Presedintele Klaus Iohannis si omologul sau polonez Andrzej Duda au discutat luni, la Palatul Cotroceni, inaintea summitului statelor NATO de pe flancul estic la care va participa online si presedintele SUA Joe Biden, despre securitatea regionala, cu accent pe evolutia din Ucraina si Belarus, dar si parcursul european al Rep. Moldova. Cei doi sefi de stat au afirmat ca participarea liderului de la Casa Alba la summitul de la Bucuresti, desi este una virtuala, indica importanta pe care o are flancul estic in arhitectura NATO, mai ales in contextul international actual. Iohannis a subliniat ca, in ultimii ani, Romania si Polonia au reusit sa mute aceste chestiuni de securitate regionala in centrul preocuparilor aliantei.

Principalele declaratii ale presedintelui Iohannis:

In intrevederea pe care tocmai am incheiat-o, desfasurata intr-o atmosfera foarte deschisa de prietenie, am discutat despre extinderea si aprofundarea Parteneriatului strategic romano-polon instituit in octombrie 2009 si reinnoit in 2015.

M-am bucurat sa constat ca acest parteneriat strategic a incurajat o dezvoltare sustinuta a relatiilor noastre bilaterale in ultimii ani. Organizarea in a doua parte a acestui an a unei noi sedinte comune a guvernelor Romaniei si Poloniei la care va fi agreat un nou plan de actiune al Parteneriatului Strategic pentru perioada 2021-2025 demonstreaza inca o data nivelul excelent al dialogului romano-polonez

Am convenit cu dl presedinte Duda necesitatea consolidarii schimburilor comerciale care au depasit 7 mild euro anul trecut in ciuda pandemiei

Am acordat o atentie deosebita dimeniunii securitatii, dialogul pe domeniul securitatii aduce beneficii certe pentru ambele tari, pentru regiunea noastra si pentru NATO

Am convenit cu domnul presedinte continuarea contributiilor militare pe care Romania si Polonia le au fiecare pe teritoriul celeilalte in contextul implementarii deciziilor adoptate la Summiturile NATO anterioare

Presedintele Andrzej Duda:

Am discutat despre securitatea din regiune. Securitatea cetatenilor din tarile noastre este asigurata suplimentar de prezenta aliatilor, mai ales in aceste vremuri dificile

Vorbim despre problema din Belarus care ii atinge si pe cetatenii Belarus care sunt de origine poloneza

Avem cazuri de arestari acolo ale liderilor minoritatii poloneze.

Situatia este foarte dificila, dar avem nesiguranta in ceea ce priveste viitorul Belarus, cat si al celor care locuiesc in aceasta tara. Ne-am dori foarte mult ca aceasta tara sa mearga catre democratie, ne-am dori foarte mult ca aceasta tara sa devina o tara pe deplin suverana, ne-am dori ca aceste ambitii si aspiratii ale poporului Belarusului si ale tuturor cetatenilor si locuitorilor sai sa se realizeze

Trebuie sa fim si pregatiti sa reactionam la orice pericole care ar putea veni din acea directie si sa fim pregatiti sa aparam Belarus, in cazul in care va fi nevoie de apararea acestei independente.

Ma bucur foarte mult ca la summitul B9 va participa si presedintele Joe Biden si secretarul general al NATO Jens Stoltenberg

Am discutat despre situatia din Ucraina si situatia din Rep. Moldova

Despre participarea lui Biden la Summitul B9

Andrzej Duda

Presedintele SUA este in calitate de reprezentant al celui mai mare stat NATO din lume este si cel care coordoneaza NATO.

Prezenta presedintelui SUA si a secretarului general al NATO la summitul B9 arata ca este un forum important in cadrul aliantei.

Faptul ca participa cei doi sublinieaza doar suplimentar ca situatia din aceasta parte merita sa fie privita cu atentie, atat situatia din Belarus, cat si parcursul Ucrainei in NATO.

Aceste chestiuni este bine sa fie discutate astazi si vor fi discutate la summitul NATO de la Bruxelles. Acest format i-a impresionat pe aliatii nostri si arata faptul ca noi, statele din est, suntem foarte seriosi.

Klaus Iohannis

Pot sa spun ca sunt foarte bucuros ca atat presedintele Statelor Unite ale Americi, domnul Joe Biden, cat si secretarul general NATO, domnul Stoltenberg au acceptat invitatia mea de a ni se alatura in discutiile formatului B9.

Pentru noi, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii si apartenenta la NATO sunt esenta securitatii noastre nationale si, in consecinta, locul Presedintelui Statelor Unite si a Secretarului general NATO in aceste discutii sunt naturale si de aceea cred ca este un format care este foarte important pentru NATO, un format care este foarte important pentru Romania si este foarte important pentru Polonia.

Evident, ca vom discuta in acest format chestiunile legate de Ucraina, Flancul Estic, problemele specifice de pe Flancul Estic sunt temele prioritare despre care discutam in cadrul B9, impreuna cu, evident, pozitiile pe care le vom adopta in cadrul Summitului NATO.

Este un lucru binecunoscut, sper, ca, incepand de la Summitul din 2016, ne-am implicat foarte mult si eu, si dl presedinte Duda, pentru a produce o schimbare de atitudine in NATO fata de Flancul Estic; si am reusit.

Avem, intre timp, abordari specifice NATO pentru Flancul Estic, avem diferite forte inaintate, avem forte de interventie, forte de interventie rapida, avem o intreaga strategie NATO pentru zona Marii Negre, ceea ce inainte nu a existat sub aceasta forma si avem impreuna formatul B9, care a venit in Summiturile NATO si am convins pe aliatii nostri ca aceste chestiuni sunt importante nu doar pentru noi, ci sunt importante pentru intreaga alianta NATO.

In continuare noi ne implicam foarte mult pentru a creste rezilienta noastra pe Flancul Estic si pentru a creste efectul de descurajare al oricaror actiuni indreptate impotriva noastra.

In acest fel vom continua sa intarim NATO ca alianta, vom garanta securitatea natiunilor statelor noastre pe Flancul Estic si vom fi in situatia sa jucam impreuna un rol foarte important in aceasta regiune.

Formatul B9 si prezenta presedintelui SUA astazi in discutii si a secretarului general NATO in discutia de astazi din B9 arata nu doar ca am reusit sa povestim despre aceste chestiuni, ci am reusit sa le mutam in centrul atentie NATO si impreuna cu aliatii nostri sa crestem rezilienta si postura de descurajare a noastra, a NATO, pe Flancul Estic.

Iohannis l-a primit luni dimineata, la Palatul Cotroceni, pe omologul sau polonez Andrzej Duda. Cei doi au avut convorbiri tete-a-tete. Vizita presedintelui polonez, la invitatia presedintelui Klaus Iohannis, are loc in contextul Summitului Formatului Bucuresti (B9) care reuneste statele NATO de pe flancul estic.

La lucrarile summitului care vor fi deschise la ora 16.00, va participa online si presedintele SUA Joe Biden, dar si secretarul de stat american Antony Blinken. De asemenea, va participa secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg si sefii de stat din Europa de est.