Presedintele Joe Biden a declarat joi ca doreste sa vada o rata a impozitului pe profit “intre 25 si 28%”, stabilind un nou marcator in cadrul negocierilor in curs privind modul de finantare a unei facturi majore de infrastructura.

,,Modul in care pot plati pentru acest lucru este sa ma asigur ca cele mai mari companii nu platesc zero si reducerea reducerii impozitului [din 2017] la intre 25 [%] si 28 [%]”, a spus Biden la un eveniment din Louisiana . ,,Este vorba de cateva sute de miliarde de dolari si putem plati pentru aceste lucruri.”

Observatiile au fost pentru prima data cand Biden a recunoscut in mod explicit ca propunerea sa initiala de a ridica rata impozitului pe profit la 28%, in crestere fata de rata actuala de 21%, se schimba pe fondul negocierilor privind proiectul de lege masiv de infrastructura.

Denumit Planul american de locuri de munca, proiectul de lege interna semnat de Biden ar investi 2 trilioane de dolari in reconstructia unor parti vaste ale infrastructurii SUA, de la drumuri si poduri pana la banda larga extinsa.

Biden s-a angajat sa finanteze proiectul de lege fara a se adauga la deficitul federal, in mare parte prin cresterea ratei impozitului pe profit care a fost redusa ca parte a Legii privind reducerile fiscale si locurile de munca din 2017 ale administratiei Trump.

Presedintele Joe Biden loveste pumnul cu un barbat inainte de a transmite observatii cu privire la Planul sau de locuri de munca americane, langa podul raului Calcasieu din Lake Charles, Louisiana, SUA, 6 mai 2021.

Presedintele Joe Biden loveste pumnul cu un barbat inainte de a transmite observatii cu privire la Planul sau de locuri de munca americane, langa podul raului Calcasieu din Lake Charles, Louisiana, SUA, 6 mai 2021.

Rata de 25% a fost deja sustinuta de senatorul democrat din Virginia de Vest, Joe Manchin, singurul parlamentar care va avea probabil cel mai mult control asupra soartei proiectului de lege, cu conditia ca Biden sa nu poata convinge niciunul dintre colegii republicani ai lui Manchin sa-l sustina.

Pana in prezent, republicanii din Congres au spus ca orice modificare a proiectului de lege privind reducerile fiscale din 2017 ar insemna o linie rosie pentru GOP.

Liderul minoritatilor din Senat, Mitch McConnell, a prezis saptamana aceasta ca Biden nu va obtine niciun vot republican pentru planul american de locuri de munca sau pentru proiectul sau de lege insotitor, educatia si planul familiei americane.

O purtatoare de cuvant a Casei Albe a declarat joi mai devreme ca negocierile continua saptamana aceasta intre Casa Alba si parlamentarii ambelor parti cu privire la specificul pachetului de infrastructura.

Republicanii au lansat schitele unui contraofert, propunand un proiect de lege ingust de infrastructura care este cu un sfert din marimea planului Biden. Nu a primit inca o consideratie serioasa.

Vorbind pe fundalul imbatranirii podului raului Calcasieu din Lacul Charles, Biden a semnalat, de asemenea, ca intentioneaza sa-i preseze pe republicani in pozitia politica dificila de a fi nevoit sa aleaga public protejarea reducerilor de impozite corporative din 2017, in loc sa creeze mii de locuri de munca cu guler albastru.

,,Este vorba despre a face o alegere, o alegere intre a acorda scutiri de impozite super-bogatilor si corporatiilor si a investi in familii muncitoare”, a spus el.

In ciuda loviturilor partizane, Biden a insistat ca este inca deschis negocierii unui acord bipartisan cu republicanii, inainte de a incerca sa adopte proiectul de lege privind infrastructura printr-un vot pur de partid.

,,Sunt gata sa fac compromisuri. Ceea ce nu sunt gata sa fac, nu sunt gata sa nu fac nimic “, a spus Biden. ,,Nu sunt gata sa am o alta perioada in care America are inca o,, luna a infrastructurii “si nu schimba nimic nenorocit.”