Eficienta este criteriul urmarit de tot mai multi beneficiari si constructori cand vine vorba de ridicarea unei case. Cu cat alegi materiale mai durabile si mai eficiente, cu atat vei avea parte de un proiect mai rezistent si mai prietenos in privinta costurilor de intretinere. In functie de etapa de lucru vei avea de parcurs o oferta generoasa de materiale de constructii si solutii de aplicare. Tine cont de raportul corect dintre pretul platit si calitatea oferita pentru a te bucura cat mai mult timp de noua ta locuinta.

Beton

Fundatia casei reprezinta structura principala de rezistenta. Pe acest bloc din beton se va ridica intreaga casa. Exista mai multe variante de beton, diferentiate dupa cateva clase. In functie de locul din Iasi in care construiesti, proiectantul si executantul lucrarii iti vor sugera produsele potrivite. Betonul poate fi preparat local la betoniera si turnat sau cu ajutorul unei cife. Alegerea se face in functie de caile de acces, de buget, volum si forta de munca disponibila.

Caramida

Caramida continua sa fie unul dintre cele mai eficiente materiale de constructii in judetul Iasi. Se potriveste la fel de bine in interior si exterior si este disponibila de la producatori de renume din tara si din strainatate. Caramida se caracterizeaza prin rezistenta si compatibilitate cu majoritatea materialelor de constructii si de decor. In plus, are o eficienta energetica dovedita, ce reduce semnificativ cheltuielile de intretinere dupa darea in functiune a locuintei.

Acoperis

Acoperisul casei este unul dintre elementele a carui eficienta se observa cel mai rapid, respectiv la prima ploaie. Orice carenta din acest punct de vedere te expune in fata efectelor negative ale intemperiilor atmosferice, dintre care apa este cea mai daunatoare. In momentul in care apa patrunde prin acoperis in pereti, se infiltreaza si produce daune greu de reparat. In plus, acoperisul reprezinta si o sursa principala de pierdere a caldurii, tinand cont ca directia de deplasare a energiei termice este verticala. Alege doar acele materiale cu eficienta termica dovedita pentru a te bucura de izolatie indiferent de sezon. Tabla, tigla si sindrila bituminoasa sunt doar cateva dintre exemplele de materiale de constructii pentru acoperis. Structura din lemn este foarte importanta, la care se adauga folii anticondens, accesorii si sisteme de evacuare a apei din precipitatii.

Pardoseli

Pardoseala de la etajul inferior este un alt element important al casei tale. Aceasta trebuie sa fie de calitate si bine izolata pentru a nu permite patrunderea frigului sau a apei din infiltratii. In cazul etajelor superioare nu este nevoie de izolatie suplimentara, atat timp cat cea de la baza este eficienta. Pentru linistea casei, poti investi in materiale de izolatie fonica intre niveluri.

Finisaje

Finisajele sunt materialele care dau aspectul casei tale. De multe ori, momentul finisajelor este destul de greu din punct de vedere financiar, din cauza investitiei masive in etapele precedente. Cu toate acestea, nu trebuie sa renunti la criteriul calitatii. In special tencuielile sunt esentiale pentru rezistenta si eficienta energetica a intregii case. Gletul, lacurile si vopselurile reprezinta ultima impresie si iti ofera imaginea pe care o vei vedea zi de zi atat in interiorul, cat si in exteriorul casei.

Eficienta materialelor de constructii trebuie privita din dubla perspectiva. In primul rand, acestea trebuie sa fie durabile si de calitate pentru indeplinirea scopului lor, in functie de etapa de lucru a constructiei. Cel putin la fel de importanta este insa si eficienta energetica, deoarece o locuinta nu presupune doar costuri de ridicare si amenajare, ci si pentru intretinere, care se intind pe termen lung si nelimitat.