Mandragora, aconit, cascarill, radacina satanica, hisopi, randunica-dulce, palma, opium, sange de liliac, estragon, maselarita…  

In spatele acestor nume stranii se ascunde un univers al alchimiei facinant si necunoscut: lumea misterioasa a potiunilor magice Elixirele vrajitoresti, amestecuri tainice folosite in ritualurile magice, au fascinat intotdeauna, indiferent de epoca. Au fost cautate, contestate, falsificate, controversate, analizate si s-au scris tomuri intregi despre ele. Retetele originale, pastrate in cel mai adanc secret, sunt transmise de vrajitori din generatie in generatie.  

Din adancurile vremurilor  

Celebrul profesor Gerald Gardner, considerat “tatal vrajitoriei modernei, precum si numerosi specialisti ai fenomenelor paranormale au incercat sa explice legendarele efecte ale alifiilor, unguentelor si uleiurilor magice. Unii au pretins ca nu au niciun efect si ca sunt simple amestecuri aiurite, in vreme ce altii spun ca au constatat pe pielea lor ca functioneaza. Intr-o carte extrem de rara, opera de referinta in domeniu, “Studierea vrajitorieii, din 1584, unul dintre cei mai mari demonologi, sir Reginald Scott, ofera o trecere in revista a Marilor Elixire Vrajitoresti si a efectelor acestora. Vrajitoarele se ocupau de magie inca din Antichitate si foloseau in acest scop o multime de amestecuri descantate, cu efecte necunoscute celor neinitiati. Aceste potiuni miraculoase erau destinate multor scopuri, dar ceea ce cautau sa obtina toate vrajitoarele era sa ajunga la stapanirea fortelor intunericului, la levitatie si la posibilitatea de a prevedea viitorul.  

Puterea Transformarii  

Una dintre cele mai importante retete, tinuta multa vreme in mare secret, era “Alifia Vrajitoareii. Traditia spune ca prin folosirea ei vrajitoarele se ridicau de la pamant si puteau trimite blesteme si legaturi de moarte asupra dusmanilor. In plus, exista si o “varianta specialai la care, prin adaugarea unor substante misterioase, cele care o foloseau capatau “Puterea Transformariii si luau chip de pasari sau de alte animale.  

Exista mai multe retete ale alifiei, insa toate contin ingrediente cum ar fi oua de paianjen, sange de lilieci, praf de oase, ba chiar materii bizare precum pulberea de pe clopotele de biserica obtinuta in anumite conditii. Acestora li se adauga ierburi si substante cu proprietati toxice si halucinogene, cum este “Radacina Satanicai, adica extractul de matraguna, radacini de canepa si maselarita etc. Medical, aceste substante produc tulburari grave, ameteli, aritmie si chiar insuficienta respiratorie. O categorie aparte include uleiurile pentru incantatii. Ele pot fi aromatizate sau nu si se folosesc pe scara larga si in vrajitoria moderna, de la ceremoniile Voodoo ori Santeria pana la ritualurile tribale africane si polineziene pentru initeri secrete si blesteme. Efectele lor se bazeaza pe convingerea ca anumite arome au puterea de a influenta oamenii si chiar materia neinsufletita.  

Uleiurile folosite sunt obtinute numai prin presare la rece. Se folosesc in special ulei de masline, dar si ulei de nuca verde sau din radacina de mandragora, care apoi este “compusi, adica se amesteca cu esente si plante in functie de scopul pentru care va fi folosit. Cel mai des sunt unse cu ulei lumanarile negre care ard in timpul ritualului de invocatie demonica, precum si papusile sau formele de ceara purtatoare de blesteme. Uleiurile “albei sunt preparate la lumina zilei si folosite la farmece de atragere a iubitului, a banilor, a reusitei in viata, castigului in dispute si succesului, sau au rolul de “talismane lichidei destinate protectiei, pentru a feri de influentele nefaste, de deochi si boli.  

Contactul cu lumi paralelesi levitatia  

Cel mai dificil de preparat este insa “uleiul demonic negrui, despre care se spune ca, uns la miezul noptii de 31 decembrie, pe anumite portiuni ale trupului, da posibilitatea contactului cu lumi paralele. In reteta din manualul de vrajitorie al lui Scott se precizeaza ca este un amestec de mai multe uleiuri, de mandragora, cactus si un soi de ciuperci, care se fierbe vreme de 9 ceasuri, in cea mai lunga noapte din an, de la apusul la rasaritul soarelui.  

Se ia de pe foc inainte de prima geana de lumina, se toarna intr-un vas de sticla bruna si se tine trei zile la intuneric, astfel incat sa-i sporeasca efectul magic. Apoi, uns pe frunte, in zona inimii, in zona genitala si pe coloana, te poate transporta intr-o alta lume… Unsoarea pentru premonitie, care nu trebuia expusa niciodata la lumina se facea din testicule de taur macerate 20 de zile cu flori de fasole greceasca si, aplicata pe pleoape, dadea raspuns unor intrebari despre viitor. Unguentul pentru invizibilitate, cu care vrajitoarele din Evul Mediu se ungeau pe tot corpul inainte de a zbura in diverse locuri, era compus dintr-un extract de urzica moarta, amestecat cu ulei de nuca, oua de paianjen cu cruce si grasime de porc, strecurat prin panza de giulgiu.   Mai exista si cateva retete magice pentru levitatie, asa cum este cea a vestitului unguent de liliac, compus din esenta de randunica-dulce, cactus tarator, frunze de plop si sange de liliac mascul, matur. Amestecul obtinut se freaca energic pe piele, astfel incat porii sa devina “solubili si liberii. O alta prescriptie oferita de Scott pentru levitatie contine aconit, esenta de mac, ceara de albine, extract de degetel, funingine de horn si lapte de la un migdal sadit langa cimitir.  

Planta care sangereaza  

Cea mai renumita planta vrajitoreasca este insa otravitoarea mandragora, “planta care sangereazai. Se spune ca are capacitati demonice fiindca da din cap in semn de raspuns la intrebarile care ii sunt adresate. Creste in zona Marii Mediterane, apartine familiei solanaceelor, este toxica, are un miros patrunzator, neplacut, si un aspect straniu. Radacinile sunt foarte adanci, solide, in forma de trup omenesc, iar fructele sale devin fosforescente la rasaritul soarelui.  

Demonologii descriu modul exact de a folosi planta, caci mandragora se strange in momentul in care te apropii, iar atingerea ei devine mortala. Smulsa din radacina, tipa si sangereaza, iar cel care indrazneste sa faca asta moare in chinuri cumplite. Poate fi culeasa doar daca se sapa noaptea pamantul in jurul ei, in asa fel incat unealta sa nu atinga radacina. Planta se leaga de gatul unui caine care o va smulge din pamant si va muri.   Apoi vrajitoarea inmoaie radacinile vreme de trei zile in vin rosu, le inveleste in catifea sau matase si le hraneste 40 de zile cu prescura sfintita, furata din biserica in timpul slujbei. Cu efecte vizibile sau nu, cu puteri stranii si inspaimantatoare, ori doar simple amestecuri ciudate, elixirele magice au locul lor aparte in lumea misterioasa a vrajitoarelor pe care, uneori, incercam s-o intelegem, fara sa ne-o putem explica insa cu adevarat.