Presedintele Traian Basescu si-a inaugurat intrarea in cursa electorala vizitandu-si sediul de campanie si ironizandu-si principalii contracandidati pentru Cotroceni. Seful statului s-a aratat optimist in sansele sale si a reiterat apelul la ceilalti contracandidati pentru o campanie curata, constructiva si fara atacuri murdare. Totusi, Basescu nu s-a putut abtine sa ii ia peste picior pe liberalul Crin Antonescu si pe soicial-democratul Mircea Geaona, amintind ca primul emite pretentii la Cotroceni dupa a devenit parlamentar de pe locul 2 sau 3 la alegerile uninominale, in timp ce liderului PSD i-a oferit, in gluma postul de premier, “pentru a nu se face de ras in turul doi”.

“Mircea Geoana poate fi urmatoarea nominalizare pentru prim-ministru, cred. Dar ii dau sansa sa hotarasca acum. Eu ii dau o sansa acum, ca sa nu se faca de ras pana in turul doi”, a afirmat, Basescu.

Seful statului a profitat si de mentionarea sistemului de vot uninominal ca unul din principalele sale motive de nemultumire pentru araunca o sageata si catre presedintele PNL.

“Eu am vrut un alt cod uninominal, s-a facut la jumatate un vot uninominal compensat. Unii dintre candidati au obtinut locul 2 sau 3 in colegiul lor la alegerile parlamentare, iar acum vor sa castige alegerile prezidentiale” l-a luat peste picioar seful statului pe Crin Antonescu.

In replica, Mircea Geoana a apreciat ca oferta lui Basescu este fie izvorata din frica, fie de la consumul de droguri usoare.

“Raspunsul meu este urmatorul: Domnule presedinte, din doua una: fie va este frica, fie ati inceput sa experimentati droguri usoare. Personal, cred ca frica este adevaratul mobil”, a afirmat candidatul PSD, parafrazandu-l partial pe omologul sau liberal Crin Antonescu care cu ceva timp in urma punea acelasi diagnostic premierului Emil Boc

Geoana a pus “frica” presdintelui pe seama ultimelor sondaje care ar releva faptul ca actualul sef de stat nu mai ocupa primul loc in optiunile electoratului, in timp ce PSD este cotat cu o mai buna intentie de vot decat PDL.

“Le este frica si vor sa arunce petarde si perdele de fum”, a mai sustinut Geoana, aratand cu citatea biblice ca “imparatia lui Basescu a pierdut”, numele acestuia putand fi legat de acum inainte doar de cuvinte precum “scandal, criza si dezbinare”.