Vicepresedintele PDL Raluca Turcan a lansat joi un apel catre liberali, indemnandu-i sa puna capat razboiului dintre PNL si PDL. Fosta liberala a avertizat ca o eventuala continuare a acestui conflict risca sa transforme PNL intr-un partid-kamikaze, care se indreapta de buna voie spre sinucidere. Ea ii indeamna pe acestia sa aleaga cooperarea in locul conflictului si sa deschida portile astazi inchise.

Turcan atrage atentia membrilor PNL ca se afla in fata unui Congres important pentru viitorul Partidului National Liberal, momentul in care aleg calea pe care va merge PNL in urmatorii 4-5 ani de zile, iar decizia lor va influenta intreaga dreapta politica romaneasca.

“Faceti posibil ca, intr-un viitor mediu sau mai indelungat, PDL si PNL sa fie din nou parteneri. Aceasta ar fi, probabil, cea mai buna veste pe care congresul PNL ar da-o alegatorilor de centru-dreapta din Romania. Avem opinii diferite asupra istoriei noastre comune, dar sunt convinsa ca avem pareri foarte asemanatoare asupra beneficiilor pe care Alianta D.A. le-a adus Romaniei atat timp cat ea a functionat (integrarea europeana fiind cel mai bun exemplu). In timpul care a trecut de la ruperea Aliantei D.A., dreapta romaneasca a cunoscut evolutii importante, iar cea mai importanta este aceea ca dreapta a devenit mai puternica decat stanga. Meritul este atat al PDL, cat si al PNL, iar liberalii din ambele partide se pot felicita pentru actuala suprematie a dreptei in raport cu stanga”, scrie vicepresedintele PDL.

Raluca Turcan mentioneaza ca acum, in 2010, liberalii sunt in situatia de a lua decizii strategice in urmatoarele doua zile.

“Indiferent de persoanele pe care le veti alege in fruntea partidului si indiferent de sistemul de vot intern prin care aceste persoane vor fi alese, va solicit doar un singur lucru: opriti razboiul dintre PNL si PDL”, adauga Turcan.

Ea crede ca lupta de ani de zile cu PDL le-a adus liberalilor o multime de probleme si niciun avantaj.

“Aceasta lupta v-a impins in bratele PSD si a facut rau ideii de coerenta a scenei politice romanesti. Aceasta lupta v-a plasat de doua ori in opozitie, dupa ce liderii PNL au refuzat in doua randuri un parteneriat la guvernare cu Partidul Democrat Liberal. Continuarea acestei lupte va transforma PNL intr-un partid-kamikaze, care se indreapta de buna voie spre sinucidere, cu singurul obiectiv de a produce cat mai multe pierderi celor pe care-i considera adversari. Poate fi acesta obiectivul unui liberal autentic? Isi poate asuma un liberal autentic o ideologie nihilista, opusa optimismului funciar ce caracterizeaza proiectul liberal? Va regasiti in mentalitatea de tip ori noi, ori ei?”, se mai adreseaza Turcan fostilor colegi de partid.