Sursa: Shutterstock

Băile folosesc cantități semnificative de apă, peste jumătate din consumul total al unei gospodării. Cu doar câteva schimbări minore în rutina de utilizare a apei, poți reduce consumul fără a afecta calitatea vieții. În același timp, vei contribui la conservarea acestei resurse vitale și vei reduce facturile la utilități. Prezentăm în acest articol 3 sfaturi utile pentru economisirea apei în baie și adoptarea unui stil de viață mai sustenabil și avantajos financiar.

Instalează baterii cu aerator

Aeratorul este un dispozitiv care se atașează la capătul bateriei și amestecă apa cu aer, reducând astfel cantitatea de apă care curge prin robinet fără a afecta presiunea. Acest lucru este extrem de important pentru economisirea apei, deoarece poate reduce consumul acesteia cu până la 50%.

Pentru a beneficia la maximum de economiile de apă posibile, îți recomandăm să alegi baterii sanitare cu aerator incorporat. Acestea sunt nu numai eficiente din punct de vedere al consumului de apă, dar sunt și ușor de instalat, fiabile și aduc un plus de estetică în baie.

Există o varietate de opțiuni disponibile pe piață, incluzând baterii de lavoar, de cadă sau de duș cu aeratoare integrate. De exemplu, o baterie de bideu Grohe cu aerator poate oferi o experiență de utilizare superioară și eficientă. Tehnologia de economisire a resurselor nu compromite calitatea jetului de apă, oferind un debit de 5.7 l/min.

Repară scurgerile în cel mai scurt timp

Repararea scurgerilor în cel mai scurt timp este vitală pentru economisirea apei, reducerea costurilor și prevenirea daunelor posibile la structura locuinței. Primul pas în acest proces este identificarea defecțunilor, care sunt adesea subtile și greu de detectat. 

Un truc simplu și eficient este utilizarea colorantului alimentar. Prin adăugarea câtorva picături de colorant în rezervorul toaletei, poți detecta rapid o scurgere. Dacă apa se colorează fără a apăsa butonul de descărcare, înseamnă că există o scurgere. Aceasta poate duce la pierderi între 0.25 și 1 litru de apă/minut.

Mai poți detecta eventualele scurgeri de apă în gospodărie și verificând contorul de apă. Notează cifrele afișate la începutul unei perioade de 2 ore în care nu se utilizează apă și apoi din nou la sfârșitul acesteia. Dacă cifrele se modifică, acest lucru poate indica o scurgere. 

Identifică și repară scurgerile în cel mai scurt timp posibil pentru a avea un impact semnificativ asupra economisirii apei. În cazul în care acestea sunt prea complexe, apelează la un instalator profesionist. Acesta va identifica sursa și va putea efectua reparațiile necesare pentru a preveni daunele adiționale. Este important de reținut că o scurgere neidentificată sau nerezolvată poate duce la daune structurale ale locuinței și la facturi de apă mai mari.

Închide robinetul când nu folosești apa

Economisirea apei reprezintă o problemă de importanță globală, implicând atât dimensiunea economică, prin reducerea costurilor facturilor la utilități, cât și cea ecologică, prin protejarea mediului înconjurător. În acest context, gesturi simple precum închiderea robinetului când acesta nu este folosit pot avea un impact semnificativ. De exemplu, în timpul periajului dentar se pot risipi până la 6 litri de apă pe minut, conform organizației independente Waterwise. 

Pe lângă închiderea robinetului în timpul rutinei de îngrijire personală, există și alte tehnici prin care poți economisi apă.

  • Folosește un pahar de apă pentru clătirea gurii în timpul periajului dentar, în loc să lași robinetul să curgă continuu.
  • Păstrează puțină apă în lavoar pentru a clăti lama de ras în timpul bărbieritului.
  • Dacă aștepți ca apa să se încălzească înainte de a intra în duș, colecteaz-o într-un recipient și folosește-o, apoi, pentru udarea plantelor. Alternativa mai eficientă este să optezi pentru o baterie de duș cu termostat.

Cu doar câteva schimbări simple în rutina ta de igienă personală, poți contribui la conservarea apei, economisind bani la facturi. Inspiră-te din sfaturile noastre și adoptă obiceiuri sustenabile în baie!