Prolactinomul este o tumora benigna (adenom) a glandei hipofize care produce in exces un hormon numit prolactina.

Hipofiza este o glanda de mici dimensiuni situata la baza creierului. Impreuna cu hipotalamusul constituie o unitate functionala complexa care receptioneaza semnale de la sistemul nervos central, le traduce si le transmite mai departe glandelor endocrine si altor organe periferice, realizand controlul functiilor organismului.

Prolactina este unul dintre hormonii hipofizari. Rolul sau fiziologic este de a declansa dupa nastere secretia de lapte din glanda mamara pregatita de estrogeni in timpul sarcinii.

Valoarea normala a prolactinei este: < 10ng/ml la barbati, < 20ng/ml la femei, 100-200ng/ml in sarcina si 300-400ng/ml in prima parte a perioadei de alaptare.

Adenoamele pot avea diametrul < 1cm (microprolactinom) sau >1cm (macroprolactinom). La femei marea majoritate sunt microprolactinoame, in timp ce la barbati peste jumatate sunt macroprolactinoame. Acestea din urma, datorita dimensiunilor crescute actioneaza asupra structurilor vecine putand determina cefalee, tulburari de vedere si blocarea functiei tesutului hipofizar normal cu secretie insuficienta a celorlalti hormoni hipofizari.

Excesul de prolactina impiedica functionarea normala a ovarului si testiculului.

La femei apare sindromul numit amenoree-galactoree.

Amenoree inseamna oprirea menstrelor, asociaza infertilitate si este precedata de o perioada de bradimenoree (menstrele la 2-6 luni). Atentie: cea mai frecventa cauza de amenoree si prolactina crescuta este sarcina!

Prin galactoree se intelege prezenta secretiei lactate in afara sarcinii si perioadei de alaptare. Galactoreea poate sa fie spontana sau provocata de manevra de muls. Nu intotdeauna prezenta galactoreei inseamna prolactinom.

La majoritatea femeilor care au alaptat si au intrerupt fara sa ia tratament, persista multi ani galactoree minima exteriorizata doar la manevra de muls. Aceasta situatie nu reprezinta o boala (desigur atata timp cat ciclul menstrual este regulat). Daca galactoreea este unilateral trebuie exclusa o cauza locala: papilomul intraductal (tumora benigna cu potential de malignizare a epiteliului ductelor mamare). In acest caz galactoreea poate fi sanghinolenta.

La barbati principala manifestare clinica este disfunctia sexuala, dar pacientii se prezinta rar la medic pentru aceasta problema. Intarzierea in solicitarea ajutorului medical impreuna cu agresivitatea mai mare a tumorilor la barbati explica predominanta macroprolactinoamelor la acestia.

Investigatiile necesare pentru confirmarea diagnosticului sunt:

dozarea prolactinei (≈100ng/ml – microprolactinom; ≥200ng/ml – macroprolactinom),

examenul RMN sau tomografia hipofizei,

examen oftalmologic cu evaluarea campului vizual (pentru macroadenoame care pot comprima calea de transmitere a semnalului optic),

consult ginecologic si ecografie utero-ovariana (pentru excluderea altor cauze de amenoree),

ecografie mamara si examen citologic al secretiei mamare (in cazurile cu galactoree, dar ciclu menstrual regulat).

Este foarte important de mentionat faptul ca dozarea prolactinei este absolut obligatorie pentru investigarea pacientelor cu tulburari de ciclu menstrual de tip bradimenoree-amenoree. Administrarea intempestiva de anticonceptionale orale in cazul unui eventual prolactinom regleaza ciclul menstrual, dar duce la cresterea tumorii si aparitia complicatiilor.