Sursa foto: Shutterstock

Analizele de sânge le permit medicilor să știe ce se întâmplă în corpul copilului dumneavoastră. Fie că este vorba de evaluarea stării generale de sănătate sau de prevenirea unor boli grave, analizele de sânge importante pentru copii sunt instrumente de diagnosticare esențiale. Deși copiii au un sistem imunitar robust, ei sunt totuși predispuși la o serie de infecții și tulburări. Uneori, analizele de sânge sunt utile și în detectarea tulburărilor congenitale și ereditare. În acest articol vorbim despre cele 7 analize de sânge esențiale pentru copii. Vei avea ocazia să afli când este potrivit să se facă un test de sânge la copii și care sunt cele mai relevante teste pentru sănătatea lor. 

Când este necesar un test de sânge pentru copii?

Există o serie de situații în care un medic ar putea recomanda efectuarea unui test de sânge pentru un copil. Acestea includ prezența unor simptome neobișnuite sau persistente, verificări de rutină, monitorizarea unei boli cronice sau a unei afecțiuni medicale, sau pentru a verifica dacă un medicament este eficient. De exemplu, un copil care prezintă simptome precum febră persistentă, pierderea poftei de mâncare sau oboseală constantă ar putea necesita un test de sânge pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei acestor simptome. În ceea ce privește tipurile de teste de sânge care sunt adesea recomandate pentru copii, acestea pot varia în funcție de vârsta copilului și de starea sa de sănătate generală. Testele de zahăr din sânge și testele de colesterol pot fi, de asemenea, recomandate pentru a monitoriza riscul de diabet și boli de inimă.

Procedura de testare a sângelui pentru un copil implică de obicei prelevarea unei mici cantități de sânge de la copil, de obicei de la nivelul brațului sau al degetului. Înainte de test, părintele și copilul ar trebui să discute cu medicul despre ce implică testul și cum se pregătește copilul pentru acesta. De obicei, nu este necesară nici o pregătire specială, dar în unele cazuri, copilul ar putea fi sfătuit să nu mănânce sau să bea nimic cu câteva ore înainte de test.

Interpretarea rezultatelor testelor de sânge reprezintă o parte crucială a procesului de diagnosticare și tratament. Rezultatele pot ajuta la identificarea unor potențiale probleme de sănătate, la monitorizarea progresului unei afecțiuni sau la evaluarea eficacității unui tratament. În funcție de rezultate, medicul poate recomanda urmărirea mai atentă a copilului, modificarea tratamentului sau efectuarea unor teste suplimentare. De aceea este indicat să te informezi de pe site-urile de specialitate, acolo de exemplu poți vedea ce analize sunt uzuale pentru copii. De asemenea, poți întreba medicul pediatru sau de familie.

Iată care sunt motivele comune pentru care sunt recomandate analizele de sânge la copii:

 • pentru a căuta anomalii în ceea ce privește numărul de globule roșii și albe din sânge și trombocite;
 • pentru a căuta substanțe chimice din organism care declanșează alergii;
 • pentru a depista grupa de sânge a copilului;
 • măsurarea glicemiei copilului, în cazul în care în familie există antecedente de diabet;
 • măsurarea nivelurilor de produse de excreție, cum ar fi ureea, pentru a te asigura că rinichii copilului funcționează corect;
 • estimarea cantității de electroliți și enzime pentru a te asigura că ficatul copilului funcționează eficient;
 • estimarea echilibrului acido-bazic al copilului și măsurarea saturației de oxigen, dioxid de carbon și azot din sânge;
 • depistarea infecțiilor active.

Teste de sânge importante pentru copii

Iată care sunt testele de sânge importante pentru copii: 

 • numărătoarea completă a celulelor sanguine: este o analiză care monitorizează parametri precum numărul de globule roșii, globule albe, trombocite și raportul dintre celulele sanguine și plasmă (hematocrit). Aceste teste sunt destul de obișnuite și sunt, de asemenea, unele dintre cele mai importante analize de sânge pentru copii. Hemoleucograma completă este esențială pentru confirmarea anumitor diagnostice, pentru depistarea bolilor de bază și, de asemenea, pentru detectarea bolilor ereditare.
 • test pentru grupa de sânge: celulele sanguine ale fiecăruia dintre noi au pe suprafața lor markeri specifici numiți antigeni. Acești antigeni sunt clasificați în patru tipuri diferite în cadrul sistemului ABO de grupare a sângelui. Diferitele antigene sunt A, B, AB și O. Pe baza acestor antigene, există patru grupe de sânge care se găsesc la toate ființele umane. Un alt antigen important care ajută la clasificarea grupelor de sânge este antigenul Rh. Un copil este fie Rh pozitiv, fie Rh negativ, în funcție de prezența acestuia. Aproape 80% din populație este Rh pozitiv, în timp ce restul nu are acest antigen. Grupa de sânge este una dintre cele mai importante analize de sânge pentru copii.
 • testul de glicemie: nivelul glicemiei este un marker important pentru diabet și un test de sânge important atât pentru copii, cât și pentru adulți. Cei mai mulți copii afectați de această afecțiune suferă de diabet de tip 1. Mai nou, mai mulți copii sunt, de asemenea, diagnosticați cu diabet de tip 2. Această afecțiune este întâlnită de obicei la adulții obezi, nesănătoși și de vârstă mijlocie, din cauza unui fenomen numit rezistență la insulină.
 • testul de sânge pentru depistarea alergiilor la copii: este vorba despre testul imunoenzimatic (detectează IgE și alți anticorpi care cauzează alergii în sângele copilului) și testul radioalergosorbant (detectează, de asemenea, anticorpii care cauzează alergii în sânge). Medicul poate recomanda și numărul total de leucocite, un test care detectează numărul de globule albe din sânge și care îl ajută pe medic să stabilească natura alergiei.
 • panou metabolic: acest test îi oferă medicului pediatru o idee completă despre modul în care funcționează organismul copilului. Testul caută substanțe chimice, enzime și electroliți specifici care determină buna funcționare. Panourile metabolice sunt unele dintre cele mai importante analize de sânge pentru copii, deoarece sunt markeri direcți ai funcției hepatice și renale.
 • profil lipidic pediatric: până de curând, testarea lipidelor era considerată inutilă la copii. Cu toate acestea, odată cu o creștere a stilurilor de viață nesănătoase, a obezității și a dietelor bogate în zahăr, chiar și copiii sunt acum considerați a fi expuși riscului de a avea un nivel ridicat de colesterol. Colesterolii sunt numiți în mod obișnuit grăsimi, se găsesc în organism și îndeplinesc mai multe funcții. Cu toate acestea, anumite tipuri de acesta pot crește riscul de boli de inimă și pot complica viața normală. Un profil lipidic măsoară cantitatea de lipoproteine cu densitate mare (colesterol bun), lipoproteine cu densitate mică (colesterol rău), colesterol total și trigliceride (grăsimi prezente liber) din sânge. Aceste teste îi ajută pe medici să determine riscurile potențiale ale colesterolului pentru sănătatea copilului.
 • testul hemoglobinei: hemoglobina este o proteină prezentă pe suprafața globulelor roșii care transportă oxigenul către diferite părți ale corpului. Proteina conține fier, iar metalul este esențial pentru producerea acestei proteine în organism. Testarea nivelului de hemoglobină este un test de sânge important pentru copii, deoarece le permite medicilor să știe dacă este un caz de anemie feriprivă. În cazul în care copilul suferă de slăbiciune cronică, are unghiile palide sau o decolorare palidă a pielii, medicul ar putea recomanda acest test.

Medicul ar mai putea recomanda, de asemenea:

 • testul tuberculozei: este o analiză de sânge importantă pentru copiii care ar putea avea sistemul imunitar compromis sau pentru cei care au intrat în contact cu o persoană infectată. Testele de sânge pentru depistarea tuberculozei sunt de obicei comandate după testele cutanate, dar uneori pediatrii solicită doar teste de sânge. Testele de sânge pentru tuberculoză permit medicului doar să știe dacă copilul a fost infectat cu bacteria tuberculozei și nu dacă boala este activă.
 • HIV și alte boli cu transmitere sexuală: HIV este un virus care poate fi transmis la copii de la o mamă infectată, prin placentă. Același mod de transmitere este valabil și pentru o serie de alte boli cu transmitere sexuală, cum ar fi sifilisul, chlamydia, hepatita B, gonoreea, HPV și herpesul. Copiii prezintă semne specifice ale bolilor cu transmitere placentară sau sexuală. Acest lucru ar putea determina medicul să solicite teste pentru a detecta aceste boli și pentru a permite tratarea la timp a afecțiunii. 

Procedura pentru aceste teste de sânge importante pentru copii implică fie o singură prelevare de sânge, fie mai multe, în funcție de necesitate și de afecțiune. Cei mai mulți pediatri recomandă aceste teste numai după examinări fizice complete și alte teste preliminare. Cele mai multe dintre aceste teste dau rezultate în 24 de ore, însă unele teste specifice pot dura mai mult. Aceste teste sunt importante pentru sănătatea copiilor și ajută la depistarea afecțiunilor care pot fi prevenite înainte ca acestea să aibă consecințe grave.