Este obisnuit sa ne simtim dat peste cap ori de cate ori se intampla ceva neasteptat in viata noastra sau pentru ca starea lumii este… ei bine, nu atat de grozava. Cand se intampla acest lucru, deseori putem atribui sentimentul nostru persistent de condamnare si teama depresiei.

Diagnosticele de depresie au fost pe o tendinta ascendenta, in special in timpul pandemiei, aproape toate populatiile intampinand cresteri ale depresiei. Numai in 2020, depresia a fost comuna la aproape 1 din 10 americani si aproape 1 din 5 adolescenti si adulti tineri (cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani). In ciuda COVID-19, cifrele actuale reflecta ca 5% dintre americanii cu varsta peste 18 ani isi raporteaza in mod regulat sentimente de depresie – dar cum se simte cu adevarat depresia ? Si de unde stii daca esti deprimat sau doar temporar impovarat de tot ce se intampla in jurul tau?

Psihologul Dawn Potter, PsyD, explica in detaliu ce diferentiaza depresia de tristetea comuna si cand este important sa solicitati ajutor.

Cum se simte cu adevarat depresia

Depresia este adesea caracterizata ca „tristete profunda” – dar este de fapt o afectiune complexa care inseamna mai mult decat simtirea de tristete.

„Toata lumea se simte trista si este normal sa se simta trist uneori. Dar exista cateva diferente intre depresie si tristete”, explica dr. Potter. „Un lucru care ii diferentiaza este cat de des este si cat de mult dureaza. Dar o alta este ca depresia vine cu o gramada de alte simptome care depasesc sentimentul de tristete. Nu diagnosticam depresia doar pe baza unui sentiment subiectiv de a ne simti trist singur.”

Pentru a primi un diagnostic de depresie clinica (tulburare depresiva majora), in mod obisnuit veti experimenta o dispozitie depresiva constanta si persistenta sau pierderea interesului pentru lucrurile care va plac si/sau in activitatile dvs. de zi cu zi, impreuna cu cel putin trei sau mai multe dintre ele . urmatoarele simptome timp de cel putin doua saptamani. Daca nu aveti atat dispozitie depresiva , cat si pierdere a interesului, trebuie sa aveti patru dintre celelalte simptome :

 • Tulburari de somn, cum ar fi somnul prea mult sau prea putin.
 • Energie scazuta sau oboseala.
 • Sentimente excesive de vinovatie, rusine sau autoinvinovatire atunci cand nu este justificat.
 • Dificultate de concentrare sau de concentrare.
 • Agitatie psihomotorie (cum ar fi agitatia observabila, nelinistea, ritmul sau dificultatea de a sta nemiscat) sau incetinirea psihomotorie (cum ar fi reducerea gandirii cognitive, scaderea miscarii si vorbirea mai lenta decat esti obisnuit).
 • O crestere sau scadere a poftei de mancare care poate duce la cresterea sau scaderea in greutate.
 • Ganduri de sinucidere sau ganduri recurente de moarte.

„Depresia este foarte fiziologica”, spune dr. Potter. „Depresia inseamna mai mult decat a te simti trist si o persoana nu trebuie neaparat sa se simta trista pentru a fi deprimata. Depresia poate simti uneori mai degraba absenta a ceva decat prezenta tristetii.”

Este o experienta a intregului corp care va afecteaza sanatatea fizica, mentala si emotionala. Daca ati auzit vreodata zicala „Vedeti lumea prin ochelari de culoare trandafir”, depresia, spune Dr. Potter, este ca si cum ati vedea lumea prin ochelari de culoare gri sau albastru.

„Cu depresia, nu vezi decat partea negativa a lucrurilor”, spune ea. „Depresia ne poate determina sa avem tulburari in evaluarile noastre despre noi insine si despre ceilalti oameni si ne poate determina sa facem atributii persistente si negative cu privire la valoarea noastra de sine.”

De exemplu, cineva fara depresie poate obtine o nota proasta la un test si se poate gandi: Cum am ajuns aici si cum pot sa ma descurc mai bine data viitoare? Ei ar putea apoi sa faca pasii necesari pentru a studia mai mult sau pentru a planifica mai eficient urmatorul examen. Dar cineva cu depresie poate sa-si interiorizeze sentimentele si sa atribuie rezultatul examenului sau ca a fost un esec.

„Este persistent, este intern si te obliga sa-ti pui ochiuri”, explica dr. Potter. „Este sa ma gandesc, voi esua in orice , mai degraba decat sa fiu situational, si asta ii tine pe oameni deprimati – acea gandire negativa.”

Dar rezolvarea depresiei nu este intotdeauna la fel de simpla ca a iesi din bucla de convorbire cu sine negativa. Pentru unii, depresia poate face ca totul sa se simta mai dificil. Poti simti ca lucrurile scapa de sub control sau ca nu te poti concentra pe ceva semnificativ. S-ar putea sa va simtiti impovarat de ganduri de rumegare sau sa va simtiti blocat intr-o ceata.

„Pentru cineva care este deprimat, poate fi greu sa-ti retragi libertatea de actiune in viata ta si adesea poti pierde din vedere capacitatea de a face lucruri pentru tine insuti”, noteaza dr. Potter. „De aceea va sugeram terapie, deoarece va poate ajuta sa gasiti o modalitate de a face lucrurile diferit si de a va gestiona simptomele daca vi se ofera suficient sprijin si informatii.”

Simptomele variaza in functie de severitate?

Unii oameni pot experimenta depresie pentru perioade mai scurte de timp care par sa vina si sa dispara (cum tinde sa fie cazul cu depresia sezoniera sau tulburarea afectiva sezoniera). Asta nu inseamna ca simptomele depresiei sezoniere sunt mai putin severe decat alte tipuri. Dar unii oameni pot prezenta simptome de depresie pentru perioade prelungite de timp. Si cu cat depresia ramane mai mult timp nediagnosticata, cu atat poate deveni mai grava.

Tulburarea depresiva persistenta (PDD) este o forma de depresie cronica in care aveti simptome de depresie pentru cea mai mare parte a zilei in majoritatea zilelor timp de doi sau mai multi ani. Uneori, un episod depresiv major poate aparea si ca urmare a altor afectiuni de sanatate mintala. Persoanele care sunt mai susceptibile de a experimenta depresie pot fi diagnosticate cu:

 • Tulburari de anxietate.
 • Tulburare bipolara.
 • Tulburare schizoafectiva.
 • Alte tulburari de dispozitie.

In cele mai severe cazuri de depresie, oamenii pot experimenta si elemente de psihoza, o colectie de simptome care includ halucinatii sau iluzii.

„Oamenii isi raporteaza adesea ca au anxietate si depresie si stim ca acestea pot coexista”, spune dr. Potter. „Oamenii cu tulburare de anxietate generalizata pot fi vulnerabili la depresie, deoarece sunt epuizati de a fi ingrijorati tot timpul. Iar oamenii care au trecut prin evenimente traumatice sau pierderi pot deveni, de asemenea, depresivi.”

Cand sa solicitati ajutor

Daca bifati cel putin cinci dintre casetele despre simptomele depresiei, poate fi timpul sa discutati cu un furnizor de asistenta medicala despre obtinerea unui diagnostic pentru depresie. Si daca aveti ganduri de sinucidere, este important sa solicitati imediat ajutor de la un medic care va poate oferi ajutor si asistenta.

Dar chiar daca intampinati doar cateva simptome sau aveti o preocupare initiala pentru sanatatea mintala si/sau bunastarea fizica, consultarea unui furnizor de asistenta medicala cu privire la preocuparile dvs. poate fi benefica.

„Chiar daca ai mai putin de cinci dintre aceste simptome, dar chiar ai probleme cu activitatile tale de zi cu zi si lucrurile ti se par mult mai dificil de facut decat ar fi in mod normal sau ceea ce esti sentimentul te deranjeaza in mod constant, a cere ajutor poate fi o decizie importanta de luat”, subliniaza dr. Potter.

„Deoarece multe dintre simptome au componente fizice, un furnizor de asistenta medicala ar putea dori sa excluda alte probleme de sanatate sau afectiuni de sanatate mintala care ar putea contribui la simptomele dumneavoastra.”