Social-democratii ieseni s-au intrunit in sedinta, joi seara, in prezenta presedintelui de partid Victor Ponta. Este prima vizita in teritoriu a liderului PSD, dupa ce USL a decis candidaturile la alegerile locale, in 2012. In cazul Iasului, situatia este atipica. USL l-a desemnat candidat la Primarie pe actualul edil Gheorghe Nichita (PSD), in timp ce PC vrea sa candideze separat, cu Tudor Ciuhodaru.”Daca Partidul Conservator vrea sa candideze separat, atunci sa candideze in toata tara, indiferent de scrutin“, a spus Victor Ponta la intilnirea PSD Iasi, ne-au declarat surse aflate in sala. Practic, Ponta a preluat mesajul dat de Gheorghe Nichita imediat dupa ce s-au decis candidaturi separate la Iasi (vezi mai jos). 

“Gheorghe Nichita se bucura de cel mai mare respect din partea conducerii centrale. Nu s-a pus niciodata problema negocierii Primariei Iasi”, a spus Liviu Dragnea, secretarul general al partidului.

Principalele declaratii facute de Victor Ponta la conferinta de presa

  • “Cred, si vad semne si in alte judete ca in final putem merge pe ideea ca PC-ul sa mearga peste tot, nu doar la alegerile locale sau parlamentare, singur in alegeri. Daca vor fi comasate si daca vor ajunge in Parlament sper sa fie partenerii nostri”
  • “Colegii liberali si noi am stiut sa ne rezolvam toate probleme referitoare la candidaturi intre noi. Nu exclud deloc varianta ca PC-ul sa mearga peste tot in alegeri, iar in anumite cazuri speciale, sa sustinem un candidat comun, cum este cazul primarului Piedone din sectorul 4. Nu as vrea sa apara discutii ca din partea USL-ului nu se poate dezvolta Partidul Conservator”
  • Ma aflu la Iasi din doua motive. In primul avem o intalnire politica atat cu partenerii liberali cat mai ales cu structurile PSD din teritorii, cu primarii, presedintii de organizatii judetene pentru ca mai avem minim sase luni sau maxim un an pana la alegeri si trebuie sa ne pregatim cat mai bine.
  • In al doilea rand exista un interes si un sprijin special pe care dorim sa il dam Iasului si primarului referitor la decizia Guvernului condus de Emil Boc, aceea de a elimina subventiile la caldura. Iasul este unul din municipiile cele mai afectate de aceasta masura.
  • Luni vom avea la Comisia de Specialitate a Parlamentului Romaniei o dezbatere cu primarii de municipii cei mai afectati. Tot luni vom depune si o motiune simpla privind eliminarea subventiilor.  
  • Am venit sa spunem si noi iesenilor ca vor fi pedepsiti in acest an de guvernul Boc asa cum vor fi locuitorii din Pitesti, Bacau, Giurgiu sau Constanta pentru simplul motiv ca nu au primar PDL. La Cluj, la Arad ca de obicei primariile si primarii respectivi vor primi bani de la bugetul national, iar in majoritatea municipiilor unde sunt primari USL, Guvernul si aici, probabil ca este ideea diabolica a ministrului Sebastian Lazarescu, de a sanctiona oamenii care nu au votat primarii PDL.

La inceputul lunii septembrie, USL a decis ca la Iasi sa candideze la Primarie Gheorghe Nichita, din partea PSD, si un liberal din partea Aliantei de Centru Dreapta (PNL si PC). Conservatorii au cerut ca Tudor Ciuhodaru sa fie candidatul USL la Primaria Iasi, fiind refuzati. Astfel, PC a decis ca la Iasi sa candideze separat, atit la Primarie, cit si la Consiliul Judetean.

  • “Daca PC vrea sa candideze separat, atunci sa candideze separat, dar nu numai la Iasi, ci si in rest”, declara atunci Gheorghe Nichita