Guvernanta democratica este foarte solicitata, conform editiei din 2021 a Indicelui anual de perceptie a democratiei, un sondaj de peste 50.000 de oameni din 53 de natiuni. Dar este perceput si ca amenintat – de inegalitatea economica, de suprimarea libertatii de exprimare, de marile companii de tehnologie, de alegeri neloiale sau corupte si de Statele Unite ale Americii.

44% dintre respondenti sunt ingrijorati ca Statele Unite ameninta democratia in tarile lor de origine. In schimb, 38% au spus asta despre China si 28% despre Rusia. SUA a fost considerata cea mai mare amenintare a celor trei, atat in   tarile libere, cat si in cele libere. A fost alegerea de top din Europa si America Latina si aproape a egalat cu China pentru aceasta dezonoare in Asia. Doar cateva natiuni africane au fost chestionate, nu suficient pentru o medie regionala, dar si SUA a fost cea mai larg selectionata amenintare acolo.

Pentru o tara care se considera ,,liderul lumii libere”, un far global al democratiei, acesta este un mesaj dificil. Dar Washingtonul trebuie sa auda. Politica externa a SUA nu ar trebui sa fie dictata de perceptii globale, dar nici aceste perceptii nu ar trebui ignorate.

Poate ca Statele Unite sunt vazute ca o amenintare la adresa democratiei altor natiuni, deoarece guvernul nostru este adesea mai putin un exemplu de libertate decat un amestec beligerant global . Poate pentru ca Washingtonul a petrecut ultimele doua decenii invadand si ocupand zone mari din Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Poate ca se datoreaza faptului ca diplomatia liderilor nostri este frecvent infipta, hubristica si naiva. Poate pentru ca Washingtonul a rasturnat literalmente guvernele democratice si are o retea unica – si riscanta – de sute de baze militare din intreaga lume.

Dar de ce obtine SUA cele mai proaste note? Guvernele Chinei si Rusiei sunt mult mai putin democratice pe plan intern decat cel al Statelor Unite – nici macar nu este aproape . Rusia are cateva baze militare straine aproape in strainatate, interventia in curs in Siria si conflictul cu Ucraina in urma anexarii rusesti din 2014 a Crimeei. Moscova se insereaza si eain alegerile altor tari, adesea prin campanii de socializare, dar uneori prin abordari mai directe. Intre timp, Beijingul suprima libertatile promise in Hong Kong, amenintand in permanenta tenua independenta a Taiwanului, sustinand regimul brutal din Coreea de Nord si comitand genocid impotriva minoritatilor etnice si religioase (cum ar fi uigurii) din interiorul granitelor sale. Deci, de ce este perceputa Statele Unite ca fiind amenintarea mai grava?

Sondajul nu raspunde direct la aceasta intrebare, dar ofera cateva indicii utile. In timp ce multi vad Statele Unite ca o amenintare la adresa democratiei acum , ,,mai multe tari spun SUA are un impact pozitiv decat impact negativ asupra democratiei (49 la suta pozitiv vs 35 la suta negativ).” Acest lucru poate insemna ca comportamentul mai recent al Washingtonului, in era post-11 septembrie, a fost primit negativ, in timp ce o cronologie mai lunga produce sentimente mai pozitive.

Un alt indiciu este cresterea valorilor pozitive asupra SUA de cand Joe Biden a devenit presedinte. ,,Perceptia influentei globale a SUA asupra democratiei a crescut semnificativ in intreaga lume incepand cu primavara anului 2020″, se spune in raport, ,,de la o opinie neta de +6 la o opinie neta de +14″.

Biden nu a facut inca schimbari semnificative la majoritatea angajamentului global pe care l-a mostenit. In general, razboaiele, sanctiunile si tarifele pe care predecesorul sau le-a lasat in urma raman intacte. Dar el urmeaza sa prezide sfarsitul razboiului SUA din Afganistan, a redus usor cooperarea SUA cu Arabia Saudita (extrem de nedemocratica) si fie s-a reunit, fie a inceput negocierile pentru reintregirea mai multor acorduri diplomatice majore pe care administratia Trump le-a abandonat. O parte din aceasta crestere poate fi pur si simplu o perioada pentru luna de miere pentru Biden si / sau opozitie fata de fostul presedinte Donald Trump. Datele de anul viitor vor fi mai instructive, dar deocamdata aceasta schimbare pozitiva sugereaza indepartarea de interventionismul militar si catre diplomatie – respectand ,,ordinea bazata pe reguli” pe care a vorbit-o secretarul de stat Antony Blinken a aplicarii asupra Chinei – ar imbunatati reputatia noastra globala.

Ar fi mai bine si pentru Statele Unite si in alte moduri. Politicile care au determinat alte natiuni sa perceapa Washingtonul ca o amenintare la adresa democratiei au fost daunatoare si aici, facandu-ne mai putin prosperi, mai putin siguri si mai putin liberi . Indiferent daca ameninta sau nu guvernarea democratica in strainatate, o ameninta aici.