1880. Impresionismul poate fi definit in cadrul conceptului de „Ce este arta?” ca o miscare care provoaca notiunile traditionale de arta, punand accent pe perceptia subiectiva, surprinzand momente trecatoare si explorand experienta senzoriala a lumii.

Inainte de aparitia acestei miscari de arta, majoritatea operelor de arta au fost create intr-un studio. Impresionistii au schimbat norma prin incalcarea regulilor si adesea pictand in aer liber, luand astfel nota de scenele realiste ale vietii moderne.

Impresionismul a intampinat multe critici cand a inceput, desi mai tarziu a adunat un public si a condus la o miscare analoga in muzica si literatura cunoscuta sub numele de media impresionista si literatura impresionista.

O duminica dupa-amiaza pe insula La Grande Jatte de Georges Seurat.

Aceasta lucrare, pictata in 1884 este cea mai cunoscuta lucrare a lui George Seurat. Este compus din mai multi parizieni intr-un parc de pe malul raului Sena. Este o pictura in ulei, precum si o pictura puntilista si a fost inspirata din observatia pictorului asupra lumii din jurul sau.

O duminica dupa-amiaza pe insula La Grande Jatte de Georges-Pierre Seurat

Este o imagine clara a unei iesiri tipice pentru parizieni la acea vreme. Umbrelele si copacii au oferit umbra necesara si, in timp ce se indreptau spre rau, oamenii par sa fi gasit o evadare din viata orasului, indiferent de activitatea in care sunt angajati.

Aceasta opera de arta, care si-a gasit resedinta permanenta la Institutul de Arta din Chicago, este, fara indoiala, cea mai celebrata opera de puntillism.

Femeie citind de Edouard Manet

Arta impresionismului descrisa de Woman Reading

Woman Reading este un tablou produs de Edouard Manet in 1879. Acest tablou se afla la Institutul de Arta din Chicago, SUA, care a fost rezervat de ei in 2000. Acest tablou arata o femeie care sta intr-o cafenea tinand jurnalul cu ambele maini.

Impresie Rasarit de soare de Claude Monet

Arta impresionismului descrisa de Impression Sunrise

Impression Sunrise este un tablou produs de Claude Monet in 1872. Acest tablou este cel mai renumit pentru portretizarea portului si a portului Le Havre, orasul natal al pictorului francez. O nava este prezentata navigand in mare, in timp ce soarele este afisat cu un contrast de culoare diferit. Acesta este unul dintre cele mai cautate si celebre picturi impresioniste

Claude Monet, Omul impresionist si un artist al naturii

Marii scaldatori de Paul Cezanne

Arta impresionismului descrisa de The Large Bathers

The Large Bathers este un tablou produs de Paul Cezanne intre 1898 si 1905. Acest tablou este cel mai mare dintre toate picturile din seria Bather pe care artistul francez le-a dezvoltat. Alte nume au fost date acestui tablou, cum ar fi Big Bathers, pentru a o deosebi de alte picturi din serie.

Iris de Vincent van Gogh

Arta impresionista reprezentata de Irises

Irisuri este un tablou produs de Vincent van Gogh in 1889. Artistul olandez a murit in 1890, asa ca aceasta pictura, care include si alte serii, a fost ultima sa lucrare. Se stie ca aceasta pictura a fost influentata de imprimeurile japoneze ukiyo-e.

Iubind Vincent, o munca de dragoste

Noaptea instelata de Vincent van Gogh

Arta impresionismului descrisa de Noaptea instelata

Noaptea instelata creata de Vincent Van Gogh in iunie 1889 este o pictura in ulei pe panza care descrie pe deplin vederea artistului din estul camerei sale de azil prin fereastra pe timp de noapte. Are resedinta permanenta la Muzeul de Arta Moderna din New York. Este una dintre cele mai celebre lucrari ale lui Van Gogh, este surprinzator vazand ca artistul a considerat-o ca un esec. 

Noapte instelata peste Ron de Vincent van Gogh

Arta impresionista reprezentata de Noaptea instelata peste Rhone

Noapte instelata peste Rhone este o pictura produsa de Vincent van Gogh in 1888. Aceasta pictura este considerata una dintre celebrele lucrari ale lui Vincent. Scena il infatiseaza pe Berbecul noptii. Artistul olandez a pictat-o ​​pe raul Ron intr-un loc de pe malul raului.

Tanara care coase intr-o gradina de Mary Cassat

Arta impresionista reprezentata de tanara care coase intr-o gradina

Young Woman Sewing in a Garden este un tablou produs de Mary Cassatt in 1886. Pictorita americana este cunoscuta pentru faptul ca a inclus familia si prietenii, adesea femei si copii si viata lor privata de zi cu zi in picturile ei.

Pranzul petrecerii cu barca de Pierre Auguste Renoir

Arta impresionista reprezentata de Luncheon of the Boating Party

Luncheon of the Boating Party este un tablou produs de Pierre Auguste Renoir intre 1880 si 1881 si ramane unul dintre cele mai faimoase picturi impresioniste realizate vreodata. Acest tablou a fost expus la cea de-a saptea expozitie impresionista in 1882, unde a fost identificat drept unul dintre cele mai bune picturi de catre trei critici.

Razuitoarele de podea de Gustave Caillebotte

Arta impresionista reprezentata de The Floor Scrapers

The Floor Scrapers este un tablou produs de Gustave Caillebotte in 1875. The Floor Strippers a fost celalalt nume dat acestui tablou. Artistul francez a pictat acest tablou in casa familiei sale. Acest tablou a fost primul care arata clasa urbana lucrand in case.

Ziua ploioasa de pe strada Paris de Gustave Caillebotte

Arta impresionista reprezentata de Paris Street Rainy Day - Faimoasa pictura impresionista

Aceasta este o pictura mare in ulei creata in 1877 de Gustave Caillebotte si a fost considerata cea mai cunoscuta lucrare a sa. Acesta arata mai multi oameni care trec prin Place de Dublin, care era cunoscuta atunci sub numele de Carrefour de Moscou. Caillebotte a avut multi prieteni care au calatorit pe calea impresionismului si, desi aceasta lucrare este clasificata drept o pictura impresionista, ea se remarca prin realism si dependenta de linie, mai degraba decat prin pensula largi.

Observarea atenta a acestei piese arata clar ca Gustave era interesat de fotografie, deoarece imaginile din prim-plan par sa fie „defocalizate”, iar cele de la mijlocul distantei au margini relativ ascutite, in timp ce cele din fundal se intampla sa fie progresiv. distinct.

Olympia de Edouard Manet

Arta impresionista reprezentata de Olympia

Olympia este un tablou produs de Edouard Manet in 1863. Acest tablou al artistului francez a fost expus exact doi ani mai tarziu la Salonul de la Paris in 1865. Acest tablou prezinta o femeie nuda intinsa pe un pat in timp ce un servitor negru ii aducea flori.

Un bar la Folies Bergere de Edouard Manet

Arta impresionista reprezentata de Un bar la Folies Bergere - Pictura impresionista faimoasa

Un alt tablou impresionist celebru – Un bar la Folies Bergere este un tablou produs de Edouard Manet in 1882. Aceasta lucrare a artistului francez a fost considerata ca ultima opera majora care a fost expusa la Salonul de la Paris in 1882. Infatiseaza o scena a unui bar din Paris de la clubul de noapte Folies Bergere.

Aceasta pictura este considerata a fi ultima opera majora a lui Edouard Manet, deoarece a fost creata cu doar un an inainte de a muri de sifilis la 51 de ani. Pictata in 1882 si expusa la expozitia anuala de arte plastice in acelasi an. Prezinta o scena dintr-un club de noapte numit Folies-Bergere din Paris. Pictura a fost initial o posesie a lui Emmanuel Chabrier, un prieten apropiat al lui Manet, dar acum este rezident la Galeria Courtauld din Londra. Manet a facut mai multe schite pregatitoare la bar, dar lucrarea finala a fost pictata in atelierul sau. 

Iaz cu nuferi de Claude Monet

Arta impresionista reprezentata de iaz cu nuferi

Iazul cu nuferi este un tablou produs de Claude Monet in 1899 si ramane unul dintre cele mai faimoase si preferate picturi impresioniste. Acest tablou a fost pictat pe 18 panze diferite de pictorul francez. Pictorul francez a dezvoltat multe serii in ultimii 30 de ani si Water Lily Pond a fost unul dintre ele.

Hristosul Galben de Paul Gauguin

Arta impresionista reprezentata de Hristosul Galben

The Yellow Christ este un tablou produs de Paul Gauguin in 1889. Numele original francez al acestei picturi a fost Le Christ jaune, care a fost pictat in Pont-Aven. Rastignirea lui Hristos Verde este considerata una dintre lucrarile cheie ale simbolismului.

O vacanta la Mentone de Charles Conder

Arta impresionista descrisa de O vacanta la Mentone

O vacanta la Mentone este un tablou produs de Charles Conder in 1888. Acest tablou al artistului australian a fost expus la Victorian Artists Society Spring in 1888. Scena din acest tablou infatiseaza o zi stralucitoare si insorita de pe o plaja din suburbia Melbourne. Mentone.

Jucatorii de carti de Paul Cezanne

Arta cubismului descrisa de The Card Players

Jucatorii de carti este un tablou produs de Paul Cezanne intre 1894 si 1895. Alte cinci picturi au fost create in perioada 1890 si 1895 de artistul francez. Viata de zi cu zi a taranilor provensali este aratata ca acestia fumeaza pipe si joaca carti.

Aceasta este o serie de picturi impresioniste ale artistului francez Paul Cezzane. Exista cinci picturi in serie, picturile variind ca dimensiune si numarul de jucatori. Artistul a facut mai multe studii inainte de a se lansa in crearea seriei jucatorilor de carti. Este demn de remarcat faptul ca niciunul dintre jucatorii de carti nu pariau barbati. Unul dintre tablouri a fost vandut familiei regale din Qatar si se estimeaza ca a fost vandut la 250 de milioane de dolari. A avut cel mai mare pret vreodata pentru pictura pana in 2017. Picturile din seria Card Players nu impart o singura casa si sunt dispersate in toata lumea. 

Campurile de mac langa Argenteuil de Claude Monet

Arta cubismului descrisa de Poppy Fields langa Argenteuil

Poppy Fields near Argenteuil este un tablou produs de Claude Monet in 1873. Subiectul prezentat in acest tablou a fost pictat cu doi ani mai devreme de artistul francez Poppies langa Argenteuil. In acest tablou, macii se misca usor in briza.

Baile la Asnieres de Georges Seurat

Arta cubismului descrisa de Bathers la Asnieres

Bathers at Asnieres este un tablou realizat de Georges Seurat in 1884. Pictorul francez avea doar douazeci si patru de ani cand a realizat Bathers at Asnieres. Scena din acest tablou este la patru mile de centrul Parisului.

Leaganul de Berthe Morisot

Arta cubismului descrisa de The Cradle

Leaganul este o pictura produsa de Berthe Morisot in 1872. Aceasta pictura a fost expusa la expozitia impresionista, iar odata cu aceasta expozitie, Berthe Morisot a fost prima femeie care si-a expus picturile la impresionist in 1874.

De unde venim? Ce suntem noi? Unde mergem? de Paul Gauguin

Arta cubismului descrisa de De unde venim Ce suntem Unde mergem

De unde venim? Ce suntem noi? Unde mergem? este un tablou produs de Paul Gauguin intre 1897 si 1898. Titlul original al acestei picturi este in franceza „D’ou Venons Nous / Que Sommes Nous / Ou Allons Nous” care este inscris in coltul din stanga sus al acestui tablou. Aceasta ramane una dintre cele mai faimoase picturi impresioniste realizate vreodata.

Marele Canal al Venetiei de Edouard Manet

Arta cubismului descrisa de Marele Canal al Venetiei

Marele Canal al Venetiei este un tablou produs de Edouard Manet in 1875. Acest tablou al artistului francez este cunoscut si sub numele de Venetia Albastra. Lucrarea din acest tablou este considerata cea mai faimoasa si impresionanta opera de arta impresionista din viata lui Edouard Manet.

Barca de Edouard Manet

Arta cubismului descrisa de Boating

Boating este un tablou produs de Edouard Manet in 1874. Pictorul francez a pictat acest tablou peste Sena la Argenteuil. Acest tablou a fost expus la Salon in 1879, iar Mary Cassatt a realizat, de asemenea, un tablou similar numit The Boating Party in 1894.

Pranzul pe iarba de Edouard Manet

Arta cubismului descrisa de The Luncheon on the Grass

Acesta este un tablou al impresionistului francez Pierre Auguste Renoir. A fost inclusa in cea de-a saptea expozitie impresionista in 1882 si a fost recunoscuta drept cea mai buna pictura din spectacol. Pictura a surprins o atmosfera de veselie, in care Renoir si prietenii au impartit mancare, vin si discutii pe un balcon cu vedere la Sena la un restaurant din Chatou.

Pictura ofera o imagine clara a modului in care societatea franceza s-a schimbat intre secolele al XVIII-lea si al XIX-lea. Este nevoie de resedinta permanenta in Colectia Philips din Washington dupa ce a fost achizitionata de Duncan Philips. Demne de remarcat in acest tablou, sunt bogatia formei, fluiditatea loviturilor de pensula si o lumina palpaitoare.

O duminica dupa-amiaza pe insula La Grande Jatte de Georges Pierre Seurat

Arta cubismului descrisa de O duminica dupa-amiaza pe insula La Grande Jatte

O duminica dupa-amiaza pe insula La Grande Jatte este un tablou realizat de Georges Pierre Seurat intre 1884 si 1886. Este una dintre cele mai cunoscute lucrari ale pictorului francez. Acest tablou este un exemplu minunat al tehnicii puntiliste care a fost executata pe o panza mare.

Femeie cu umbrela de soare de Claude Monet

Arta cubismului descrisa de Femeia cu umbrela de soare

Femeie cu umbrela de soare este una dintre celebrele picturi impresioniste ale lui Claude Monet, care o surprinde pe sotia sa plimbandu-se impreuna cu fiul lor intr-o zi de vara cu vant, este o pictura a unei scene de familie de zi cu zi, surprinde un scurt moment in care el a petrecut ceva timp de calitate. cu familia lui.

Transmite sentimentul unei iesiri de familie mai degraba decat un portret formal si sugereaza ca s-ar fi putut realiza intr-o singura sesiune de cateva ore si ca sotia si fiul lui Monet si-au intrerupt plimbarea pentru a-i permite sa surprinda momentul.

Efectele vantului si directia luminii solare nu pot fi confundate in acest tablou. Pictura mai este denumita The Stroll si a fost achizitionata de domnul si doamna Mellon si ulterior a fost donata Galeriei Nationale de Arta. 

Deci ati auzit despre conceptul de impresionism si habar n-ati avut despre el, sunt sigur ca stiti multe despre el acum. Aspectul artei impresioniste promite atat de multa distractie si creativitate, permitandu-va in acelasi timp sa va raportati la scene si intamplari de zi cu zi. Singurul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa tineti cont de schemele de culori si de utilizarea liniilor si a fulgerelor. Daca ai incercat sa aprofundezi in acest domeniu, acum este momentul.

Este dificil sa enumerati un anumit set de picturi impresioniste celebre, dar aceste lucrari sunt cele mai iubite de oameni din intreaga lume.