Administratia Biden a anuntat luni lansarea oficiala a grupului sau de lucru pentru integritate stiintifica, care va revizui politicile stiintifice ale guvernului federal pentru a se asigura ca sunt libere de influente politice inadecvate. Cei 46 de membri provin din guvernul federal si se vor intalni pentru prima data vineri.

Revizuirea vine dupa ce mai multi fosti oficiali ai administratiei Trump au declarat ca au simtit presiuni politice in timp ce isi fac treaba in timpul pandemiei.

Analiza: Biden incearca sa-si vanda agenda, in timp ce republicanii merg dupa a lor

,,Durerea de cap” pe care Trump a lasat-o in urma pentru Biden pe peluza Casei Albe

,,Nu adauga niciun ban”: verificarea faptelor asupra pretentiilor de deficit ale lui Biden

Efortul este condus de Biroul de Stiinta si Tehnologie de la Casa Alba si reprezinta un exemplu timpuriu al angajamentului administratiei Biden fata de stiinta si responsabilitatea guvernului. Intr-o declaratie de luni, OSTP a declarat ca mobilizarea grupului de lucru ,,va ridica vocea oamenilor de stiinta federali cu multe perspective si medii, pentru a se asigura ca integritatea stiintifica este primordiala in guvernarea federala pentru anii urmatori”.

,,Informatiile stiintifice si tehnologice, datele si dovezile sunt esentiale pentru dezvoltarea unor politici eficiente si pentru o livrare echitabila a programelor in tot guvernul”, au scris directorii adjuncti ai OSTP, Alondra Nelson si Jane Lubchenco, copresedintilor si membrilor grupului de lucru pentru integritatea stiintifica. ,,Intrucat procesul de elaborare a politicilor bazat pe dovezi devine din ce in ce mai important in activitatea guvernului federal, este important sa se afirme, sa se consolideze si sa se protejeze politicile, procedurile si comunitatile de practici diverse si incluzive care faciliteaza producerea de dovezi riguroase de cercetare, fara interferenta sau interventie. “

Un oficial al administratiei a declarat pentru CNN in aprilie ca revizuirea grupului de lucru se refera mai putin la actiunile lui Trump de a interveni in deciziile stiintifice si mai mult la protejarea stiintei in guvernul federal in viitor.

In cei patru ani de mandat ai lui Trump, atat el, cat si multi dintre numitii sai politici au fost in special ostili fata de stiinta, in special stiinta despre schimbarile climatice si pandemia de coronavirus.

Printre alte actiuni intreprinse in ultimii patru ani, administratia Trump a facut mai multe modificari pe diferite site-uri web ale Agentiei pentru Protectia Mediului . In multe cazuri, limbajul schimbarilor climatice a fost eliminat de la ei. La acea vreme, APE a administratiei Trump a declarat ca limbajul era actualizat pentru a ,,reflecta abordarea noilor conduceri”. Modificarile au fost ulterior anulate de APE-ul lui Biden.

Trump a fost, de asemenea, criticat pentru numirea unui numar de sceptici climatici la posturi cheie, inclusiv David Legates , un sceptic de lunga durata in materie de schimbari climatice, care a fost folosit pentru a ajuta conducerea agentiei federale insarcinata cu producerea ,,multor cercetari climatice finantate” de guvern, potrivit Washington Post.

Si la inceputul acestui an, o revizuire a orientarilor Covid-19 ale Centrelor SUA pentru Controlul si Prevenirea Bolilor a constatat ca unele dintre orientarile agentiei in timpul administratiei Trump nu erau bazate pe stiinta sau fara influente nejustificate.