Papa Francisc a parasit Irakul astazi, la sfarsitul unei vizite istorice de patru zile, care a decurs fara probleme, in ciuda temerilor de securitate si a unui al doilea val de cazuri de coronavirus in tara.

Papa si anturajul sau s-au urcat in avion pe aeroportul din Bagdad in aceasta dimineata, unde presedintele irakian Barham Salih si-a luat ramas bun de la el dupa prima vizita papala in Irak.

Francis va zbura inapoi la Roma dupa ce a parcurs mai mult de 900 de mile in turul sau vartej de vant in Irak, aducand confort populatiei sale crestine in scadere si ajungand la majoritatea siitilor intr-o intalnire cu clerul de varf, Marele Ayatollah Ali Sistani.

Intr-o serie de discursuri, pontiful in varsta de 84 de ani i-a indemnat pe irakieni sa imbratiseze diversitatea si a cerut cu fermitate incetarea violentei si extremismului dupa ani de lupte dupa invazia condusa de SUA si autoproclamatul „califat” din partea ISIS.

Papa Francisc se urca in avionul papal inainte de a parasi Aeroportul International Bagdad pentru a se intoarce luni la Vatican.

Presedintele irakian Barham Salih si sotia sa Sarbagh Salih il insotesc astazi pe Papa Francisc intr-o ceremonie de adio pe aeroportul din Bagdad, inainte ca pontiful sa se intoarca la Roma.

Comunitatea crestina din Irak a scazut de la 1,5 milioane inainte de invazia condusa de SUA din 2003, care l-a rasturnat pe Saddam Hussein la doar 400.000 in prezent.

Ultima zi intreaga a lui Francisc in Irak a fost cea mai grea desfasurare de securitate din intreaga calatorie, cand a aterizat in nordul Irakului pentru a vizita crestinii care au indurat brutalitatea ISIS.

In orasul Mosul, care a fost invadat de teroristii ISIS, Francis s-a rugat intr-o piata care continea ramasitele a patru biserici care au fost aproape distruse in lupte.

Francisc a spus ca exodul „tragic” al crestinilor „fa daune nespuse nu numai oamenilor si comunitatilor afectate, ci si societatii pe care o lasa in urma”.

Incheind ultimul sau eveniment public de duminica, Francis a spus: „In timpul petrecut printre voi, am auzit voci de durere si pierdere, dar si voci de speranta si consolare”.

Acum se apropie momentul intoarcerii mele la Roma. Totusi, Irakul va ramane mereu cu mine, in inima mea”.

Tot duminica, Francis s-a intalnit cu tatal baiatului inecat, Alan Kurdi, al carui trup neinsufletit pe o plaja turceasca a devenit un simbol al crizei refugiatilor din Europa din 2015.

„Papa a vorbit multa vreme cu Abdullah Kurdi si a putut auzi durerea unui tata care si-a pierdut familia”, se arata intr-un comunicat al Vaticanului.

Un covor rosu a fost asezat pentru Papa si seful statului irakian inainte ca Francisc sa se imbarce luni in avionul Alitalia de la Bagdad inapoi in Italia.

Avionul papal decoleaza luni de la Bagdad, dupa o calatorie reusita de patru zile, care a decurs fara probleme, in ciuda temerilor de securitate.

Papa este flancat de presedintele irakian si de sotia sa in timpul ceremoniei lor de ramas bun de la Bagdad, luni dimineata.

In cele trei zile intregi petrecute in Irak, papa a tinut mai mult de o jumatate de duzina de discursuri in aproape tot atatea orase, evocand in mod repetat speranta si fraternitatea.

Oamenii s-au adunat in multime pentru a-l vedea pe Papa oriunde s-a dus, alimenteaza ingrijorarile legate de coronavirus.

Vineri, la Bagdad, Francis a cerut incetarea violentei si extremismului si a cerut oficialilor sa faca mai mult pentru a combate coruptia.

Francis a numit minoritatea Yazidi „victime nevinovate ale atrocitatilor fara sens si brutale”, dupa atacul gruparii Stat Islamic asupra comunitatii sale ezoterice in 2014.

El s-a alaturat, de asemenea, membrilor celorlalte minoritati din Irak intr-o ceremonie interreligioasa emotionanta la Ur, unde se crede ca s-a nascut profetul Avraam.

Sambata, el a avut o intalnire extraordinara cu retrasul, dar foarte respectat Sistani, care a continuat spunand ca crestinii din Irak ar trebui sa aiba dreptul de a trai in „pace”.

Interventiile politice rare, dar puternice ale lui Sistani au contribuit la modelarea Irakului de astazi, iar intalnirea sa cu pontiful a fost negociata de luni de zile.

Duminica, Papa Francisc a vorbit la ruinele Bisericii Siriaco-Catolice a Imaculatei Conceptii din orasul vechi Mosul, in nordul Irakului.

Papa s-a rugat pentru cei ucisi in razboiul din Irak, cand a ajuns in orasul Mosul, sfasiat de lupte, si a eliberat un porumbel in fata multimii.

Papa Francisc s-a intalnit cu Abdullah Kurdi, al carui fiu in varsta de trei ani, Alan Kurdi, a murit in timp ce incerca sa ajunga in Europa in timpul crizei migratiei de acum sase ani.